14. syys, 2018

Hävikkiviikko

Tällä viikolla teemana on ollut hävikkiviikko. Sen uutisoinnilta ei toivottavasti ole kovin moni välttynyt. 

Henkeä kohti tuotamme kotitalouksissa noin 23 kiloa ruokahävikkiä vuodessa, mutta määrät vaihtelevat paljon eri kotitalouksien välillä. Se on paljon ruokaa. Suunnilleen 125 euron edestä peruselintarvikkeita kuukaudessa. Sen lisäksi että jonkun tuottama ruoka menettää merkityksensä jouduttuaan roskiin, sen kuljettaminen tuottajalta kauppaan ja kaupasta sinun jääkaappiin on tuottanut turhia päästöjä ja kuluja. 

Miten turhalta hävikiltä voidaan välttyä? 

Ainakin suunnittelemalla ostokset tarkemmin. Ruokasuunnitelmat ja ostoslistat estävät heräteostosten syntymistä. Myös kaappien ja jääkaapin säännöllisellä inventoinnilla löydät tuotteet joiden päiväys alkaa lähestyä tai on jo mennyt ohi. Parasta ennen- päiväys ei tarkoita että ruoka on syöntikelvotonta. Katso, haista ja maista - käytä pois jos aistin varaisesti tuote ei ole pilaantunut. Viimeinen käyttöpäivä on merkitty yleensä lihatuotteisiin. Käytä aistejasi, jos tuote ei raakana tuoksu miltään, voi se pannulla paistettaessa alkaa tuoksua.

Löydät hyviä vinkkejä ja hävikkiruoka reseptejä täältä.

 

Milloin olet siivonnut keittiön ja käynyt läpi pakastimen? Otetaanko viikonlopun haasteeksi kuivatavarakaapin, maustehyllyn, jääkaapin ja pakastimen tarkistus? Kaikkia ei tarvitse tehdä kerralla ja voit jatkaa ensi viikolla, jos et ehdi kaikkia viikonloppuna.