15. helmi, 2020

Kompastuskohta 4. A 5.

Lajittelussa on useampia vaiheita. Helpoin on aloittaa lajittelemalla tavarat myytäviin, lahjoitettaviin ja roskiin. Myytävien kohdalla kannattaa miettiä alahintaraja. Joskus viiden euron tavaran myymisestä tulee enemmän lisävaivaa ja ajanhaaskausta kuin tuottoa.

Myyntipaikka kannattaa miettiä etukäteen. Tavaroita voi myidä nykyään helposti facebookin ja netin kautta. Kirpputori toiminnan kanssa on omat haasteensa kuljetuksen, hinnoittelun ja myyntipaikan täydentämisen kanssa. Joskus sekin kuitenkin kannattaa!

Lahjoitettaviakin on helppo laittaa eteenpäin roskalava ryhmillä facebookissa. Tai lahjoittamalla kirpputorille ja kierrätyskeskuksiin. Muista kuitenkin että toisen roska on toisenkin roska. Älä lahjoita tavaraa, jota et voisi antaa lahjaksi ystävälle. Kirpputorit ja kierrätyskeskukset joutuvat viemään kaatopaikalle kierrätykseen paljon likaisia ja rikkinäisiä tavaroita.

Roskiin heitettävillä tarkoitan kaikkea lajiteltavaa roskaa. Jäteasemilla on kaikenlaiselle kierrätykseen menevälle omat kontit joihin tavarat voi lajitella. Jäteasemien henkilökunta osaa auttaa lajittelussa. Lisäksi netistä löytyy lajitteluapureita.

Roskien kanssa onkin tämä seuraava lajitteluvaihe. Kartongit, paperit, metallit, lasit, pullot, energiajätteet, vaaralliset jätteet, ongelmajätteet, paristot, elektroniikkajäte... niiden kanssa voi joskus olla pää ihan pyörällä. Mutta kuten sanoin jäteasemilla henkilökuntakin auttaa lajittelussa. Mitä enemmän itse olet saanut eri tyyppiset tavarat lajiteltua sen nopeampaa ja vaivattomampaa jätteiden lajittelu on jäteasemillakin. Vältä sekalaisia jätesäkkejä ja roskapusseja!

Pois vieminen on kompastuskohdista haasteellisin. Jos siihen kompastuu, on ihan sama onko selvinnyt aikaisemmista kompastuskohdista kaatumatta. Jos motivoituminen, aloittaminen, päätösten tekeminen ja lajittelu on sujunut, mutta tavarat jäävät ajelehtimaan varastoon, kaappeihin, saunan lauteiden alle - on todennäköistä, että joudut tehdä saman työn uudelleen myöhemmin.

Olen kohdannut monta asiakasta, joka on aloittanut karsimista. Tehnyt poistoja ja saanut tilaa kaappeihin, mutta... sekalaisia pusseja tulee vastaan makuuhuoneen yläkaapeista, vaatehuoneista, eteisen kaapeista ja autotalleista. Epämääräisiä kasoja ja huojuvia torneja on lähdetty asiakkaan kanssa purkamaan. Seassa saattaa olla tavaroita, jotka on saanut lähtöpassin jo aikaisemmin. Ja sieltä voi löytyä kauan kateissa olleita tavaroita. Joskus asiakkaan kanssa on aloitettu vain siitä, että kannetaan tavaroita autoon. Kaikki mikä on autossa on poistunut kynnyksen yli. On ollut asiakkaita joilla ei ole omaa autoa, minkä vuoksi tavarat on jäänyt pyörimään.

Minun palveluuni kuuluu pois vietävien tavaroiden kuljetus. Lisäksi on kierrätyskeskuksia ja kirpputoreja, jotka noutavat lahjoitettavia tavaroita. Pullot, lasit ja metallit on helppo kerätä vaikka kestokassiin ja viedä lähimpään keräyspisteeseen kauppareissun yhteydessä.

Kun aloitat järjestämisen, varaa aikaa myös tavaroiden pois kuljettamiseen. Tutki etukäteen, milloin hyötykäyttöasema on auki. Lainaa tarvittaessa autoa. Laita kalenteriin ylös, että viet lehdet ja pullot keräykseen. Näkymättömät ja pään sisäiset to do-listat harvemmin toteutuu, jos ei ne ole konkreettisia.

Älä epäröi pyytää apua. ♡