3. kesä, 2019

Olenko sen arvoinen?

Tapasin hiljakkoin asiakkaani, jonka kanssa järjesteltiin useamman kerran. Hän kertoi, että on saanut käyntieni jälkeen järjestettyä myös elämäänsä ja suhteet läheisiin on parantunut. Hän ei ollut hamstraaja. Hänellä ei ollut ongelmallisia tavarasuhteita, mitkä olisi vaikuttanut ihmissuhteisiin. Hänellä vain oli heikko itsetunto. Kohtaan sitä työssäni usein, ettei osata sanoa ei silloin kun pitäisi tai ei kehdata kieltäytyä, vaikka sen myötä rikkoo omia rajojaan tai antaa ihmisten kävellä yli. Oman arvottomuuden kanssa kamppaileva ei halua suoda itselleen sitä iloa ja onnellisuutta, koska kokee että se pitää jotenkin ansaita. Tälläiset ajatukset voi nousta huonojen ihmissuhteiden tai lapsuuden turvattomuuden aiheuttamista tunteista. Tunteet ovat kuitenkin usein suurempia, kuin itse asia.

Minulla meni pitkään ymmärtää, että läheisetkin ihmissuhteet voi olla tuhoisia, jos ei tiedosta omia rajojaan. Itsensä tunteminen on matka, jolle jokainen jossain vaiheessa elämäänsä astuu. Ainakin toivon näin. On tärkeää elää oman näköistä elämää ja tehdä päätöksiä itse - vääriäkin, joilla on tärkeä opettava merkitys. Se on kasvua. On silmiä avaavaa lähteä matkalle, jonka kapteenina olet sinä itse. Se ei tarkoita, että olet itsekäs, ilkeä tai ettet ota muita ihmisiä huomioon - se on tervettä itsekkyyttä, jolla hoitaa tärkeintä ja pitkäaikaisinta ihmissuhdetta - Minä-kuvaa. Se on vastuun ottamista omasta jaksamisesta, omista unelmista ja omista tekemisistä - vastuuta omasta onnellisuudesta. Ja mikä tärkeintä, se opettaa tunnistamaan omia tunteita. Tunteet ohjaa meitä kaikessa toiminnassa ja niillä on tärkeä tehtävä opastaa meitä eteenpäin. 

Palatakseni alussa kertomani asiakkaan tilanteeseen, jossa ihmissuhteet oli parantunut. Hän lähti kanssani sille itsetuntemisen matkalle. Autoin hänet matkallaan alkuun. Hän on itse purjehtinut tunteiden aallokolla. Hän on oppinut tunnistamaan tunteita ja miten ne vaikuttaa. Ja kun oppii tunnistamaan tunteita, niistä puhuminen on helpompaa. Mikä näkyy parantuneissa ihmissuhteissa. 

 Hän ymmärsi, että on kaiken hyvän arvoinen. Ja hänellä on lupa ja oikeus tulla nähdyksi sellaisena kun hän on. ♡