3. marras, 2018

Mistä löytäisi aikaa kodin järjestämiselle?

Ei ainakaan kalenterista. Se täyttyy helposti muista kiireellisemmistä, tärkeämmistä ja innostavemmista tehtävistä. Sinne ei lisätä kaapin raivausta tai varaston siivoamista - paitsi loma aikoihin.

Kuten raivauskuun aikana olikin jo puhetta, aloittaminen on kaikista vaikeinta. Ja uuden tavan oppiminen vie aikaa ja vaatii toistoja. Asioiden lykkääminen eli prokrastinaatio on hyvin yleistä monilla elämän alueilla.  Tehtävän tekemistä ei saa aloitetuksi, vaikka haluaisi tai tiedostaisi, että se on tärkeä ja se pitää tehdä. Prokrastinaatio on myös opittu tapa, josta voi oppia pois.


Kyse ei ole laiskuudesta tai saamattomuudesta, vaan tunteista. Häpeä, pelko ja itseluottamuksen puute estää aloittamasta. Tunteet ovat suurin este järjestelyn esteenä.

Mitkä asiat elämässäsi on sinulle tärkeitä?
Miten priorisoit elämäsi tärkeitä asioita? Annatko aikaa niille asioille, jotka koet tärkeäksi?
Millaisesta elämästä sinä haaveilet?
Käytä nyt 10 minuuttia siihen, että mietit yllä olevia kysymyksiä ja niiden vastauksia. Voit palata niihin myöhemmin. Se että mietit näitä asioita, aiheuttaa aivoissa reaktion ja käsittelet kysymyksiä alitajuisesti.

Millaisilla askelilla pääsisit kohti yllä pohdittuja prioriteetteja ja haaveita? Mistä "ei tärkeästä" joutuisit luopumaan että saat aikaa tärkeämmille tavoitteille?

Kodin järjestäminen on iso projekti ja opimmekin raivauskuun aikana pilkkomaan tehtäviä pienempiin osiin. Työhön tarttuminen vaatii aloittamisen.

Ei ole väliä mistä aloitat, kunhan aloitat.

Päätä että käytät päivässä 15 minuuttia tavaroiden karsimiseen. Laita vaikka kello soimaan ja aloita.

Tee itsestäsi tilivelvollinen. Ilmoita ystävälle että olet ajatellut käydä läpi vaatekaapin. Ilmoita hänelle miten työsi etenee. Ystäväsi voi kannustaa ja tsempata eteenpäin.

Pyydä apua, jos aloittaminen on hankalaa. Minä ammattijärjestäjänä tulen mielelläni auttamaan sinut alkuun tai vaikka tukemaan koko järjestely projektissa.

Kiteytettynä:
Mieti mikä on sun tavoite?
Mitä se vaatii sinulta, että pääset tavoitteeseen?
Suunnittele millaisella aikataululla haluat päästä tavoitteeseen?
Toteuta!