Vinkkejä ja ajateltavaa

24. touko, 2020

Millaisia ajatuksia sinulla heräsi otsikkoa lukiessa?

Muistatko lapsuudesta joka viikkoisen ahdistuksen, kun viikonloppu lähestyy ja siivouspäivä koittaa. Äidin hermot on kireällä kun koko viikko on sotkettu ja kaikki pitäisi siivota yhdessä päivässä. Matot tampata, petivaatteet tuulettaa ja tyynyt tomuttaa...

Vai oliko siivouspäivä mukavaa yhdessä tekemistä jolloin laitettiin ajelehtivat tavarat paikoilleen, imuroitiin ja pestiin lattia jos jaksettiin ja loppu ilta vietettiin lautapelien äärellä.

Sillä on kauaskantoiset seuraukset, miten lapsena on oppinut kotia järjestämään ja siivoamaan. Tuo tunne, mikä sinulle syntyi otsikon lukiessasi kertoo paljon opituista tavoista, uskomuksista ja odotuksista. Jos siivouspäivä sanana jo ahdistaa, koet todennäköisemmin myös huonommuuden tunnetta sekaisesta kodista.

Muistutankin, että aika on ollut lapsuudessasi erilaista kun nykypäivänä. Teknologia, markkinointi, harrastukset ja työt - on monipuolistunut ja luonut uudenlaisia aikasyöppöjä. Arki on hyvin erilaista kuin lapsuudessasi, joten vanhat tavat ja "koska aina meillä on toimittu näin" joutaa romukoppaan niiltä osin, mikä ei toimi ja aiheuttaa vain enemmän ahdistusta.

Entä jos siivouspäivän sijaan, loisit järjestyksen jota on helpompi ylläpitää päivittäin? Luot omat rutiinit ja tavat, joilla arkesi sujuu ja voit itse hyvin. Kodin siivoukseen on helpompi osallistaa muita perheenjäseniä, kun töitä on pilkottu ja siivous ei kuullosta enää pakkopullalta. Koulutettuna ammattijärjestäjänä minä voin auttaa sinua saamaan arkeesi järjestystä, tilaa ja aikaa - elämän ei tarvitse olla selviytymistä ja suorittamista. Ota yhteyttä ja varataan sinullekin aika kohti sujuvampaa arkea. ♡

10. touko, 2020

Tunteet - niistä puhuminen, niiden tunnistaminen ja niiden hyväksyminen on sellainen aihe, mikä ei herätä julkaisuissani reaktioita. Se antaa yhä viestin, että niistä puhuminen on tabu.

Niiden merkitys työssäni on niin tärkeä, että niistä puhumatta jättäminen olisi sama kuin kastelisi kukkia ilman vettä. Pelko, häpeä, suru - nuo tunteista ikävimmät löytyy meistä jokaisesta, mutta niiden näyttäminen ei ole kovin helppoa. Ne pitää sisällään myös paljon muita tunteita kuten epävarmuutta ja toivottomuutta. Kaikki ympärillämme oleva tavara muistuttaa meitä erilaisista hetkistä ja muistoista - jotka on täynnä tunteita. Siksi niistä luopuminen voi olla vaikeaa, etenkin epävarmalle ihmiselle.

Aivan kuin personal trainer kuntosalilla ohjaa asiakastaan saavuttamaan parempia tuloksia. Ammattijärjestäjä auttaa asiakasta pääsemään kohti tavoitteita. Vaikka moni tietää miten kuntosalilaitteet käytännössä toimii - saa tuloksia paljon paremmin aikaan, kun vierellä on ohjaaja, tukija ja tsemppaaja. Ohjaaja auttaa epävarmuuden hetkillä eteenpäin. Tavaroiden pois heittäminen ja kierrättäminen on myös teoriassa helppoa, mutta käytännössä esteiksi muodostuu ajatukset ja uskomukset "jos joskus tarvitsen", "maksoin tästä niin paljon", "hän suuttuu jos heitän tämän pois"... syitä on monia, mutta tärkeintä on muistaa miksi karsii tavaroita ja kenen elämästä on kyse - teet päätöksiä omista lähtökohdista ja omaa elämää varten, koska sinä olet tärkeä. ♡

Elämässäni on ollut monia vahvoja naisia, joilta olen saanut äidillisiä neuvoja ja elämän ohjeita. Osa heistä on ollut elämässäni töiden puolesta, osa suvun ja osa on tullut vastaan elämän varrella muilla poluilla. Tänään kannan heitä mukana sydämessä ja muistelen heitä jokaista. 💗 Näihin muisteluihin en tarvitse tavaroita. 

Tunnerikasta äitienpäivää! ♡

29. huhti, 2020

Minun on ollut helppo samaistua, kun asiakkaat ovat kertoneet elämän tilanteistaan, niiden muuttumisesta, rahasta ja elämän hallinnan haasteista. Siitä miten tavara paljouteen on ajautunut, kun ilmaiseksi tai halvalla on saatu. Ei ole voitu kieltäytyä, kun joku on tarjonnut käyttökelpoista tavaraa.

Meillä vitsailtiin "sulovilenin taudista". Pakko ostaa, kun halvalla saa. Vaikka todellisuudessa "köyhän on turha ostaa halpaa", mutta "aika tavaran kaupittoo". Ja mitä näitä muita sananlaskuja olikaan, joihin huumoriksi käännettiin vaikeatkin aiheet. Puhuminen kun ei pohjalaisen pirtaan oikein ole sopinut.

En ole kokenut, että olisin elänyt kovinkaan köyhää lapsuutta. Vaatteita sai alennuksesta ja kirpputorilta. Aina oli ruokaa. Ja kouluikäisenä sai harrastaa, vaikka aina tarvitsi sinne kyydin. Aavistin kuitenkin tuon huumorin taakse kätketyn pelon tunteen. Ja sen heijastumisen aikuisikään, ettei pidä ostella, jottei vaan elä yli varojensa. Aina pitää olla pahan päivän varalle. Siitä jäi sellainen pelko päälle.

Pelko on kuitenkin elämää rajoittava tekijä. Jos pelko rajoittaa elämää liikaa, ei uskalla heittäytyä ja luottaa elämän tuomiin mahdollisuuksiin. Elämän hallinta saattaa vääristyä. Elämän hallinnan tunteen vääristyessä ei luota omiin taitoihin ja kykyihin. Pelko ohjaa elämää. Suunnittelematon heittäytyminen asioihin tuntuu hankalalta. Päätöksen teko vaikeutuu. Ja kaikki tämä taas vaikuttaa arjen sujumiseen ja sen mielekkyyteen.

Näitä vanhoja opittuja tapoja käydään asiakkaiden kanssa läpi. Kun opitut tavat on haitallisia, eikä vie asiakasta hänen haluamaansa suuntaan - ammattijärjestäjän kanssa tavarasuhteisiin saa uudenlaisia näkökulmia, ajatuksia ja oivalluksia. Apu arjen sujumisessa ei tapahdu vain raivatussa tilassa, se tapahtuu asiakkaan toimintamalleissa.

Täytyy ensin ymmärtää omaa toimintaansa, että voi muuttaa sitä. Jos mitään ei muuta, mikään ei muutu. Muutos lähtee kuitenkin aina itsestä. ♡

22. huhti, 2020

Elämäntilanteiden muutokset on voimakkaita hetkiä, jotka pitää sisällään paljon tunteita. Ne vaikuttaa ihmissuhteisiin, arjen sujumiseen, turvallisuuden tunteeseen ja onnellisuuden kokemiseen. Saattaa tulla yllätyksenä miten paljon elämäntilanteiden muutoksiin kytkeytyy tavarat.

Elämä on siitä kummallinen, että koskaan ei tiedä mitä se eteen tuo. Ja nuo elämäntilanteiden muutokset ei ohita ketään. Niitä osuu jokaisen matkan varrelle. Tämä koronatilannekin on muistuttanut siitä, että kaikki me olemme kuitenkin vain ihmisiä - titteleistä, rahatilanteesta tai taustoista huolimatta. Siksi ei pidä tuomita ketään, jonka elämä on syöksynyt kohti alamäkeä. Joskus pienet elämänmuutokset voi johtaa lumipallomaiseen efektiin ja tilanteet etenee niin nopeasti, ettei pysty enää painaa jarrua.

Minä olen aina ollut kiinnostunut ihmisten tarinoista. Miten he ovat päätyneet sinne missä ovat nyt. Ihmisten tarinat on aina yksilöllisiä - uniikkeja. Niitä muovaa ja muokkaa elämän varrella eteen tulleet haasteet. Toiset selviää haasteista paremmin kuin toiset. Sitä ei ole osattu tutkia mistä se johtuu. Varmasti siihen vaikuttaa ihmisen stressin sietokyky - resilienssi ja tunteiden tunnistaminen ja niiden käsitteleminen. Asioista puhuminen varmasti on yksi avaintekijä.

Ammattijärjestäjän kanssa keskitytään tavoitteisiin. Mikään ei muutu jos mitään ei muuta. Pyrimme siis positiivisiin muutoksiin, mutta aina asiakkaan omia voimavaroja ja rajoja kunnioittaen. Luopumalla vanhasta voi saada tilaa jollekin uudelle.

Millaisia elämäntilanteen muutoksia olet kohdannut?

Millaisesta elämästä sinä olet haaveillut?

Mihin sinä haluat käyttää aikasi?

10. huhti, 2020

Huh huh. Ei tässä enää osaa muuta sanoa. On aika kulunut tosi nopeasti. Kuukausi sitten vielä elettiin hyvin huolettomasti koronasta tietämättöminä. Tunteiden ailahtelua laidasta laitaan on ollut alkuunsa, mutta selkeällä päivärytmillä ja vähennetyllä uutisten lukemisella sitä on saatu hallittua.

Sujuvampi ja turvallisempi arki on korostunut. Ihmiset viettää aikaa nyt paljon kotona ja arjen sujumisen kompastuskohdatkin huomataan selkeämmin. Jos arki ei ole sujunut ennen koronaa, se ei helpottunut koronan myötä. Arkemme on monin tavoin poikkeuksellista ja se kiristää hermoja ja taloutta. Ja ne vaikuttaa turvallisuuteen ja sitä myöten myös onnellisuuden tunteeseen.

Aloitin huhtikuun alussa Arjenlomatilan tarinassa minimalismipelin. Minimalismipeli etenee päivittäisten poistojen määrää lisäämällä. Ensimmäisenä päivänä yksi tavara, toisena kaksi ja kolmantena kolme ja niin edelleen. Minimalismipeli on hyvä päivittäinen puuha, joka antaa päivälle hyvän tavoitteen. Ehdit hypätä vielä mukaan.

Päivissä kannattaa myös pitää selkeä runko, jota noudattaa. Etenkin lapsiperheessä sen tärkeys korostuu, jotta turvallisuuden tunne ja rytmi säilyy. Mutta on se tärkeä myös vaikkei olisi lapsia, koska äkkiä voi lipsua ettei päivissä ole sisältöä. Se taas tuo eteen uusia ongelmia.

Talous kannattaa nyt ottaa myös hanskaan. Viikkoihin voi luoda budjetin. Menot kannattaa listata ja laittaa tärkeysjärjestykseen. Saisiko koronan aikana rahaa jopa säästettyä suunnitelmallisuudella ja budjetoinnilla?

Koronasta puhuminen ihmisten kanssa on ollut moninaista. Tunteet, ennakkoluulot, uskomukset ja medialukutaito korostuu keskusteluissa. Pelko on vahvasti keskusteluissa mukana. Siksi puhuminen asiasta on todella tärkeää. Ettei kukaan jää ajatustensa kanssa yksin. Puhumista tärkeämpää on myös pysähtyä kuuntelemaan mitä toisella on sanottavaa.  ♡

On tärkeä huolehtia itsestä ja lähipiiristä. Sakari Topeliuksen sanoin: ”Se mikä on pysyväistä ja antaa elämälle arvon, ei ole maine, ei ylistykset, se on tehtävä, olkoon suuri tai pieni, jonka hyväksi olemme eläneet.” Tämän oli jakanut puheessaan myös Jenni Haukio.

Kukaan ei ole sanonut, että koronasta selviytyminen olisi helppoa. On kuitenkin sanottu että tästä selvitään - yhdessä. Kaikki järjestyy. ♡