24. heinä, 2020

Kun auttaminen menee yli.

Olen aina ollut kiltti (liiankin) ja auttanut muita. 

Pelastanut linnunpoikasia, siirtänyt perhosia pimeästä vapauteen, auttanut ystäviä ja sukulaisia kun olen voinut.

Joskus tämäkin ominaisuus voi mennä yli. 

Meni pitkään, ennen kuin ymmärsin ja hyväksyin kun sanottiin etten voi pelastaa kaikkia. Olinhan aina ollut se joka pärjää, joka pystyy ja joka osaa. En kestänyt ajatusta, että jollakin on paha olla, enkä tee asialle mitään. Luulin auttavani keksimällä ratkaisuja ja tekemällä puolesta - ymmärtämättä että toinen tarvitsi enemmän aikaa asian käsittelyyn. Läsnäolo olisi riittänyt. Minun omalle riittämättömyyden tunteelle se oli kuitenkin liian vähän. 

Menetin hyvän ystävyyssuhteen, jonka myötä ymmärsin mitä tarkoitettiin sillä etten voi pelastaa kaikkia. Olin yrittänyt niin kiivaasti keksiä ratkaisua ystäväni ongelmaan ja auttaa häntä elämässään, että unohdin kuunnella mitä hän yrittää minulle viestiä. Hän ei halunnut enää kertoa ongelmistaan, koska hän ei jaksanut analysointiani ja pelastamista. Hän ei halunnut olla pelastettu vaan kuunneltu. 

Elämä on oppimatka jossa koulureppuun kootaan oppi matkan varrella. Jokainen kolhu, ero ja elämäntilanne matkan varrella jättää jälkensä.   

Hanna Kivisalo kirjoitti, että lyhyin tie laahustavasta arjesta käy antamisen kautta. Hän oppi tämän oman uupumuksensa kautta lukiessaan teologian tenttikirjaa. "Jos olet epätoivoisessa avun tarpeessa, etsi joku, joka tarvitsee apua vielä enemmän." Näin kirjassa sanottiin ja Hanna tulkitsi kirjoittajan tarkoittavan, että pimeään paikkaan joutunut voi auttaa itseään auttamalla muita. 

Tämäkin Hannan kirjoitus kosketti itseäni. Se oli hyvin kiteytetty ajatus. ♡

Itse olen pimeästä paikasta päässyt auttamalla muita. Ja haluan jatkossakin auttaa niin kauan kuin voin. Olen myös oppinut hillitsemään auttamisen haluni. Sitä voisi hoitotermein kutsua kuntouttavaksi työtavaksi - antaa mahdollisuus kokeilla itse, vaikka se veisi hieman enemmän aikaa. Samalla muistaen omat rajalliset rajani, jotten uuvu itse auttamisen alle.