12. elo, 2021

Manifesti miesten osaamisen puolesta.

Varoitus, teksti sisältää havaintoja heteronormatiivisista parisuhteista.
 
Tämä julistus ei nosta miehiä jalustalle tai laske naisten osaamisen tasoa. Päin vastoin.
Julistus on tarkoitettu muistutukseksi tasa-arvoisen parisuhteen puolesta.
 
Historia ja sukupolvien opettamat tavat miesten ja naisten töistä on kumoutunut viimeistään siinä vaiheessa kun naiset ovat siirtyneet maataloustöistä työelämään.
Kotiäidit eivät enää jääkkään kotiin hoitamaan lapsia ja taloutta vaan luovat omaa uraa työelämässä ja yritysmaailmassa.
 
Miehet, jos osaatte ajaa autoa tai käyttää teknologiaa.
Osaatte käyttää tiskikonetta, pyykkikonetta ja imuria.
Naiset, luottakaa siihen että miehetkin osaa ja laskekaa tarvittaessa rimaa.
Jos pyykki tulee pestyksi, haittaako se että seassa on punaiset ja mustat. Tiskit tulee tiskatuksi vaikka ne ei ole täydellisesti järjestettynä tiskikoneessa.
Tiedän, että miehet osallistuisi kodinhoidollisiin töihin mikäli se heille sallitaan.
 
Vastuun jakaminen on delegointia ja kommunikointia.
Valitettavan usein emme osaa lukea toisen ajatuksia, joten jos haluat että toinen tekee jonkun kotityön - sano se ääneen.
Pahoittelen miehet, enää ei onnistu sanoa että en osaa. Jos minä osaan peruuttaa kärryä (riittävän hyvin), sinä osaat hoitaa kotitöitä (riittävän hyvin).
Harjoitus tekee mestarin.
 
------------------------------
 
Manifesti miesten osaamisen puolesta oli kärjistetty ja tehty tarkoituksella stereotypisesti. Koska mikään ei muutu jos mitään ei muuta.
Vältän yleensä kaikkea yleistämistä ja lokeroimista välttääkseni konfliktit.
 
Tällä kertaa tein poikkeuksen ja se tehosi.
Keskustelut joita olen käynyt on ollut todella rakentavia ja monelle silmiä avaavia. Stereotypiat ovat opittuja tapoja ja uskomuksia, joista haluan auttaa pääsemään eroon.
 
Tärkeä muistutus, jonka sain:
Mitä tapahtuisi, jos jäisit hoitamaan taloutta yksin?
Oli sitten lapsia tai ei, voi moni asia taloudessa nojata toisen harteilla. Toinen asia sitten tasapuolisuuden nimissä toisen, mutta mitä tapahtuisi jos sattuisikin sairastua ja nuo toiset hartiat olisikin hetken poissa kotoa?
 
Tietäisitkö sinä tärkeiden papereiden sijainnin, vakuutusasioiden hoitamisen, lasten wilmatunnukset, harrastusten ja koulukavereiden vanhempien whatsupp-ryhmät.
Löytyisikö auton huoltokirja, talvirenkaiden säilytyspaikka tai auton vara-avain? Osaisitko hoitaa kiinteistön lämmitys ja huoltotyöt?
 
Varmasti osaisit, jos asenne on avoin ja tarvittaessa on mahdollisuus pyytää apua. Mutta tilanteen ollessa päällä, äkillisiin muutoksiin on helpompi sopeutua kun kaikkea ei tarvitse opetella ihan alusta.
Se on myös askel kohti turvallisempaa arkea.