7. tammi, 2019

Kodin järjestelyllä vapautat aikaa tärkeämpiin asioihin

Julkaistu aviisissa 3.1.2019

 

Tuntuuko sinusta siltä, että tasapainoilu töiden,vapaa-ajan, harrastusten ja sosiaalisten suhteiden kanssa on haastavaa. Aika ei tunnu millään riittävän kaikkeen. Oliko Joulusi aikataulutettua ja paineistettua – muistitko palautua ja rentoutua?

Uusi vuosi antaa uuden mahdollisuuden kevyempään elämään. Aluksi voi tuntua että kodin järjestäminen syö vähäisenkin aikasi, mutta usko pois, sillä on pitkäaikaiset positiiviset vaikutukset. Kodin järjestämisellä saat
– kodin jossa viihtyy
– kodin joka on helppo siivota
– vieraanvaraisen kodin
– kodin, joka on turvallinen
– kodin jossa voit jatkaa elämää ikääntyessäkin
Kodissa oleellista on, että arki on sujuvaa, eikä siellä kompastele esteisiin ja ahdistu tekemättömien töiden määrästä. Kun tavaroille on omat paikkansa ja turhat on kierrätetty, on koti helpompi siivota. Usein jännitetään vieraiden saapumista ja siivotaan hullunlailla, jotta kehdataan tuttukin kyläilijä päästää sisään. Sittenkin ohi mennen pyydellään anteeksi, että on vähän sotkuista. Kodin turvallisuuteen vaikuttaa moni asia. Kun tavaramäärä on suuri, palokuormasta syntyy palovaara. Käytäville ja ovensuuhun kerääntynyt tavara aiheuttaa kompastumisvaaran. Puhumattakaan kaapin päälle kerättyjen tavarakasojen ja nurkkaan ahdettujen pussien ja nyssäköiden tuottamista tuhoeläimistä ja pölystä. Pöly voi vaikuttaa sisäilmaa heikentäen, mikä aiheuttaa terveydellisiä haittoja mm. astmaa ja allergiaa. Lisäksi turvallisuuteen vaikuttaa, jos liikkumistilat ovat hyvin ahtaat. Hädän tullessa pelastushenkilökunnan työtä vaikeuttaa, ettei paarit mahdu sisään, kiinteistön talonumeroa ei näe tai pihaan ei pääse isolla kalustolla. Ei ole siis yhdentekevää säilytätkö turhaa tavaraa.
Ammattijärjestäjä on järjestämisen asiantuntija, joka yhdessä asiakkaan kanssa luo systemaattisesti ja loogisesti järjestystä ja tilaa sekä auttaa asiakasta luopumaan turhasta tavarasta. Ammattijärjestäjät auttavat erityisesti kodin, toimiston ja varastojen järjestämisessä sekä ajankäytön hallinnassa. Ammattijärjestäjien ammattikunta on vielä suhteellisen uusi. Ammattijärjestäjiä on koulutettu Suomessa vajaan kymmenen vuoden ajan. Koulutettuja ammattijärjestäjiä on Suomessa alle 300, aktiivisimmat ovat Suomen ammattijärjestäjät ry:n jäseniä. Yhdistyksen jäsenistä noin kolmannes tarjoaa palvelua oman yrityksen tai laskutuspalvelun kautta.
Etelä-Pohjanmaallakin on muutama alalle kouluttautunut. Yksi heistä on allekirjoittanut itse. Hän on toiminut alalla vuodesta 2015 ja on auttanut jo monia kodin haastavissa järjestysongelmissa. Asiakkaat ovat huomanneet, että kodin järjestämisellä on usein vaikutusta elämän muihinkin osa-alueisiin.


Vieläkö sinä tahdot säilyttää turhia tavaroita?