31. tammi, 2020

Mieli kevyemmäksi tavaroita järjestelemällä

Nykyään monet julkkikset ovat kertoneet lehdissä, miten he käyvät terapiassa eikä se enää ole aiheena tabu. Mielenterveysongelmien yleisyydestä on kohistu lehtien palstoilla. Yhä useampi käyttää masennuslääkkeitä. "Vuonna 2018 noin puoli miljoonaa suomalaista sai Kelalta lääkekorvausta masennuslääkkeisiin. He käyttivät lääkkeitä noin 420 000 vuorokausiannosta päivässä." - kertoi Ylen uutiset tällä viikolla.

Masennuslääke voi lievittää oireita, mutta ne ei poista syytä masennuksen taustalla. Onkin hirmuisen tärkeää tunnistaa, mistä oireet ovat saaneet alkunsa. Sisälle padotut käsittelemättömät asiat ja tunteet, joista puhuminen on haastavaa voi olla syynä. Masennuksen aiheuttamat elämänhallinnan haasteet aiheuttavat arkeen haasteita. Itsestä ja ympäristöstä ei jaksa huolehtia. Kootaan tavaroita henkiseksi turvamuuriksi ja kaikki tuntuu tärkeiltä. Tavarat on osa ihmistä. Ne kertoo kuka hän on, mitä hän on tehnyt ja mitä saavuttanut. Tai sitten ne on kerääntynyt lahjoituksena, koska taloudellinen tilanne ei ole mahdollistanut ostamista, mikä on lisännyt huonoa itsetuntoa.

Ammattijärjestäjänä ja lähihoitaja koulutuksella olen päässyt auttamaan näissäkin tilanteissa useita asiakkaita. Tavaroiden järjestäminen ja raivaaminen ei ole ollut tapaamisissa aina se tärkein tehtävä. Olemme siinä ohessa puhuneet paljon ja pureuduttu syihin, mitkä ovat ajaneet siihen tilanteeseen. Ratkaisukeskeisellä keskustelulla ja kysymyksillä asiakas on saattanut itse oivaltaa oman elämänsä käännekohtia. Joskus hyvin pienet edistysaskeleet on ollut asiakkaalle todella suuria harppauksia. Kaikki on kuitenkin lisännyt toivoa ja ymmärrystä siitä, että elämä voittaa ja kaaos saadaan hallintaan.

Ammattijärjestäjä ei ole terapeutti, mutta työllämme on terapeuttinen vaikutus. Toimimme asiakkaalle tutussa ympäristössä hänen rakkaiden tavaroiden äärellä, mikä saa tunteet herkistymään. Tavarat voivat nostattaa pintaan muistoja joiden käsittely vaatii tunteiden työstämistä ja niiden tunnistamista. Toipuminen vaatii avoimuutta, rohkeutta ja vastapuolelta taitoa kuunnella ja kohdata asiat asioina.

Kuvassa Toivon kirja masennuksesta on Miia Moision hieno teos ja kuvaus masennuksesta, tarina masentuneen elämästä ja siitä toipumisesta. ♡