5. maalis, 2019

Ammattijärjestäjä apuna vaikeissakin tilanteissa

Joskus elämä heittää eteen sellaisia haasteita, joista ei tiedä miten pääsee eteenpäin. Sairaus, työttömyys, läheisen kuolema tai muu elämää ja arkea huojuttava tapahtuma, joka vaikeuttaa arjesta selviytymistä. Kun elämänhallintaa horjuttaa ulkoiset tekijät, voi elämä tuntua monin tavoin haastavalta ja vaikealta.

Kodin ja arjen sujumista helpottaa toimiva arki ja rutiinit. Elämänhallintaa ja hallittavuutta parantaa, kun perusasiat on kunnossa. Jos tavarat on hukassa tai arki ei oikein tunnu luistavan, voi ammattijärjestäjä ulkopuolisena auttaa ja tukea elämänhallinnassa. Yleensä ammattijärjestäjä tilataan, koska kodin järjestyksen kanssa on painittu jo jonkin aikaa, oma fyysinen kunto ja tukiverkoston vähyys laittaa pyytämään apua ulkopuoliselta.

Todellisuudessa koti voi näyttää sisustuslehden kansikuvalta, mutta järjestys ei toimi, kaapit on täynnä ja varastoon on sullottu kaikki turha odottamaan, että joku joskus ehkä ehtisi tehdä niille jotain.

Asiakkaan kanssa aloitamme kartoittamalla lähtötilanne. Mikä kodissa ei toimi ja mikä on asiakkaan mielestä kodin suurin kompastus kohta. Toisinaan järjestelyn lomassa istutaan alas pohtimaan, mitä ajatuksia kodin järjestäminen herättää. Koska tavarat kertovat meistä hirmuisesti asioita ja niistä luopuminen voi aiheuttaa melkoisen tunnemyrskyn. Kodin järjestämisen kanssa painiva ihminen painii usein myös itseensä liittyvien kysymysten äärellä, kuka minä olen, mitä tavarat kertovat, mistä ne ovat tulleet tai millaisia tunteita ne herättävät. Asiakas ei luovu vain kertyneistä tavaroista vaan luopuu samalla uskomuksista, tunne taakoista ja menneisyyden kahleista.

Yhdessä asiakkaan kanssa opetellaan uusia toimintapoja ja luovutaan vanhoista haitallisista tavoista. Toimin asiakkaalle kodin järjestämisen personal trainerina. Ammattijärjestäjä ei ole terapeutti, mutta työskentely on hyvin terapeuttista. Arjenlomatilan missio on saada asiakkaan arjesta sujuvaa ja turvallista. Yleensä sen sivutuotteena tulee ripaus onnellisuutta.