22. kesä, 2020

Häpeä - suruun kääritty pelko.

Yksi ihmisen suurimpia pelkoja on näyttää oma heikkoutensa. Heikkous mielletään sellaiseksi piirteeksi, mitä hävetään ja peitellään. Tämä täysin luonnollinen ihmisen selviytymismekanismi on meidän dna:ssa jo luolamies ajoilta.

Yksi häpeän kohde on koti. Etenkin silloin, kun koetaan ettei ole pystynyt tai jaksanut pitää siitä huolta. Tai jopa silloin, kun on tehty sen eteen töitä ja silti se ei tunnu riittävän. Perfektionisti sisällä sanoo "ihan ok" - kun todellisuus on "wau! Sä teit sen!"

Koulutettuna ammattijärjestäjänä ja lähihoitajana näen monenlaisia koteja. Ja lähes joka kerta ennen ensimmäistä käyntiä, joudun vakuuttamaan asiakkaalle ettei minun takia tarvitse siivota eikä tarvitse hävetä. Minä en ole arvostelija joka antaa arvosanan miten olet onnistunut kotiasi järjestämään. Minä tulen auttamaan ja antamaan työkaluja ja välineitä miten asiakas saa elämäänsä paremmin hallintaan.

Koronakevät viimeistään osoitti, että kelle tahansa voi tulla elämässä vastaan tilanne tai tilanteita, joissa elämä menee ylösalaisin. Jouduimme keväällä luomaan uudenlaisen arjen. Tilanne oli poikkeuksellinen, koska se koski kaikkia. Elämässä voi tulla eteen samanlaisia poikkeustilanteita, joissa on kuitenkin yksin. Sairastuminen, työttömyys, kuolema tai jokin muu akuuttitilanne, johon liittyy erilaisia tunteita. Niiden käsitteleminen vaatii aikaa ja sanoittamista. Sanoittamista ääneen jollekin, miltä tuntuu ja näkökulmien puntarointia miten tästä edetään.

Näissä tilanteissa ammattijärjestäjä ei ole välttämättä ensimmäinen taho, johon otetaan yhteyttä. Terveyskeskus, mielenterveystoimisto, kela ja sosiaalitoimistot - apua on saatavilla. On uskallettava myöntää oma heikkoutensa - avun tarve.

Suomen ammattijärjestäjien yhdistys on tehnyt työtä ammattikuntansa näkyvyyden eteen myös näille tahoille, jotta voimme olla yhtenä auttajana moniammatillisessa tiimissä. Kenenkään ei tarvitse selvitä yksin, mutta apua on uskallettava ottaa vastaan - häpeä voi estää avun saannin kokonaan. Siksi on tärkeä poistaa stigmaa ja häpeää haastavien elämäntilanteiden ympäriltä. Ei ole häpeä pyytää apua.

"Rohkeus ei oo sitä ettei pelota, vaan et uskaltaa hyppää vaikkei tiiä selviikö elossa."

Koulutetut ammattijärjestäjät auttavat saamaan arkea sujuvammaksi ja turvallisemmaksi taso, kaappi ja hylly kerrallaan. Kun arki ja tavarat ympärillä on hallinnassa, on helpompi hallita elämääkin. Elämää ei voi kokonaan hallita, mutta sen hallittavuus on paremmin omissa käsissä. Haluatko sinä, että tavarat hallitsevat sinua vai sinä tavaroita?