6. helmi, 2020

Kompastuskohta 1.

Motivaatio - Sisäinen palo, intohimo, selkeä suunta ja visio, joka ajaa toteuttamaan muutoksessa kohti tavoitetta. Ilman motivaatiota ei tapahdu muutoksia. Siinä yksi kompastuskohta kiteytettynä, johon asiakkaat kompastuvat kodin, tavaroiden ja arkensa järjestelyssä. Sisäinen palo puuttuu. On voitu havahtua jo siihen, että jotain tarvitsisi tehdä. Mutta motivaatio aloittamiseen on hukassa. Miksi tehdä mitään, kun muutokset ei ole pysyviä?

Kodin järjestämisessä motivoi tavoite. Millaisessa kodissa sinä haluaisit asua? Miten paljon haluat uhrata aikaa tavaroiden etsimiseen, huoltamiseen ja järjestelemiseen? Haluaisitko käyttää aikasi johonkin muuhun? Mihin?

Kun olet fokusoinut tavoitteen mieleesi, tiedät mitä tavoittelet. Tiedät vastauksen kysymykseen miksi? Motivaatio lähtee tavoitteesta, jota kohti pyritään. Päätavoite kannattaa pilkkoa vielä osatavoitteisiin, mitkä lisää motivaatiota toteutuessaan. Muista kuitenkin pitää tavoitteet realistisina.

Joskus motivaatio on kuitenkin hukassa. Silloin voi haastaa itseään toteuttamaan pienen haasteen. Haasteen toteutumisesta voi palkita itsensä. Esimerkiksi. Olet jo pitkään ajatellut järjestellä kirjahyllyn, mutta motivaatio ei ole kuitenkaan riittänyt. Voit haastaa itsesi ja asettaa palkkioksi, että juot kupin kahvia kun homma on toteutunut. Ulkoinen palkkio voi herättää motivaation ja toteutuessa saat itsellesi kupin kahvia ja hyvän mielen, mutta myös itseluottamusta tavoitteen suorittamisesta. Muista kehua itseäsi toteutuneesta tavoitteesta!

Voit luoda ajallisia haasteita ja tavoitteita. Esimerkiksi. Päivittäin 15 minuuttia kodin ja tavaroiden järjestelyä tai laskemalla poistuvien tavaroiden määrää.

Voit myös haastaa kaverin mukaan tai etsiä vertaistukea kodin järjestämisen ryhmistä. Silloin voitte haastaa toisianne mikä lisää motivaatiota kohti tavoitetta.