16. tammi, 2020

Ammattijärjestäjä - neuroottisen minimalistinen sotkupoliisi

Otsikko on ironisesti kaikkea sitä, mitä ammattijärjestäjä ei ole. Ammattijärjestäjät eivät tule asiakkaan kotiin kertomaan, miten tavarat kuuluisi säilyttää ja mikä määrä lusikoita on oikea.

Ammattijärjestäjä on henkilökohtainen valmentaja ja ohjaaja, joka auttaa asiakasta löytämään itse ratkaisuja tavarasuhteeseensa. Ei ole olemassa oikeaa määrää tavaroita tai optimaalista järjestystä, joten siihen pyrkiminen on vähintäänkin neuroottista täydellisyyteen pyrkimistä.

Ammattijärjestäjät auttavat erilaisissa tavarasuhteisiin liittyvissä tilanteissa. Esimerkiksi. Tavaroille ei ole omia paikkoja. Tavarat valtaa kodista kaiken tilan. Ne syö kaiken vapaa-ajan. Tavarat aiheuttaa stressiä. Yleensä nämä tilanteet johtavat myös siihen, että joudutaan ostamaan uutta kadonneiden tilalle. Perheissä riitatilanteet lisääntyvät ja voidaan henkisesti huonosti. Riidellään tavaroiden lisäksi myös rahasta. Yllämainitut esimerkit ovat seurauksia, jotka tavarasuhteet saattavat aiheuttaa.

Ammattijärjestäjä näkee kokonaiskuvan ja pystyy ulkopuolisena avaamaan tilannetta ilman tunnesidettä. Tilanteiden avaaminen vaatii muutakin kuin jätesäkin ja työhanskat. Vaaditaan taitoa kuunnella asiakasta. Pysyvään muutokseen tarvitaan asiakkaan oma motivaatio ja ymmärrys siitä, miten tilanne on päässyt siihen pisteeseen, että tarvitaan ulkopuolista apua.

Tavarasuhteiden ongelmissa tilanne ei muutu pakottamalla ja pakko raivaamalla. Sillä voidaan hetkeksi saada siisti tila, mutta se ei poista syytä tavaraongelmien taustalla.

En usko, että kenenkään tavoite on elää sotkussa. Siihen ajaudutaan muiden syiden takia. Mitkä ne syyt ovat? - on jokaisen oma kohtainen asia ja ehkä monien tekijöiden summa. Kaikkia kuitenkin yhdistää se, että luopuminen on niin vaikeaa.