5. elo, 2019

Kun aika ei riitä.

Kasat kohoilee. Epämääräiset paperi- ja laskupinot kerääntyy ruokapöydän päähän. Pyykkivuori kasvaa, eikä puhtaita löydy kaapista muuta kuin pinot levittämällä. Tavarat on siellä missä niitä on satuttu käyttämään. Eteisen lattialle on siirtynyt kokonainen hiekkalaatikko. Avaimet, puhelin ja lompakko on aina hukassa. Stressi taso nousee. Ärsytys, kiukku ja väsy tuntuu olevan vakio tunnelma kotona.

Kuullostaako tutulta? Jotkin kohdat ainakin saattavat olla näin loman jälkeen hyvinkin tutun kuuloisia. Töiden lisäksi ulkopuuhat vie kaiken vapaa-ajan. Reissulta jääneet matkalaukut on saattanut jäädä purkamatta.

Otin viime viikolla vastaan kysymyksiä tavaroiden säilytykseen ja sujuvampaan arkeen liittyen. Vastailin niihin instagramin tarinaosiossa. Ajattelin kuitenkin kirjoittaa teille vielä koosteen blogiin.

Useimmat kysymykset koskivat pyykkejä. Likaiset ja puhtaat sekoittuivat, puolipitoiset kasaantuivat ja pestyt käärimättömät pyykit valtasi saunan tai olohuoneen sohvan.

Pyykkivuoren nujertaminen lähtee siitä, että karsitaan vaatteiden määrää. Poistetaan kaikki nuhjaantuneet, rikkinäiset ja pienet sekä "tätä voisin ehkä käyttää jossain". Nämä viimeksi mainitsemat ovat usein kaapin tukkeena odottamassa jotain sellaista määrittelemätöntä ajankohtaa jota ei ole näköpiirissä. Myös tavoitevaatteet kuuluu tähän kategoriaan.

Vaatteet kannattaa kääriä kaappiin siten, että edessä on tämän kauden vaatteet ja takana toisen kauden jotka ei ole käytössä. Moni on innostunut nykyisin myös pystyviikkauksesta, joka voi joillekin toimia hyvänä ratkaisuna. Luo puolipitoisille vaatteille oma paikka. Puolipitoiset voi tuulettaa vaikka henkarissa ja laittaa kaappiin, jos ne ei ole vielä selkeästi likaiset.

Lisäksi kysymyksiä tuli ajankäytöstä, perheiden erilaisista tavoista ja tottumuksista, joka aiheutti riitaa. Suosittelen ottamaan asian puheeksi sopivalla rauhallisella hetkellä. Voi aloittaa vaikka kertomalla miltä kodin järjestyksen ylläpito tuntuu ja miten toivoisit muun perheen huomioivan kodin siisteyden. Voi olla, että olet asettanut tavoitteen paljon korkeammalle kuin muu perhe, eivätkä he ole ajatellut asian aiheuttavan sinulle niin paljon työtä. Kerro faktat syyllistämättä. Ja miettikää mitä kivaa voisitte tehdä yhdessä, kun kodin siivoamiseen ei kuluisi niin paljon aikaa.

Lisäksi kysymyksiä tuli lasten leluista ja niiden luopumisen vaikeudesta. Patoa tavaratulva, jotta uusia leluja ei tulisi älyttömiä määriä. Lelujen sijaan lapsille voisi lahjaksi antaa yhteistä aikaa, elämyksiä ja uusia kokemuksia. Luokaa leluille omat paikat, johon lapsikin ne pystyy palauttaa. Varatkaa ylimääräinen kori, jolla lapsi voi ottaa jonkun leikin mukaan toiseen huoneeseen, jos hän haluaa pysyä aikuisen lähellä leikkiessään.

Lapsen kanssa leluja karsitaan yhdessä. Keskitytään siihen mikä saa jäädä, ei siihen mistä joutuu luopumaan. Sopikaa mitä lapsen pois meneville leluille tehdään. Osan voi lahjoittaa lapsille joilla ei olisi mahdollista saada uusia leluja. Ja osan voisi myydä kirpputorilla. Lapsi voisi tuotoilla ostaa itse uuden lelun tai rahan voisi käyttää vaikka hoplop reissuun. Yhdessä tekeminen on lapsellekin mukavampi kuin uusi lelu.

Toivottavasti näillä ja kuvan vinkeillä pääset alkuun kodin järjestämisen kanssa. Äläkä epäröi pyytää apua!