27. elo, 2021

Sujuvampi muutto

Olen itse muuttanut isosta pieneen ja pienestä isoon. Viimeisimmässä muutossa asuinneliöt lisääntyi, mutta käytämme pääosin vain alakertaa joten tilat on lähes samat kuin edellisessä kodissa.

Muuttoa edeltää aina tutustuminen tulevaan asuntoon. Uusi asunto saa aikaan mielikuvia. Osa todellisia ja osa fantasiaa. Sitähän monesti asunnon myynti/vuokrausilmoitukset ovatkin. Mielikuvien myyntiä.

Onko sinun helppo kuvitella vanhat kalusteet ja tavarat uuteen kotiin?

Itse aloitan mielikuvilla ja mittanauhalla. Ennen kuin yksikään tavara liikkuu paikaltaan tutustun pohjapiirrustukseen ja luon mielikuvaa. Tutustun kiinteisiin säilytystiloihin ja elementteihin (esim. Takka, ovien paikat ja aukeamissuunnat). Kuvittelen itseni jo asukkaaksi.

Mielikuvien jälkeen luodaan aikataulu. Miten nopeasti muutto on ajankohtainen? Tarvittavat remontit on hyvä kartoittaa ja tehdä ennen muuttoa. Niiden suunnittelu ja aikataulutus ei välttämättä ole helppoa ilman asiantuntijaa.

Sen jälkeen tehdään inventaario omassa kodissa. Mitä kaikkea omistaa? Millaisia asioita pitää kodissa tärkeänä ja mihin siellä aikaansa käyttää? Näitä ei tarvitse listata ylös. Olet kuitenkin luonut jo tiettyä mielikuvaa, johon voit nyt mielessäsi ja pohjakuvaa apuna käyttäen miettiä tavaroiden säilytyspaikkoja. Sopiiko tavarat luomaasi mielikuvaan?

Esimerkkinä. Minä suunnittelin keittiön edelliseen kotiin ja nyt tulevaan. Hahmottelin eri toimintojen paikkoja. Meille kahvinkeitto on todella iso osa päivittäisiä rutiineja, joten keittimen ja muiden tarvikkeiden sijainti on tärkeä. Uuteen kotiin laskutilaa seinänviereen saatiin vähän, mutta kahvinkeittimen paikka sieltä piti löytyä luontevasti vesipisteen läheltä. Kakkukupuja käytetään vähemmän, joten niille mietittiin paikkaa jääkaapin yläpuolelle. Eli lähelle ja alas enemmän käytössä oleville paikat, ylös ja taakse vähemmän käytössä oleville.

Miten toiminnot siirtyy vanhasta kodista uuteen kotiin? Tätä on hyvä miettiä jo ennen tavaroiden pakkaamista. Lisäksi tavaroiden määrään on syytä kiinnittää huomiota. Etenkin silloin kun ollaan yhdistämässä kahta kotia yhteen. Paljonko on riittävä määrä ruokailuvälineitä, kattiloita, kapustoja? Paljonko pyyhkeitä, lakanoita ja muita kodin tekstiilejä?

Vasta sitten alkaa varsinainen pakkaaminen ja tavaroiden läpi käyminen. Tavaroita pakatessa on jo hyvä miettiä mihin tavarat sijoittuu uudessa kodissa. Laatikoiden päälle tai toiseen päätyyn kannattaa kirjoittaa mitä ne sisältää ja mihin ne kuuluvat, jotta apukäsien on helppo viedä tavarat kerralla oikeaan huoneeseen. Huonekalujen paikatkin on hyvä miettiä etukäteen.

Karsintaa tehdessä kannattaa muistaa mietitty aikataulu. Onko siinä huomioitu tavaroiden myyminen vai olisiko tavaran lahjoittaminen eteenpäin nopeampaa? Jos uudessa kodissa on tilaa, voi hyödyntää myös ns. Pysäkkiä. Eli paikkaa jossa tavarat vielä odottavat oikeaa paikkaa. Mutta tässä on se vaara, että pysäkille jämähtää purkamattomia laatikoita ja tavaroita. Jolloin vaarana on kompastua "käyn ne joskus läpi"-lauseeseen.

Uudessa kodissa tavaroiden purkaminenkin on helpompaa kun tavaroille on jo mietittynä valmiiksi paikka.

Muutossakin ammattijärjestäjä voi auttaa mielikuvien luomisessa, luopumisessa ja tavaroiden pakkaamisessa. Älä epäröi pyytää apua! Myös etäkonsultaatiolla voidaan selkeyttää ajatuksia, treenata luopumislihasta ja suunnitella toimivampaa järjestystä.