11. syys, 2019

Tiedosta tavoitteet - uskalla unelmoida.

Kodin ja arjen sujumisessa lähtökohtaisesti tavoitteena on helppous, toimivuus ja selkeys - estetiikkaa ja omannäköisyyttä unohtamatta. Ei ole tarkoitus, että tavarat ovat viivasuorassa järjestyksessä ja koti on kuin kodinkuvalehden kannesta. Silti haaveilemme siitä, koska niin meille on opetettu. Uskomukset ohjaavat toimintaa tavoitteiden ja unelmien välimaastossa. 

Saatamme unelmoida suurista palatseista, avoimesta pohjaratkaisusta ja huonetilasta, jota emme todellisuudessa tarvitse. Uskomukset ohjaavat meitä hankkimaan "normaalia-keskivertoa-sopivaa" juurikin sitä kodinkuvalehden sommitelmaa. Ja todellisuudessa tavoitteena on sopivasti tilaa kaikille ja kaikelle, helppo siivottavuus ja sujuvampi arki. Näin karrikoidusti ajateltuna. Jokaisella tietenkin on omanlaisensa tavoitteet, uskomukset ja unelmat. 

Uutta kotia etsittäessä luomme tavoitteita ja toiveita siitä, millaista haetaan ja mitä vaatimuksia meillä kohteelle on. Eilen katsoin vanhan jakson Asuntokaupat sokkona ohjelmasta, jossa pariskunta oli jo pitkään etsinyt kotia. Toiveet ja vaatimukset oli budjettiin verrattuna melkoiset. Ohjelmassa tarkoituksena on, että asiantuntijat lopulta valitsevat kohteen ja remontoivat sen asiakkaan näköiseksi. Tässäkin tapauksessa pariskunnan vaatimukset täyttävä kohde löytyi, mutta ensireaktio asunnon nähtyä oli hirmuinen pettymys. Odotukset ja haaveet oli korkealla, mutta asunto ei vastannut heidän toiveitaan vaikka kaikki vaatimukset se kyllä täytti. Onneksi asiantuntijat olivat budjetoineet summan myös asunnon muutostöille ja jakson lopussa näytettiin, miten asunto oli remontoitu vastaamaan myös tavoitteiden ja vaatimusten lisäksi asukkaiden unelmia. Asukkaat avasivat ensireaktiona tullutta pettymystä, että he eivät ikinä olisi valinneet sitä kohdetta valtavan työmäärän vuoksi. Vaikka heidän ei itse tarvinnut sitä remontoida. Eli uskomukset ohjasivat heidän valintaansa. 

 

Jos sinulla on haasteita kodin järjestämisen suhteen tai painit säilytysjärjestelmän kanssa. Aloita siitä, että heität uskomukset romukoppaan. Istu alas ja mieti tavoitteet, mitä haluat tilalta tai mitä haluat säilytysjärjestelmässä säilyttää. Ja uskalla unelmoida! 

 

Unelmointiin liittyen kerron teille tarinan. Aikanaan kun mieheni kanssa etsittiin yhteistä kotia. Ajateltiin, ettei me voida nuorina ostaa mitään kovin suurta ja hienoa. Joku pieni rintamamiestalo tai mummonmökki korkeintaan jostain vähän sivumpaa keskustasta. Löysimmekin muutamat kohteet joita kävimme katsomassa. Kysyimme myös tutuilta tyhjilleen jääneitä tupia, joissa sai olla vähän laittamistakin. Emme uskaltaneet unelmoida mahdottoman suurista. Eihän meillä silloin ollut edes vakituista työtä. Ja kuinka kävikään. Ostimme tiiliverhoillun omakotitalon lähes keskustasta. Monesti tässä asuessa ollaan ääneen sanottu, että ei olisi uskonut. Nyt seitsemän vuoden jälkeen ajelemme ohi noista pienistä mummonmökeistä ja rintamamiestaloista ajatellen, miten pieniä voi ihminen haaveilla. Etenkin kun nyt uskallamme unelmoida jo isommin, kun uskomukset ja muiden mielipiteet on heitetty romukoppaan. Nykyinen koti on ollut myynnissä muutaman viikon, koska löysimme sen mistä aikaisemmin emme uskaltaneet edes unelmoida. Nyt rohkeutta, itsevarmuutta ja periksiantamattomuutta on testattu - Uskallamme unelmoida. Heittäydymme uuteen seikkailuun varmoina siitä, että kaikki on mahdollista. Jopa se ääneen sanottu unelma "viljapelloista ikkunan takana".