21. helmi, 2019

Aika on määre, jota on kaikilla päivittäin yhtä paljon.

"En ehdi." "Ei valitettavasti ole aikaa." "Voi harmi, kun viikonloppunakin on niin paljon puuhaa, ettei ehdi." "Tulen, jos ehdin." "Pakko perua kun en ehdi."

Mihin katosi aika? Mistä tulee kiire? Miten ennen ehdittiin, kun nyt jopa eläkeläisillä on kiire? Aika on määre, jota on kaikilla yhtä paljon. Mutta sen arvo ei ole sama. Ihmiset ei enää sitoudu käyttämään aikaansa. Kynnys perua on laskenut ja kiireeseen verhotaan omaa jaksamattomuutta. Tekemistä ja vaatimuksia on liikaa.

 

Pysähtyminen on pelottavaa ja aiheuttaa levottomuutta. Se hetki täytetään vähintäänkin puhelinta selaten ja somettamalla. Vieläkö sinä kyläilet? Sovitko tapaamiset etukäteen? Onko sinulla joku jolle voit soittaa mihin kellon aikaan tahansa? Ennen saattoi olla. Nykyään puhelimella harvemmin soitetaan. Sillä on vaivattomampaa laittaa viesti ja viestin saaja voi vastata siihen sitten kun hänellä on paremmin aikaa. Jos siihen muistaa vastata kaiken kiireen keskellä.

 

Oletko joskus unohtanut sovitun tapaamisen? Kampaaja käynnin tai hammaslääkärin? - kalliiksi tulee, kun lasku tulee myös unohtuneesta käynnistä. Mutta tämä kenen aikaa sinä olet varannut, on varannut omaa aikaansa juuri sinua varten. Hän on ollut paikalla sovittuun aikaan. Miksi hänen aikansa olisi yhtään vähempi arvoisempi vaikka jätät aikasi käyttämättä?

 

Sanoisin, että omaa aikaa arvostetaan enemmän kuin toisen aikaa. Kun itsellä on aina kiire ja toinen ehdottaa tapaamista. Toisella olisi kallisarvoista aikaa jaettavaksi kanssasi, mutta sinulla ei. Ehtisitkö sinä hetkeksi pysähtyä pohtimaan, mihin sinun aikasi kuluu? Vuorokaudessa on 24h. Miten käytät sen?

 

"On vain kaksi päivää vuodessa, jolloin ei ole mitään tehtävissä. Toinen on eilinen ja toinen on huominen. Tänään on siis oikea päivä rakastaa, uskoa, elää." – Dalai Lama.

 

Ammattijärjestäjä auttaa kodin tavaraongelmien lisäksi ajan hallinnassa. Koska kaikki vaikuttaa kaikkeen. Se miten aikasi käytät, näkyy siinä mitä ja millaisia tavaroita kotiisi keräät ja miksi?

 

Haluaisitko kuulla tästä lisää Sujuvamman, turvallisemman ja onnellisemman arjen-luennolla?

Ja voit lukea ihania vinkkejä omaan ajankäyttöön myös kollegani Helena Örmarkin Tee Siitä Totta-sivulta facebookista. ❤