14. syys, 2021

Joskus muutoksen tarve tulee yllättäen.

  1. Taloyhtiö ilmoittaa, että varastotiloissa tehdään putkitöitä viikon päästä ja häkkivarastot pitää siivota ennen sitä.
  2. Kiinteistönhoitaja ilmoittaa että tarkistaa asuntojen saunat ja kiukaiden toimivuuden.
  3. Palotarkastaja ilmoittaa tekevänsä tarkastuksen kiinteistössä, koska olet unohtanut palauttaa omavalvontalomakkeen.
  4. Vuokranantaja ilmoittaa tekevänsä remonttia asuntoosi kiinteistön arvon säilymiseksi.
  5. Tiskikone alkaa vuotaa ja edessä on äkillinen raivaustarve että keittiö saadaan kuntoon.
  6. Kompastut portaissa ja kuljet seuraavat kuukaudet keppien kanssa asunnossa, jossa tilaa on rajallisesti.

Yllätykset ovat nimenomaan yllättäviä tilanteita joihin ei aina ennakolta tiedä varautua. Kerrostaloissa ja rivitaloissa taloyhtiöt voivat yllättää useammin kuin omakotitaloasujan, mutta kaikkeen ei silti voi aina varautua.

Yksi ikävimmistä yllätyksistä, joita eteen voi sattua on, että joutuu äkillisesti luopumaan rakkaasta kodista. Taloudelliset syyt voivat ajaa siihen tilanteeseen, että on löydettävä pienempi asunto. Elämäntilanteen muutokset kuten sairastuminen, perheenlisäys, yhteenmuutto tai ero voivat johtaa tavaroiden inventaarioon.

Ikääntyminen tuo eteen apuvälineiden tarvetta. Asunnon turvallisuuteen on kiinnitettävä enemmän huomiota. Vaippalähetykset tulee useammaksi viikoksi kerralla ja kolme isoa pahvilaatikko pyörii eteisen naulakon alla tai saunassa, kun ei ne nyt yhtäkkiä mahdu mihinkään muualle. Kun asumiseen lisätään vielä kotipalvelun henkilökunta, omaiset ja muut auttajat voi tavaroiden sijainnilla olla suurikin merkitys sujuvaan arkeen.

Ammattijärjestäjänä (ja lähihoitajana) ja omista kokemuksistani käsin osaan auttaa tilanteen kokonaiskuvan hahmottamisessa ja hommien pilkkomisessa. Ulkopuolisena on helpompi auttaa suhtautumaan tavaroihin esineinä, jolloin on helpompi kyseenalaistaa tarve ja halu säilyttää.

Kodin, remontin, muuton ja elämäntilanteen muutoksissa yhteisenä tekijänä usein on monien organisoitavien asioiden tarve. Ammattijärjestäjä on järjestämisenasiantuntija, joka luo systemaattisesti ja loogisesti järjestystä ja tilaa.

Homman pilkkominen, pakkaaminen ja looginen eteneminen on asioita, joihin saat apua kutsumalla paikalle ammattijärjestäjän.