14. touko, 2019

Miten kokonaisvaltaisesti tavarasta luopuminen vaikuttaa hyvinvointiin?

Ammattijärjestäjänä minulta usein kysytään, onko minulla kaikki tavarat aina paikoillaan. Voin tunnustaa, että ei ole. Voin samaan hengenvetoon lohduttaa, että tavarat on nopeasti helppo laittaa paikoilleen, kun niillä on omat paikkansa. Se helpottaa siivoamista, luo kodikkuutta, helpottaa tavaroiden löytymistä, nopeuttaa lähtöjä ja auttaa arjen sujumisessa. Lisäksi se tekee asumisesta turvallista, kun tavarat ei makaa kulkureiteillä, ei putoa kaapeista päälle eikä pahenna palokuormaa.

Itse olen tietoisesti vähentänyt tavara tulvaa ja panostanut ostoksissani mieluummin laatuun ja kestävyyteen jo useamman vuoden. Kertakäyttökulttuuri on taloudessamme huomattavasti vähentynyt. Lisäksi kierrättäminen on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi, mikä vähentää roskien määrää. Se toki lisää muuta työtä jonkin verran, mutta samalla opetamme lapsille kuluttamisen haittoja ja kierrättämisen hyötyjä.

Se miten kokonaisvaltaiseksi tavaroiden vähentyminen on taloudessamme edennyt - näkyy myös ihmissuhteissa. Kun alkaa hahmottaa tavaroiden alle piilotetun ja sullotun minuuden, ei sitä halua piilottaa vaan tuoda esiin ja olla häpeilemättä minä. Elämässäni on ollut ihmissuhteita, jotka ovat käyttäneet kiltteyttäni hyväksi. Olen joutunut omaa itseäni pienentämään ja antamaan periksi omista arvoista, koska olen halunnut välttää konfliktit ja riidat. Kun ympärillä on enää ne tavarat, jotka kuvaa omia arvoja ja korostaa omaa minäkuvaa, ymmärtää myös oman arvonsa ihmisenä ihan eri tavalla.

Siksi monesti ihmiset joilla on liikaa tavaraa, kertovatkin minulle syyksi huonon itsetunnon tai se tulee ilmi asiakkaiden kanssa keskustellessa, kun joutuu peittämään ja häpeilemään omia tunteitaan ja menneisyyttään. Joissakin saattaa taustalla olla köyhä lapsuus, jota korvataan tavaroilla, nyt kun on varaa ostaa. Tavaroilla voidaan muuttaa omaa minäkuvaa, omaa identiteettiä ja antaa ihmisille erilainen kuva itsestä. Myös eri ihmisille voidaan antaa erilaisia mielikuvia eli rooliudutaan tavaroilla. Ollakseen joku muu kuin on tai näyttäytyäkseen ihmisille muuna kuin on. Tällaiset roolit rikkoo omaa minäkuvaa ja huonontaa elämänlaatua sekä aiheuttaa mielenterveydelle haasteita.

Siksi ammattijärjestäjien tärkein työväline onkin kuunteleva korva. Asiakkaiden kanssa työskennellessä muutetaan haitallisia toimintatapoja. Meidät on koulutettu nimenomaan kuuntelemaan, erottamaan tärkeät asiat ei-tärkeistä, hahmottamaan kokonaiskuvaa ja ennen kaikkea ymmärtämään syyt tavaraongelmien taustalla. Vain siten voidaan muuttaa asiakkaan haitallisia toimintatapoja ja ratkaista tavaraongelmien syntymekanismit.

Raivaamisessa tärkeintä ei ole pystyyn viikatut vaatteet ja tiptop järjestys eikä täydelliset hyllyt ja kaapit. Tärkeintä on asiakas itse ja hänen oma hyvinvointi, jota tukee järjestyksessä oleva koti, selkeä ajankäyttö ja elämänhallinan tunteet.