6. elo, 2020

Paluu Arkeen - Vinkit kiireiseen arkeen

Siinä se jo häämöttää. Syksy ja tulevat arki kiireet. Lomat loppuu, koulut alkaa ja töihinkin pitäisi palata. Syksy on toisaalta vielä hieman epävarma, koska toista korona aaltoa on povattu alkavaksi. Arkeen on kuitenkin suuremmalla osalla sisällytettävä myös työt ja koulu, vaikka sitten etänä. Mitä kannattaisi ottaa huomioon arkeen paluussa?

Mieti hetki, mikä arjessasi prakaa kun arki alkaa?

- vaatteet, ruokailut, lelujen säilytys, siivoaminen, aikataulutus. Näihin toivottiin vastauksia.

Arkiaamuna aikaa tavaroiden etsimiselle on huonosti.

1. Valitse jo illalla huomiselle päivälle vaatteet.

2. Varaa aamuihin aamupalaksi nopeita helposti napattavia eväitä. Jukurtit, banaanit/hedelmät, pikapuurot, murot, myslit, leipää.

3. Rutiinit helpottavat aamun toiminnassa etenkin lasten kanssa. Kun arki aamuisin suositaan samaa järjestystä toiminnassa, se helpottaa lapsiakin tietämään mitä tapahtuu seuraavaksi.

4. Säilytä eteisessä vain kuluvan kauden vaatteet ja kengät, jolloin käytettävyys ja tavaroiden paikalleen palauttaminen helpottuu. Hyödynnä eteisessä seinätiloja tavaroiden säilytyksessä mm. Koukut, naulakot, hyllyt ja tangot.

5. Muista heijastin/heijastinliivi.

6. Mieti mitä tärkeimmät tavarat tarvitset mukaan kun poistut kotoa. Paina ne mieleesi, jotta siitä tulee rutiini kuten avaimet, puhelin, lompakko. Nämä ehdit varmistaa mielessäsi ennenkuin laitat oven perässäsi lukkoon.

Tarkistuslista

- vaatteet

- sisätossut

- sopivan kokoiset/ kauden kengät

- heijastimet/heijastinliivi

- avainnauhat ja avaimet (isommille koululaisille)

- reppu ja penaali

- teroitetut kynät ja kumi

- työpaikan/hoitopaikan avaimet/tägit

Vaatteet 

Vaatekaapin läpi käynti eli inventaario kannattaa tehdä tasaisesti vaikka aina kauden vaihtuessa. Muista, mitä enemmän omistat vaatteita - sitä enemmän myös pyykkiä ja puolipitoisia vaatteita. Oli sinulla sitten vaatehuone, kaappi tai laatikosto sen toimivuuteen vaikuttaa, että on sopiva määrä tavaraa suhteessa tilaan. Eteen ja alas laitetaan useammin käytettävät, ylös ja taakse harvemmin käytetyt. 60cm syvän kaapin voi hyödyntää ulosvedettävillä koreilla johon vaatteet voi pystyviikata. Voit miettiä valmiita asuja jo inventaariota tehdessäsi, jolloin et joudu aamun kiireessä enää miettimään housuihin sopivaa paitaa.

Luo paikka puolipitoisille vaatteille. Käytä puolipitoista vaikka vaihtamalla asuun eri alaosa tai lisäämällä asusteita. Tuuleta ne vaikka henkarilla ja ripusta kaapin oven sisäpuolelle.

Lajittele pyykit heti sen mukaan kuinka haluat ne pestä. Ei ole mikään ehdoton ainoa oikea vaihtoehto lajitella pyykit värin mukaan. Voit pestä vaikka saman henkilön vaatteet yhdessä koneellisessa. Jos kalenteroit pyykinpesun, muistat paremmin että pyykit on koneessa. Laita pyykit pyörimään vaikka heti aamusta tai tullessasi töistä, kunhan sinulla on aikaa laittaa ne myös kuivumaan. Kääri kuivat pyykit ja vie suoraa kaappiin. Jos keräät pyykit sohvalle odottamaan parempaa hetkeä, on lumipallon alku jo syntynyt. Kasoilla on tapana kerätä kavereita. Tähän sopii myös vinkiksi, tee alle 5 minuutin hommat heti kun huomaat sellaisen. Koneellinen pyykkiä ei kestä paljon sen kauempaa, mutta useampi kone vie jo pidemmän aikaa.

Ruokailut

Käytä ruokalistaa. Kootkaa perheen lempiruokia ja välipalat paperille. Näitä voi hyödyntää kun pohtii seuraavan viikon ruokia. Kun ruuat on edes mielessä ajatellut etukäteen on helpompi aloittaa ruuanlaitto ja tulee myös vähemmän ruokahävikkiä. Suunnittele ostoslista, osta kerralla useamman päivän ruuat. Aamu-ja välipala tarvikkeet voi koota lapsille valmiiksi koriin jääkaapissa, jolloin kaikki saa kerralla ulos jääkaapista. Tee isoja ruokasatseja kerralla ja hyödynnä hävikki eväänä seuraavana päivänä. Luo kierrätyspiste, josta kierrätettävät on helppo ottaa mukaan.

Lelujen säilytys

Kokoa samanlaiset samaan paikkaan. Lapsenkin on helpompi palauttaa lelut paikoilleen kun niille on omat paikat. Voit tehdä yhden sekalaisen laatikon, mutta pyri kuitenkin lajittelemaan lelut omiin laatikoihin (esim. Legot, nuket, autot, muovailuvahat, pehmolelut.) Jos leluja on aina liikaa, laita osa läpinäkyvään tai useampaan laatikkoon ja laita lelut varastoon. Voitte lasten kanssa vaihtaa leluja välissä varastosta, jolloin ne on taas "uusia" ja leikeissä säilyy vaihtuvuus. Karsinta myös opettaa lasta luopumaan ja kierrättämään. Lasten kanssa kannattaa keskittyä siihen mitkä lelut saa jäädä, ei siihen mitkä laitetaan pois. Lapsista on kiva ilahduttaa toisia, luopuessa voi ehdottaa että annetaan leluja jollekin toiselle lapselle kun hän ei niillä enää leiki ja näin lelu pääsee uusiin leikkeihin uuden kaverin kanssa.

Siivoaminen

Tähän voi luoda itselleen rutiinin, että siivoaa joka päivä 15 minuuttia. Se ei ole pitkä aika, mutta sillä saa palautettua tavaroita paikoilleen, siistittyä tason ja laitettua tiskit. Näin siivoaminenkin helpottuu, kun joka päivä on tehnyt perusjärjestyksen ylläpitoa. Älä siis jätä siivoamista vain siivouspäivään. Siivota voi vaikka huonetta kerrallaan.

Aikataulut

Laita paperikalenteriin kaikki menot, työpäivän pituus ja viikolla hoidettavat asiat. Tee viikkosuunnitelma seuraavalle viikolle jo edeltävällä viikolla. Jos menoja alkaa kerääntyä paljon, priorisoi ja siirrä/delegoi jos mahdollista. Mieti, mihin haluat aikasi elämässä käyttää? Näyttääkö kalenterisi siltä kuin haluat sen näyttävän?

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua sinun arkeen paluussa. Jos tarvitset konkreettista apua arkesi sujuvoittamisessa, älä epäröi pyytää avuksi ammattijärjestäjää.