15. helmi, 2021

Kuinka saada perhe mukaan kotitöihin?

Tätä kysyttiin Kuinka Paljon On Tarpeeksi?-tapahtumassa lauantaina 6.2. Tapahtuman keskustelut on tallennettu ja pääset ne katsomaan ja kuuntelemaan www.tarpeeksi.fi sivuilta.

Kotitöiden jakaantuminen konkretisoituu yleensä siinä vaiheessa, kun ei enää ollakkaan vastuussa vain omista tavaroista ja menoista. Yleensä tilanteeseen päädytään kun perheeseen syntyy lapsi, vaikka aikaisemmin kotityöt ei olisi aiheuttanut riitatilanteita yhdessä asumisen aikana.  

Syynä tälle lienee vanhat historiasta periytyneet roolit. Äiti jää hoitamaan lasta ja kotia, isä menee töihin. Äitiys tuo uusia velvollisuuksia ja vastuuta, minkä vuoksi omat menot ja oma minuus muuttuu. Kun on vastuussa toisesta ihmisestä, hänen hyvinvoinnista, tavaroista ja arkisista perusasioista, työmäärä aikaisempaan lisääntyy. Nykypäivänä naiset eivät jää pelkästään kotiäideiksi, mutta silti äitiyslomalla opitut tavat ja rutiinit kodinhoidollisiin velvoitteisiin säilyy vaikka äitiysloma loppuu. Vastuuta on osattava jakaa molempien vanhempien kesken.

Ehkä se on naiselle synnynäinen ominaisuus, että haluaa pitää langat omissa käsissä ja tilanne on paremmin hallittavissa kun yksi perheessä tietää mitä milloinkin tapahtuu. Ehkä stereotypiat ja opitut tavat elävät meissä vielä niin vahvasti. 

Yksi asia minkä itse huomasin äitiydessäni oli se, miten oletin muiden tietävän samat asiat kuin minä. Täytyi havahtua siihen, että voin ainoastaan muuttaa omaa käytöstäni - en muiden. Eli oli sanottava ääneen milloin ja mihin tarvitsen apua ja mitä asioita täytyy muistaa hoitaa. Työnjako selkeytyi puhumalla. 

Kukaan ei ole tarkoituksella ja ilkeyttään sotkuinen. Toisella saattaa olla matalampi kynnys siisteystasolle. Eli ennenkuin lähdet syyttämään puolisoa tekemättömistä kotitöistä tai sotkusta, kysy itseltäsi onko sinun rima liian korkealla? Ja tietääkö kumppanisi, missä rima kulkee?

Kotityöt pitää sisällään hurjan paljon myös metatyötä eli ajatustyötä, joka ei näy missään. Esimerkiksi ruuan valmistus. Kuka valmistaa, mistä valmistaa, pitääkö hakea jotain kaupasta, kuka hakee, milloin hakee? Tai ensi viikolla on lapsen kaverin synttärit. Pitää muistaa ostaa lahja. Wilma-viesti tuli, muista laittaa sukset liikunnantunnille. Pitää muistaa varata hammaslääkäri, eläinlääkäri, neuvola-aika, labrakokeet. Tarkistaa palovaroittimen patteri, muistaa ostaa lamppu palaneen tilalle. Mitä metatöitä sinulla on juuri tänään mielessäsi?

Nämä näkymättömät kodin metatyöt on asioita, jotka täytyy muistaa hoitaa. Työmuistimme on kuitenkin rajallinen, jos emme kirjoita niitä ylös saattaa joku asia unohtua. Ja nämä pienet metatyöt on enemmän kuormittavia kuin tiskikoneen täyttö ja tyhjäys, pyykinpesu ja imurointi. Jos näitä ei sanota ääneen, toinen ei voi tietää millaista prosessointia pääkoppasi sisällä käyt. Ja ne on asiat, jotka arkeasi eniten kuormittaa ja saa arjen näyttämään siltä että itse tässä saa kaikki asiat tehdä ja hoitaa kun toinen ei tee mitään. 

Ja kun metatyöt ovat sinut jo tarpeeksi uuvuttanut. Karjaiset perheelle, että tehkää nyt edes jotain. He tekevät, mutta eivät kuitenkaan niinkuin sinä olisit halunnut asian tehdä. Mistä päästäänkin työn pilkkomiseen. Mitä tarkemmin osaat sanoittaa, mitä odotat - sen todennäköisemmin saat valmiin lopputuloksen.

Esimerkiksi. "Siivoa eteinen!" - abstrakti käsite, joka saattaa pitää sisällään todella monta erilaita toimintaa. "Järjestele kengät ja imuroi eteinen." - kaksi selkeästi erillistä tehtävää, jotka vie toiminnan kohti tavoitetta. 

Eli kiteytettynä.

1. Keskustelkaa työnjaosta. 

2. Sanoita toiveesi.

3. Pilko tehtävät pienempiin osiin.

Miten sitten hallita kodin metatöitä?

Jos asian hoitamiseen menee alle 2minuuttia, hoida se heti. Jos et ehdi hoitaa sitä heti, kirjoita se to do-listalle tai kalenteriin.  Jos metatöitä kasaantuu to do-listalle liikaa, priorisoi ja delegoi. Laita tehtävät tärkeysjärjestykseen tai pyydä apua. Kumppanisi auttaa varmasti, jos hän tietää miten voi sen tehdä. Pyydä apua myös ystäviltä, sukulaisilta, tukiverkostolta tai ulkopuoliselta taholta.

Ammattijärjestäjä auttaa monenlaisissa elämäntilanteissa asiakkaita hahmottamaan arkea kuormittavia tekijöitä. Tavarat ovat osa sitä. Jos sinä et hallitse tavaroita, tavarat hallitsevat sinua. 

Ihanaa kevään odotusta!