10. huhti, 2020

Pienillä teoilla on merkitystä.

Huh huh. Ei tässä enää osaa muuta sanoa. On aika kulunut tosi nopeasti. Kuukausi sitten vielä elettiin hyvin huolettomasti koronasta tietämättöminä. Tunteiden ailahtelua laidasta laitaan on ollut alkuunsa, mutta selkeällä päivärytmillä ja vähennetyllä uutisten lukemisella sitä on saatu hallittua.

Sujuvampi ja turvallisempi arki on korostunut. Ihmiset viettää aikaa nyt paljon kotona ja arjen sujumisen kompastuskohdatkin huomataan selkeämmin. Jos arki ei ole sujunut ennen koronaa, se ei helpottunut koronan myötä. Arkemme on monin tavoin poikkeuksellista ja se kiristää hermoja ja taloutta. Ja ne vaikuttaa turvallisuuteen ja sitä myöten myös onnellisuuden tunteeseen.

Aloitin huhtikuun alussa Arjenlomatilan tarinassa minimalismipelin. Minimalismipeli etenee päivittäisten poistojen määrää lisäämällä. Ensimmäisenä päivänä yksi tavara, toisena kaksi ja kolmantena kolme ja niin edelleen. Minimalismipeli on hyvä päivittäinen puuha, joka antaa päivälle hyvän tavoitteen. Ehdit hypätä vielä mukaan.

Päivissä kannattaa myös pitää selkeä runko, jota noudattaa. Etenkin lapsiperheessä sen tärkeys korostuu, jotta turvallisuuden tunne ja rytmi säilyy. Mutta on se tärkeä myös vaikkei olisi lapsia, koska äkkiä voi lipsua ettei päivissä ole sisältöä. Se taas tuo eteen uusia ongelmia.

Talous kannattaa nyt ottaa myös hanskaan. Viikkoihin voi luoda budjetin. Menot kannattaa listata ja laittaa tärkeysjärjestykseen. Saisiko koronan aikana rahaa jopa säästettyä suunnitelmallisuudella ja budjetoinnilla?

Koronasta puhuminen ihmisten kanssa on ollut moninaista. Tunteet, ennakkoluulot, uskomukset ja medialukutaito korostuu keskusteluissa. Pelko on vahvasti keskusteluissa mukana. Siksi puhuminen asiasta on todella tärkeää. Ettei kukaan jää ajatustensa kanssa yksin. Puhumista tärkeämpää on myös pysähtyä kuuntelemaan mitä toisella on sanottavaa.  ♡

On tärkeä huolehtia itsestä ja lähipiiristä. Sakari Topeliuksen sanoin: ”Se mikä on pysyväistä ja antaa elämälle arvon, ei ole maine, ei ylistykset, se on tehtävä, olkoon suuri tai pieni, jonka hyväksi olemme eläneet.” Tämän oli jakanut puheessaan myös Jenni Haukio.

Kukaan ei ole sanonut, että koronasta selviytyminen olisi helppoa. On kuitenkin sanottu että tästä selvitään - yhdessä. Kaikki järjestyy. ♡