Vinkkejä ja ajateltavaa

15. helmi, 2020

Lajittelussa on useampia vaiheita. Helpoin on aloittaa lajittelemalla tavarat myytäviin, lahjoitettaviin ja roskiin. Myytävien kohdalla kannattaa miettiä alahintaraja. Joskus viiden euron tavaran myymisestä tulee enemmän lisävaivaa ja ajanhaaskausta kuin tuottoa.

Myyntipaikka kannattaa miettiä etukäteen. Tavaroita voi myidä nykyään helposti facebookin ja netin kautta. Kirpputori toiminnan kanssa on omat haasteensa kuljetuksen, hinnoittelun ja myyntipaikan täydentämisen kanssa. Joskus sekin kuitenkin kannattaa!

Lahjoitettaviakin on helppo laittaa eteenpäin roskalava ryhmillä facebookissa. Tai lahjoittamalla kirpputorille ja kierrätyskeskuksiin. Muista kuitenkin että toisen roska on toisenkin roska. Älä lahjoita tavaraa, jota et voisi antaa lahjaksi ystävälle. Kirpputorit ja kierrätyskeskukset joutuvat viemään kaatopaikalle kierrätykseen paljon likaisia ja rikkinäisiä tavaroita.

Roskiin heitettävillä tarkoitan kaikkea lajiteltavaa roskaa. Jäteasemilla on kaikenlaiselle kierrätykseen menevälle omat kontit joihin tavarat voi lajitella. Jäteasemien henkilökunta osaa auttaa lajittelussa. Lisäksi netistä löytyy lajitteluapureita.

Roskien kanssa onkin tämä seuraava lajitteluvaihe. Kartongit, paperit, metallit, lasit, pullot, energiajätteet, vaaralliset jätteet, ongelmajätteet, paristot, elektroniikkajäte... niiden kanssa voi joskus olla pää ihan pyörällä. Mutta kuten sanoin jäteasemilla henkilökuntakin auttaa lajittelussa. Mitä enemmän itse olet saanut eri tyyppiset tavarat lajiteltua sen nopeampaa ja vaivattomampaa jätteiden lajittelu on jäteasemillakin. Vältä sekalaisia jätesäkkejä ja roskapusseja!

Pois vieminen on kompastuskohdista haasteellisin. Jos siihen kompastuu, on ihan sama onko selvinnyt aikaisemmista kompastuskohdista kaatumatta. Jos motivoituminen, aloittaminen, päätösten tekeminen ja lajittelu on sujunut, mutta tavarat jäävät ajelehtimaan varastoon, kaappeihin, saunan lauteiden alle - on todennäköistä, että joudut tehdä saman työn uudelleen myöhemmin.

Olen kohdannut monta asiakasta, joka on aloittanut karsimista. Tehnyt poistoja ja saanut tilaa kaappeihin, mutta... sekalaisia pusseja tulee vastaan makuuhuoneen yläkaapeista, vaatehuoneista, eteisen kaapeista ja autotalleista. Epämääräisiä kasoja ja huojuvia torneja on lähdetty asiakkaan kanssa purkamaan. Seassa saattaa olla tavaroita, jotka on saanut lähtöpassin jo aikaisemmin. Ja sieltä voi löytyä kauan kateissa olleita tavaroita. Joskus asiakkaan kanssa on aloitettu vain siitä, että kannetaan tavaroita autoon. Kaikki mikä on autossa on poistunut kynnyksen yli. On ollut asiakkaita joilla ei ole omaa autoa, minkä vuoksi tavarat on jäänyt pyörimään.

Minun palveluuni kuuluu pois vietävien tavaroiden kuljetus. Lisäksi on kierrätyskeskuksia ja kirpputoreja, jotka noutavat lahjoitettavia tavaroita. Pullot, lasit ja metallit on helppo kerätä vaikka kestokassiin ja viedä lähimpään keräyspisteeseen kauppareissun yhteydessä.

Kun aloitat järjestämisen, varaa aikaa myös tavaroiden pois kuljettamiseen. Tutki etukäteen, milloin hyötykäyttöasema on auki. Lainaa tarvittaessa autoa. Laita kalenteriin ylös, että viet lehdet ja pullot keräykseen. Näkymättömät ja pään sisäiset to do-listat harvemmin toteutuu, jos ei ne ole konkreettisia.

Älä epäröi pyytää apua. ♡

14. helmi, 2020

Aloittamisen vaikeus piilee siinä, että sitä on helppo lykätä myöhemmäksi. Mitä pidempään sitä on siirtänyt, sitä suuremmaksi työ on mielessä kasvanut. Homma voi olla tosi nopeakin hoitaa, mutta mielessä se on kasvattanut suuret mittasuhteet. 

Haasta itsesi tekemään 5 minuuttia kerrallaan. Nostat takapuolesi sohvasta ja tartu ensimmäiseen kohteeseen minkä näet. Tasot ja lattia voi olla helpoimmat kohteet. Voit myös ottaa pidemmän pätkän tai pidentää aikaa kun 5 minuuttia on ohi. 

Aloita helposta. Kylpyhuoneen kaappia pidetään syystäkin helpoimpana, koska siellä ei ole juurikaan tunnepitoisia esineitä. Selkeät roskat pois ja tavarat järjestykseen tarvittavuuden mukaan. Ylös ja taakse vähemmän käytössä olevat, alas ja eteen usein käytössä olevat. 

Näin kasvatat samalla luopumislihasta ja työ edetessään helpottuu. 

Päätösten tekeminen on yksi haastavimpia kompastumisen kohtia. Se on arviolta 60% koko järjestämistyöstä. Päätöksiä voi joutua tekemään lyhyessä ajassa todella monia. Yhdessä laatikossa voi olla satakin esinettä ja yksitellen niiden läpi käyminen vaatii usean päätöksen tekemisen. Yhdenkin esineen kohdalla päätös täytyy tehdä 

- luopumiselle

- myydäänkö/lahjoitetaanko

- missä myydään/ minne lahjoitetaan

- kauanko kulutan siihen aikaa ym. 

Kysymyksiä voi kerääntyä ja uuvuttaa yksin työskennellessä. Silloin tavarat pakataan takaisin laatikkoon ja tungetaan takaisin sinne mistä ne tulikin. 

Päätösten teossa auttaa tavaralajin rajaaminen, työskentelyn tauottaminen ja pysäkki. 

- Käydään yhden tyyppisiä esineitä läpi kerrallaan. 

- Muista pitää taukoja työskennellessäsi pitkiä aikoja järjestelyn kanssa. 

- Pysäkki on taukopaikka, johon voi jättää haastavat esineet joiden kohdalla päätös ei tule intuition mukaan helposti. 

- "Tätä voi vielä joskus tarvita" 

 * koska tarvitsit viimeksi?

 * onko esine sellainen ettei sitä saa mistään tarvittaessa?

 * mitä tapahtuisi jos heität esineen pois ja tulisitkin sitä vielä tarvitsemaan? 

Ammattijärjestäjänä autan päätösten tekemisessä kannustamalla ja tukemalla ratkaisukeskeisellä otteella. 

 

6. helmi, 2020

Motivaatio - Sisäinen palo, intohimo, selkeä suunta ja visio, joka ajaa toteuttamaan muutoksessa kohti tavoitetta. Ilman motivaatiota ei tapahdu muutoksia. Siinä yksi kompastuskohta kiteytettynä, johon asiakkaat kompastuvat kodin, tavaroiden ja arkensa järjestelyssä. Sisäinen palo puuttuu. On voitu havahtua jo siihen, että jotain tarvitsisi tehdä. Mutta motivaatio aloittamiseen on hukassa. Miksi tehdä mitään, kun muutokset ei ole pysyviä?

Kodin järjestämisessä motivoi tavoite. Millaisessa kodissa sinä haluaisit asua? Miten paljon haluat uhrata aikaa tavaroiden etsimiseen, huoltamiseen ja järjestelemiseen? Haluaisitko käyttää aikasi johonkin muuhun? Mihin?

Kun olet fokusoinut tavoitteen mieleesi, tiedät mitä tavoittelet. Tiedät vastauksen kysymykseen miksi? Motivaatio lähtee tavoitteesta, jota kohti pyritään. Päätavoite kannattaa pilkkoa vielä osatavoitteisiin, mitkä lisää motivaatiota toteutuessaan. Muista kuitenkin pitää tavoitteet realistisina.

Joskus motivaatio on kuitenkin hukassa. Silloin voi haastaa itseään toteuttamaan pienen haasteen. Haasteen toteutumisesta voi palkita itsensä. Esimerkiksi. Olet jo pitkään ajatellut järjestellä kirjahyllyn, mutta motivaatio ei ole kuitenkaan riittänyt. Voit haastaa itsesi ja asettaa palkkioksi, että juot kupin kahvia kun homma on toteutunut. Ulkoinen palkkio voi herättää motivaation ja toteutuessa saat itsellesi kupin kahvia ja hyvän mielen, mutta myös itseluottamusta tavoitteen suorittamisesta. Muista kehua itseäsi toteutuneesta tavoitteesta!

Voit luoda ajallisia haasteita ja tavoitteita. Esimerkiksi. Päivittäin 15 minuuttia kodin ja tavaroiden järjestelyä tai laskemalla poistuvien tavaroiden määrää.

Voit myös haastaa kaverin mukaan tai etsiä vertaistukea kodin järjestämisen ryhmistä. Silloin voitte haastaa toisianne mikä lisää motivaatiota kohti tavoitetta.

31. tammi, 2020

Nykyään monet julkkikset ovat kertoneet lehdissä, miten he käyvät terapiassa eikä se enää ole aiheena tabu. Mielenterveysongelmien yleisyydestä on kohistu lehtien palstoilla. Yhä useampi käyttää masennuslääkkeitä. "Vuonna 2018 noin puoli miljoonaa suomalaista sai Kelalta lääkekorvausta masennuslääkkeisiin. He käyttivät lääkkeitä noin 420 000 vuorokausiannosta päivässä." - kertoi Ylen uutiset tällä viikolla.

Masennuslääke voi lievittää oireita, mutta ne ei poista syytä masennuksen taustalla. Onkin hirmuisen tärkeää tunnistaa, mistä oireet ovat saaneet alkunsa. Sisälle padotut käsittelemättömät asiat ja tunteet, joista puhuminen on haastavaa voi olla syynä. Masennuksen aiheuttamat elämänhallinnan haasteet aiheuttavat arkeen haasteita. Itsestä ja ympäristöstä ei jaksa huolehtia. Kootaan tavaroita henkiseksi turvamuuriksi ja kaikki tuntuu tärkeiltä. Tavarat on osa ihmistä. Ne kertoo kuka hän on, mitä hän on tehnyt ja mitä saavuttanut. Tai sitten ne on kerääntynyt lahjoituksena, koska taloudellinen tilanne ei ole mahdollistanut ostamista, mikä on lisännyt huonoa itsetuntoa.

Ammattijärjestäjänä ja lähihoitaja koulutuksella olen päässyt auttamaan näissäkin tilanteissa useita asiakkaita. Tavaroiden järjestäminen ja raivaaminen ei ole ollut tapaamisissa aina se tärkein tehtävä. Olemme siinä ohessa puhuneet paljon ja pureuduttu syihin, mitkä ovat ajaneet siihen tilanteeseen. Ratkaisukeskeisellä keskustelulla ja kysymyksillä asiakas on saattanut itse oivaltaa oman elämänsä käännekohtia. Joskus hyvin pienet edistysaskeleet on ollut asiakkaalle todella suuria harppauksia. Kaikki on kuitenkin lisännyt toivoa ja ymmärrystä siitä, että elämä voittaa ja kaaos saadaan hallintaan.

Ammattijärjestäjä ei ole terapeutti, mutta työllämme on terapeuttinen vaikutus. Toimimme asiakkaalle tutussa ympäristössä hänen rakkaiden tavaroiden äärellä, mikä saa tunteet herkistymään. Tavarat voivat nostattaa pintaan muistoja joiden käsittely vaatii tunteiden työstämistä ja niiden tunnistamista. Toipuminen vaatii avoimuutta, rohkeutta ja vastapuolelta taitoa kuunnella ja kohdata asiat asioina.

Kuvassa Toivon kirja masennuksesta on Miia Moision hieno teos ja kuvaus masennuksesta, tarina masentuneen elämästä ja siitä toipumisesta. ♡

23. tammi, 2020

Lastenhuoneissa vallitsee ajoittain pyörremyrskyn jälkitila. Lelulaatikot on kumossa. Legot pitkin poikin huonetta. Paperisilppua, kyniä ja piirrustuksia joka puolella. Puhtaita ja likaisia vaatteita sekaisin. Pientä tilpehöörää erilaisia figuureja ja niiden osia lattioilla, sängyssä, pöydillä ja laatikoissa. Lautapelien ja palapelien osat on hukassa.

Tämä on yleistä. Tavaraa on niin paljon ja sitä on vaikea hallita. Lapsen työtä on leikki, mutta usein keskittyminen ja pitkäjännitteisyys on vielä harjoitusasteella. Silloin leikit vaihtuu tiuhaan ja jälkien siivoaminen unohtuu. Jos tavaroille ei ole omia paikkoja, niitä ei voi edes palauttaa paikoilleen.

Sinulla voi olla päivittäin pieniä hetkiä aikaa laittaa tavaroita paikoilleen, mutta et tiedä mistä aloittaa. Keräät tavarat lähimpään laatikkoon ja sullot sängyn alle, hyllyille ja kaappeihin piiloon - tadaa siivottu lastenhuone. Joka on kymmenen minuutin päästä lähtö pisteessä, koska "se kaikista rakkain lelu on täällä jossain."

Pyykkien kanssa taituroit pienen hetket lajittelun kanssa. Pyykkien pyörimiseen koneessa täytyy varata aikaa, koska konetta ei voi jättää yksin päälle. Ja illalla kun vihdoin on saanut lapset nukkumaan ja itsensä vaaka-asentoon muistaakin, että ne märät pyykit on edelleen koneessa.

Kaikki työt tuntuvat vaativan suunnitelman toteutuakseen. Sittenkin ne keskeytyvät, koska lapsella on nälkä/kylmä/pissahätä/ kakat vaipassa tai jotain ihan muuta. Selviytyessäsi tästä, et enää muista mitä olit tekemässä ja orientoituminen uudelleen kestää tovin. Lopulta arki tuntuu jatkuvilta tulipalojen sammuttelemisilta, mistä on ilo kaukana.

Tämä ei päde ainoastaan lastenhuoneessa. Tämä on ihan soviteltavissa kenen tahansa kiireisen ihmisen arkeen, jolla tavarat on täyttänyt kaappien lisäksi tasot, tyhjät nurkat ja sängyn alustan.

Ammattijärjestäjänä autan asiakkaita saamaan arjen sujuvammaksi, tavaramäärän hallittavammaksi ja paikat kaikelle. Jo kolmessa tunnissa saadaan paljon aikaan!

KOSKA:

💎 työhön on varattu aikaa

💎 työ on yhtäjaksoista

💎 orientointi keskeytyksissä

💎 hallitsen kokonaisuuden

💎 saat tukea päätösten teossa

💎 ohjaan sinua kohti tavoitetta

💎 ratkaisemme ongelmat yhdessä

Ota yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää tai kaipaat ideoita. Joskus pelkkä konsultointi riittää ja pystyt toteuttamaan muutoksen itse.

Vinkit alkuun pääsyyn on hommien paloittelu. Muista, ettei norsuakaan syödä kokonaisena.

💎Aloita helpoimmasta kohdasta.

💎 Kerää irrallinen sälä lattioilta "palauta paikalleen"- laatikkoon. 

💎 Lajittele. Erottele selkeät roskat ja rikkinäiset roskikseen/kierrätykseen. 

💎 Karsi tarvittaessa. Luo paikat. 

💎 Hallitse ja palauta paikalleen.