Vinkkejä ja ajateltavaa

18. syys, 2020

"Se ei ole enää hallinnassa. Tiedän miten kuuluisi toimia. Minulle on opastettu toimintamallit. Silti. En usko että pystyn siihen."

Arjen ja elämänhallinta voi joskus olla hyvin pienistä asioista kiinni. Kun hallinnan tunne katoaa, murenee itsetunto ja jo opittua tietoa ei pysty soveltamaan käytäntöön. Siitä seuraa lumipalloefekti. Yksi asia johtaa toiseen ja tilalla on kaaos.

Aina asiat ei mene niin solmuun, mutta elämäntilanteiden muutos tai ulkoinen uhka elämässä voi saada tutun ja turvallisen rytmin sekaisin. Koimme kaikki tämän keväällä koronan yllättäessä arkemme. Voimme kohdata elämässä muitakin vastoinkäymisiä, haasteita ja riippuvuuksia, jotka saavat hallinnantunteen horjumaan.

Elämänhallinta auttaa sietämään stressiä, kiirettä ja vastoinkäymisiä. Sen avulla elämä tuntuu mielekkäämmältä. On tärkeä miettiä, mihin käyttää aikaansa.

Ammattijärjestäjänä autan ihmisiä elämän- ja arjenhallinnassa. Autan keskittymään käsillä olevaan tilanteeseen, fokusoimaan ajatukset ja hahmottamaan kokonaiskuvaa. Yhdessä keskustellessa asiakkaan kanssa keskitymme konkreettisiin tavaroihin, joita läpi käymällä jäsentelemme elettyä elämää, luovumme turhasta ja järjestelemme jäljelle jääneet tavarat ja esineet. Autan luomaan rutiineja ja ajanhallintaa. Homman edetessä pohdimme myös tulevaisuutta ja asiakkaan arvoja joilla on suuri merkitys elämän- ja arjenhallintaan sekä asiakkaan omien voimavarojen hahmottamiseen.

Minua on kehuttu empaattiseksi, tunneälykkääksi ja tilannetajuiseksi. Osaan kuunnella ja auttaa löytämään asiakkaan kanssa yhdessä ratkaisuja hänen elämäntilanteeseen. Näiden taitojen avulla olen auttanut monia saamaan arkensa sujuvammaksi, turvallisemmaksi ja onnellisemmaksi. ♡

Koska mielenterveys on tärkeää. Syyskuu on mielenterveyskuukausi. 

27. elo, 2020

Suomen ammattijärjestäjät ry

Kertoo ihmisille liika kuluttamisesta ja tavara paljouden haitoista, jotka vaikuttavat asumisterveyteen ja turvallisuuteen. 

Ammattijärjestäjiä sitoo vaitiolovelvollisuus. Työ tehdään yhdessä asiakkaan kanssa luottamuksellisesti ja yksilölliset tarpeet huomioon ottaen. Ammattijärjestäjä auttaa toimittamaan turhat tavarat sekä roskat asianmukaisesti eteenpäin. Mitään ei poisteta ilman asiakkaan lupaa. 

Palvelu on kotitalousvähennyskelpoinen.

Ammattijärjestäjäpalvelu toimii myös ennaltaehkäisevänä tukimuotona kodeissa, jossa arjen ja elämänhallinta tarvitsee tukea. 
 
Koulutetut ammattijärjestäjät auttavat asiakkaita luopumaan turhasta tavarasta ja järjestelemään tavarat niin että arki olisi sujuvaa ja turvallista. Lisäksi autamme kierrättämisessä, ajankäytön-, talouden- ja elämänhallinnassa.  
 
Minä toimin Suomen ammattijärjestäjät ry. puheenjohtajana ja tiedän valtakunnallisella tasolla myös sosiaalitoimen hyötyneen ammattijärjestäjien käyttämisestä moniammatillisen työryhmän jäsenenä. 
 
Kollegani Sanna Koskinen kokosi aiheesta blogiinsa tietoa, jota voi jakaa myös sosiaalitoimen kanavissa valtakunnallisesti ja alueellisesti.
 
 
Voitte lukea kirjoituksen/kuunnella podcastin aiheesta Tavaravalmentaja Sanna Koskisen sivuilta. 
 
Koulutetut ammattijärjestäjät ympäri Suomea löydät
 
 
 
21. elo, 2020

Ammattijärjestäjä on ihmisille vielä varsin vieras käsite ja kun sanon olevani koulutettu ammattijärjestäjä - mielikuva on usein, että harjoittelemme viikkaamaan, järjestelemään ja lajittelemaan. Todellisuudessa koulutuksemme pitää sisällään ihmisten tuntemiseen ja kuulemiseen liittyviä taitoja. Jotta osaamme vastata ihmisten pohdintoihin heidän kertoessa elämästään ja tavarasuhteestaan, täytyy olla taito kuunnella.

Opimme myös mistä erilaiset elämäntilanteet ja elämänhallinnan puute voi juontaa juurensa. Saamme kokemusasiantuntijoilta tietoa, miten tavaraongelmat näkyvät erityispiirteet omaavan ihmisen arjessa ja millaista tukea he toiminnan ohjauksessaan voivat tarvita. Opimme myös asiakkaan ohjaukseen liittyviä taitoja. Tunnistamme asiakkaan selviytymismekanismeja ja haitallisia toimintamalleja.

Oma kokemukseni ja taustakoulutukseni auttaa asiakkaan ohjaamisessa. Olenkin huomannut, että raivaystyössä on välillä hyvä pysähtyä vaikka kahvikupposen ääreen keskustelemaan asiakkaan kanssa. Keskustelut antavat asiakkaalle erilaista perspektiiviä asioihin ja antavat mielelle tilaa ajatella ratkaisuja ongelmien sijaan.

Ammattijärjestäjä auttaa asiakasta palauttamaan oman arvio- ja päättelykykynsä. Pääasiat erotetaan sivuasioista, niiden tärkeysjärjestys selviää, palaset loksahtavat paikoilleen ja kokonaiskuva on helpompi hahmottaa. 

Ei siis ole kaukaa haettua, että ammattijärjestäjänä ollaan välillä keittiöpsykologeja, sielunhoitajia ja elämäntaidon valmentajia. Asiakkaat ammattijärjestäjää apuna käyttäessä tunnistavat ja kyseenalaistavat omaa tavarasuhdetta, toimintamalleja ja selviytymiskeinoja. Nämä tunnistaessaan on mahdollista päästä eroon niistä ja saavuttaa pysyvämpiä ratkaisuja. Lisäksi työskentely ohjaajan kanssa on systemaattisempaa ja loogisempaa. Työ tehdään alusta loppuun saakka paloitellen sopiviin osiin.

Lopputuloksena asiakas saa tilansa parempaan järjestykseen eli sujuvamman arjen, tilaa ja aikaa unelmille ja elämästä nauttimiselle. Elämän oikea suunta selviää: tuloksena järjestys, voiman tunne ja tasapaino. Asiakas saa omaa elämäänsä hallintaan. 

Tulen mielelläni auttamaan vaikka Sinua. ♡

6. elo, 2020

Siinä se jo häämöttää. Syksy ja tulevat arki kiireet. Lomat loppuu, koulut alkaa ja töihinkin pitäisi palata. Syksy on toisaalta vielä hieman epävarma, koska toista korona aaltoa on povattu alkavaksi. Arkeen on kuitenkin suuremmalla osalla sisällytettävä myös työt ja koulu, vaikka sitten etänä. Mitä kannattaisi ottaa huomioon arkeen paluussa?

Mieti hetki, mikä arjessasi prakaa kun arki alkaa?

- vaatteet, ruokailut, lelujen säilytys, siivoaminen, aikataulutus. Näihin toivottiin vastauksia.

Arkiaamuna aikaa tavaroiden etsimiselle on huonosti.

1. Valitse jo illalla huomiselle päivälle vaatteet.

2. Varaa aamuihin aamupalaksi nopeita helposti napattavia eväitä. Jukurtit, banaanit/hedelmät, pikapuurot, murot, myslit, leipää.

3. Rutiinit helpottavat aamun toiminnassa etenkin lasten kanssa. Kun arki aamuisin suositaan samaa järjestystä toiminnassa, se helpottaa lapsiakin tietämään mitä tapahtuu seuraavaksi.

4. Säilytä eteisessä vain kuluvan kauden vaatteet ja kengät, jolloin käytettävyys ja tavaroiden paikalleen palauttaminen helpottuu. Hyödynnä eteisessä seinätiloja tavaroiden säilytyksessä mm. Koukut, naulakot, hyllyt ja tangot.

5. Muista heijastin/heijastinliivi.

6. Mieti mitä tärkeimmät tavarat tarvitset mukaan kun poistut kotoa. Paina ne mieleesi, jotta siitä tulee rutiini kuten avaimet, puhelin, lompakko. Nämä ehdit varmistaa mielessäsi ennenkuin laitat oven perässäsi lukkoon.

Tarkistuslista

- vaatteet

- sisätossut

- sopivan kokoiset/ kauden kengät

- heijastimet/heijastinliivi

- avainnauhat ja avaimet (isommille koululaisille)

- reppu ja penaali

- teroitetut kynät ja kumi

- työpaikan/hoitopaikan avaimet/tägit

Vaatteet 

Vaatekaapin läpi käynti eli inventaario kannattaa tehdä tasaisesti vaikka aina kauden vaihtuessa. Muista, mitä enemmän omistat vaatteita - sitä enemmän myös pyykkiä ja puolipitoisia vaatteita. Oli sinulla sitten vaatehuone, kaappi tai laatikosto sen toimivuuteen vaikuttaa, että on sopiva määrä tavaraa suhteessa tilaan. Eteen ja alas laitetaan useammin käytettävät, ylös ja taakse harvemmin käytetyt. 60cm syvän kaapin voi hyödyntää ulosvedettävillä koreilla johon vaatteet voi pystyviikata. Voit miettiä valmiita asuja jo inventaariota tehdessäsi, jolloin et joudu aamun kiireessä enää miettimään housuihin sopivaa paitaa.

Luo paikka puolipitoisille vaatteille. Käytä puolipitoista vaikka vaihtamalla asuun eri alaosa tai lisäämällä asusteita. Tuuleta ne vaikka henkarilla ja ripusta kaapin oven sisäpuolelle.

Lajittele pyykit heti sen mukaan kuinka haluat ne pestä. Ei ole mikään ehdoton ainoa oikea vaihtoehto lajitella pyykit värin mukaan. Voit pestä vaikka saman henkilön vaatteet yhdessä koneellisessa. Jos kalenteroit pyykinpesun, muistat paremmin että pyykit on koneessa. Laita pyykit pyörimään vaikka heti aamusta tai tullessasi töistä, kunhan sinulla on aikaa laittaa ne myös kuivumaan. Kääri kuivat pyykit ja vie suoraa kaappiin. Jos keräät pyykit sohvalle odottamaan parempaa hetkeä, on lumipallon alku jo syntynyt. Kasoilla on tapana kerätä kavereita. Tähän sopii myös vinkiksi, tee alle 5 minuutin hommat heti kun huomaat sellaisen. Koneellinen pyykkiä ei kestä paljon sen kauempaa, mutta useampi kone vie jo pidemmän aikaa.

Ruokailut

Käytä ruokalistaa. Kootkaa perheen lempiruokia ja välipalat paperille. Näitä voi hyödyntää kun pohtii seuraavan viikon ruokia. Kun ruuat on edes mielessä ajatellut etukäteen on helpompi aloittaa ruuanlaitto ja tulee myös vähemmän ruokahävikkiä. Suunnittele ostoslista, osta kerralla useamman päivän ruuat. Aamu-ja välipala tarvikkeet voi koota lapsille valmiiksi koriin jääkaapissa, jolloin kaikki saa kerralla ulos jääkaapista. Tee isoja ruokasatseja kerralla ja hyödynnä hävikki eväänä seuraavana päivänä. Luo kierrätyspiste, josta kierrätettävät on helppo ottaa mukaan.

Lelujen säilytys

Kokoa samanlaiset samaan paikkaan. Lapsenkin on helpompi palauttaa lelut paikoilleen kun niille on omat paikat. Voit tehdä yhden sekalaisen laatikon, mutta pyri kuitenkin lajittelemaan lelut omiin laatikoihin (esim. Legot, nuket, autot, muovailuvahat, pehmolelut.) Jos leluja on aina liikaa, laita osa läpinäkyvään tai useampaan laatikkoon ja laita lelut varastoon. Voitte lasten kanssa vaihtaa leluja välissä varastosta, jolloin ne on taas "uusia" ja leikeissä säilyy vaihtuvuus. Karsinta myös opettaa lasta luopumaan ja kierrättämään. Lasten kanssa kannattaa keskittyä siihen mitkä lelut saa jäädä, ei siihen mitkä laitetaan pois. Lapsista on kiva ilahduttaa toisia, luopuessa voi ehdottaa että annetaan leluja jollekin toiselle lapselle kun hän ei niillä enää leiki ja näin lelu pääsee uusiin leikkeihin uuden kaverin kanssa.

Siivoaminen

Tähän voi luoda itselleen rutiinin, että siivoaa joka päivä 15 minuuttia. Se ei ole pitkä aika, mutta sillä saa palautettua tavaroita paikoilleen, siistittyä tason ja laitettua tiskit. Näin siivoaminenkin helpottuu, kun joka päivä on tehnyt perusjärjestyksen ylläpitoa. Älä siis jätä siivoamista vain siivouspäivään. Siivota voi vaikka huonetta kerrallaan.

Aikataulut

Laita paperikalenteriin kaikki menot, työpäivän pituus ja viikolla hoidettavat asiat. Tee viikkosuunnitelma seuraavalle viikolle jo edeltävällä viikolla. Jos menoja alkaa kerääntyä paljon, priorisoi ja siirrä/delegoi jos mahdollista. Mieti, mihin haluat aikasi elämässä käyttää? Näyttääkö kalenterisi siltä kuin haluat sen näyttävän?

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua sinun arkeen paluussa. Jos tarvitset konkreettista apua arkesi sujuvoittamisessa, älä epäröi pyytää avuksi ammattijärjestäjää. 

24. heinä, 2020

Olen aina ollut kiltti (liiankin) ja auttanut muita. 

Pelastanut linnunpoikasia, siirtänyt perhosia pimeästä vapauteen, auttanut ystäviä ja sukulaisia kun olen voinut.

Joskus tämäkin ominaisuus voi mennä yli. 

Meni pitkään, ennen kuin ymmärsin ja hyväksyin kun sanottiin etten voi pelastaa kaikkia. Olinhan aina ollut se joka pärjää, joka pystyy ja joka osaa. En kestänyt ajatusta, että jollakin on paha olla, enkä tee asialle mitään. Luulin auttavani keksimällä ratkaisuja ja tekemällä puolesta - ymmärtämättä että toinen tarvitsi enemmän aikaa asian käsittelyyn. Läsnäolo olisi riittänyt. Minun omalle riittämättömyyden tunteelle se oli kuitenkin liian vähän. 

Menetin hyvän ystävyyssuhteen, jonka myötä ymmärsin mitä tarkoitettiin sillä etten voi pelastaa kaikkia. Olin yrittänyt niin kiivaasti keksiä ratkaisua ystäväni ongelmaan ja auttaa häntä elämässään, että unohdin kuunnella mitä hän yrittää minulle viestiä. Hän ei halunnut enää kertoa ongelmistaan, koska hän ei jaksanut analysointiani ja pelastamista. Hän ei halunnut olla pelastettu vaan kuunneltu. 

Elämä on oppimatka jossa koulureppuun kootaan oppi matkan varrella. Jokainen kolhu, ero ja elämäntilanne matkan varrella jättää jälkensä.   

Hanna Kivisalo kirjoitti, että lyhyin tie laahustavasta arjesta käy antamisen kautta. Hän oppi tämän oman uupumuksensa kautta lukiessaan teologian tenttikirjaa. "Jos olet epätoivoisessa avun tarpeessa, etsi joku, joka tarvitsee apua vielä enemmän." Näin kirjassa sanottiin ja Hanna tulkitsi kirjoittajan tarkoittavan, että pimeään paikkaan joutunut voi auttaa itseään auttamalla muita. 

Tämäkin Hannan kirjoitus kosketti itseäni. Se oli hyvin kiteytetty ajatus. ♡

Itse olen pimeästä paikasta päässyt auttamalla muita. Ja haluan jatkossakin auttaa niin kauan kuin voin. Olen myös oppinut hillitsemään auttamisen haluni. Sitä voisi hoitotermein kutsua kuntouttavaksi työtavaksi - antaa mahdollisuus kokeilla itse, vaikka se veisi hieman enemmän aikaa. Samalla muistaen omat rajalliset rajani, jotten uuvu itse auttamisen alle.