8. helmi, 2019

Kierrätys on kuukauden teema

Helmikuu starttasi Ikea Family Viikonlopussa Tampereella. Kaikissa Suomen Ikea tavarataloissa oli ammattijärjestäjät paikalla antamassa kodin järjestämisvinkkejä asiakkaille. Keskustelimme kodin tavaratulvasta ja sen hallintaan saamisesta mm. ikeasta löytyvien ratkaisujen avulla. Kodin järjestämiseen pyydettiin vinkkejä ja neuvoja.

Kaikkiin huoneisiin pätee hyvin yksinkertaiset vinkit 

KARSI, LAJITTELE, HALLITSE

Jos tavaraa on liikaa suhteessa tilaan, se aiheuttaa epäjärjestystä. Viiteen naulakon koukkuun ei mahdu viittätoista takkia. Se on ihan selvää, että se luo kaaosta. Jos koko ajan hankimme lisää, mutta emme poista mitään - koti täyttyy ja kaikelle ei ole paikkaa. Ongelma eskaloituu ja aiheuttaa riitaa, ahdistusta ja lisää kiirettä jo olemassa olevan kiireen lisäksi.

Karsimisen jälkeen on hyvä lajitella tavarat, jotta näkee onko samanlaisia esineitä useampi. Lajitellut esineet voi lajitella vielä pienempiin osiin esimerkiksi. vaatteet kausien mukaan, jolloin käyttötilassa on vain sen hetken tarvittavat vaatteet ja muille kausivaatteille luodaan oma paikkansa. Usein käytettävät tavarat eteen ja alas - harvoin käytettävät taakse ja ylös. 

Luo paikat kaikelle säilytettävälle, jotta ne on helposti löydettävissä ja saatavilla. Hallitse tulevaa tavaravirtaa. Älä tilaa lisää lehtiä, jos et ehdi lukea edellisiä. Kiellä mainosten jakaminen, jos et ehdi lukea mainoksia. Osta vain tarpeeseen. Järjestä kierrätyspiste kuntoon, jotta pois lähtevä tavara on helppo ja mahdollisimman vaivaton ottaa mukaan. 

Jos sinulla on aikaa etsiä hukassa olevia tavaroita, on sinulla aikaa myös järjestellä tavaroita. Vartti päivässä on jo enemmän kuin ei mitään. Pilko urakkaa pienempiin osiin. Ja pyydä apua, kun tuntuu että homma ei etene. 

Olen luomassa nyt Sujuvampi, Turvallisempi ja Onnellisempi Arki- Luentoa, jolla perehdytään siihen miten arjesta saisi poistettua kaaos ja epäjärjestys. Usein kodin järjestämisellä on vaikutusta elämän muihinkin osa-alueisiin. Se vapauttaa aikaa tärkeämmälle ja inspiroivalle. Se antaa mahdollisuuden toteuttaa unelmiaan. 

Näin kävi myös minulle!