3. heinä, 2019

Pientä pohdintaa tavoitteista

Luin juhannuksena Ilkka Koppelomäen Saa mitä haluat- kirjan selaillen läpi. Mukana kirjassa oli paljon loistavia tehtäviä ja pohdinnan aiheita, joihin en kaikkiin ehtinyt silloin kunnolla perehtyä. Vahva lukusuositus ihan ajan kanssa!

Päällimmäisenä jäi mieleen kolme asiaa.

1. Luo tavoite.

2. Toimi tavoitteen saavuttamiseksi

3. Löydä oikeat ihmiset ympärille, jotka kannustaa ja tukee tavoitteen toteutumista.

Mikä on sinun tavoite? Puhun tavoiteesta - en unelmasta, koska tavoite on konkreettinen saavutettavissa oleva asia. Unelmat voi olla myös niitä, mutta niiden realistisuus ja konkreettisuus saa olla vielä häilyvä.

Jos unelmoit menestyksestä. Pohdi mikä on tavoite että voit saavuttaa menestyksen. Menestys voi olla hyvinkin abstrakti ja tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Mieti millä aikataululla haluat saavuttaa tuon tavoitteen, jotta voit saavuttaa unelmasi. Viilaa tavoite niin selkeäksi, että tiedät tasan mitä haluat.

Seuraavaksi toimi tavoitteen saavuttamiseksi. Millaisin askelin tulisi edetä päästäkseen tavoitteeseen? Tavoitteeseen ei pääse harppovin askelin, vaan pienin varmoin joskus jopa hiipivin askelin. Luomalla välitavoitteita koet eteneväsi ja motivaation pidettyä yllä.

Kolmas tärkeä asia on oikeanlaiset ihmiset ympärillä. Kannustava ja tsemppaava tukijoukko joka rohkaisee eteenpäin heikoilla hetkillä ja iloitsee saavutuksista yhdessä. Karsi negatiiviset besserwisserit, kateelliset ja pessimistit ympäriltä tai luo ainakin selkeät rajat heidän kanssaan. He eivät auta sinua tavoitteesi saavuttamisessa - päinvastoin.

Tämä ohje voidaan hyvin soveltaa myös kodin järjestämiseen. Pohdi tavoite. Millaisessa kodissa tahtoisit asua? Miten pääsisit tavoitteeseesi? Millaisella aikataululla? Voit pilkkoa tavoitteen niin pieniin osiin, että käyt läpi vain tietyn huoneen tai tavararyhmän kerrallaan. Jos tarvitset siihen apua, voin lämpimästi suositella hyvänä apuna ja vinkkinä Paikka Kaikelle verkkokurssia, jota luotsaa kollegani Ilana Aalto. Seuraava kurssi alkaa lokakuussa. Kurssin taustahäärääjänä olen huomannut sen olevan osallistujien mielestä todella tykätty ja palautteiden perusteella todella toimiva tapa järjestää kotia.

Luo joka viikolle pieniä tavoitteita. Voit kirjoittaa ne ylös vaikka ruutupaperille tai hyödyntää puhelimen app-sovelluksia. Viikon tavoitteet voit jakaa päivätavoitteiksi, jolloin työmäärä näyttää ja tuntuu paljon kevyemmältä.

Tavoitteeseen pääseminen ei käy käden käänteessä joten varaa hyvin aikaa. Lisäksi on hyvä muistuttaa, että elämällä on tapana tuoda mukanaan yllätyksiä, jotka saattavat hidastaa tavoitteeseen pääsyä. Ja niin todennäköisesti käy myös sinulle, älä siis lannistu! Kirkasta mieleesi päätavoitteesi, kunhan elämän yllätyksistä olet selvinnyt ja toipunut. Ja muista, oikeanlaiset ihmiset ympärillä - pyydä apua. Se ei ole merkki heikkoudesta, vaan viisaudesta.

Suomalaisella sisulla on usein tapana muistaa ne kolme tekemätöntä asiaa ja unohtaa ne 10 tehtyä. Muista siis nauttia niistä tehdyistä asioista ja pyri vähentämään tekemättömistä stressaamista. Lisää tekemättömät to do-listalle ja hoida niitä pois seuraavina päivinä. Asennoidu siihen niin ettei ole tekemättömiä töitä, vaan huomisen hommia. 

Tärkeintä on luoda tavoite, joka toteutuu päivittäin ja voit olla siitä kiitollinen huonoinakin päivinä - Hengitän. Kaikki muu tulee vasta sen jälkeen.

Lähteenä lainattu Ilkka Koppelomäki - Saa mitä haluat.