29. loka, 2019

Muutto on yleisin tavaraongelmien aiheuttaja.

 Tähän voin samaistua. Nyt olemme saaneet vanhan kodin myytyä (alle 2kk:ssa) ja uuden unelmakodin ostettua. Ihan vielä emme ole muuttamassa, koska tehdään ensin remonttia. Vanha koti kuitenkin täytyy olla joulukuun puolivälissä tyhjä, jotta uudet asukkaat pääsevät Jouluksi kotiin.

Muuton valmistelu on siis jo käynnissä. Täytyy tietää mitä omistaa ja missä niiden paikat on uudessa kodissa. Molemmat kodit ovat eri tyylisiä, joten samanlaiset säilytysratkaisut ei toimi molemmissa. Hyvin suunniteltuna, uskon kuitenkin muuton onnistuvan kivuttomasti.

Samaa muuton aiheuttavaa stressiä kokee varsin moni elämänsä aikana. Jos ei sitä ole kokenut, on se viimeinen muutto todella raskas. Mitä kauemmin asumme samassa paikassa, sitä enemmän jätämme kyseenalaistamatta turhan tavaran olemassa olon. Sitä kutsutaan tottumiseksi. Kun se on aina ollut tuossa, niin miksei se voi olla siinä. Syntyy taito kävellä kasojen yli.

Tulee hillonneeksi vuosikausia vanhoja asioita, papereita ja esineitä. Vaihtelun vuoksi on ostettu jotain uutta ja vanhat kuitenkin on säästetty "pahan päivän varalle".

Elämme aikaa jollaista historiamme ei ole vielä tuntenut aikaisemmin. Ennen näin isolla osalla ihmisistä ei ole ollut mahdollisuutta ostaa näin paljon tai saada tavaraa ilmaiseksi. Silti olalla istuu mummu tai pappa muistuttamassa siitä, että ei saa heittää tavaroita pois kun "sitä voi vielä tarvita".

Elämäntilanteiden muutoksissa (yleisimpänä muutto) onkin hyvä hetki pysähtyä ja silmäillä omaisuuttaan vähän tarkemmalla silmällä. Tarvitsenko todella?

Olen puhumassa sujuvammasta ja turvallisemmasta arjesta kansalaisopiston luennolla 9.11. Klo 14.00 Kurssikeskus Mutterissa. Ilmoittautumisaikaa on 2.11. asti. Tule kuulemaan lisää tavaraongelmien synnystä ja vinkkejä miten niitä ratkotaan. Tilaisuus on maksuton.