6. syys, 2018

Pysähdy!

Sunnuntaina kysyin facebookissa seuraajilta "Milloin viimeksi olet kysynyt itseltäsi, mikä elämässä on kaikkein tärkeintä?"

Toivon, että jokunen pysähtyi itseltään tuota asiaa kysymään.

Olin viikonloppuna lomareissulla Helsingissä. Helsinki on sellainen paikka, joka muistuttaa minua siitä kuka elämääni johtaa. Se antaa luvan nauttia elämän pienistä asioista. Se kertoo, kun on paininut oman olon kanssa liian pitkään ahtaissa ympyröissä.

Kävin Helsingissä ensimmäisen kerran syksyllä 2015 - ammattijärjestäjäkoulutuksessa. Se reissu muutti elämässäni monta asiaa. Oli hirmuisen pelottavaa poistua omalta mukavuusalueelta ja tehdä muutos. Vielä pelottavampaa tälläiselle maalaiselle oli tehdä se vieraassa pääkaupungissa, jossa ihmisvilinä ja jopa kello tuntuu kulkevan ihan eri ajassa kuin täällä maalla.

Joka kerta matkatessani Helsinkiin, muistan sen tunteen koulutusviikonlopun päätyttyä. "Jes! Mä tein sen!" - ei ollut mikään itsestäänselvyys matkata Kauhavalta Helsinkiin opiskelemaan alaa, josta ei täällä oltu edes vielä kuultu. Miten monet sitä piti järjettömänä rahan haaskauksena. Tai muuten mitätöi omalla katkeruudellaan omaa oloani ja tekoani pienemmäksi.

Koulutus ei ollut pelkkä koulutus. Se oli matka, joka opetti minusta itsestä asioita, jotka muuten olisi voinut jäädä oppimatta. Oikeastaan se oli vasta polun alku itseni tuntemisen matkalla. Tuota polkua olen sen jälkeen kulkenut. On tullut hairahdeltua polulta joskus sivurauteille, kuuntelemaan muiden mielipiteitä siitä miten en todellakaan voi onnistua. Onneksi polullani on ihmisiä, jotka vetää takaisin oikealle polulle.

Palatakseni siihen, mikä elämässä sitten on kaikkein tärkeintä. Oletko jo miettinyt mikä sinulle on kaikkein tärkeintä?
Missä kohtaa tärkeysjärjestyksessä muistat mainita itsesi? Se kun kovin usein kaiken tärkeän keskellä unohtuu. Eikä se tarkoita itsekkyyttä, että pitää huolta myös itsestään ja jaksamisestaan. Jos oma kori on kovin tyhjä, ei ole annettavaa niillekään joita tärkeysjärjestyksessä pitää tärkeänä.

Tee viikonloppuna asioita, mitkä tekevät sinut iloiseksi. Ota aikaa itsellesi. Nauti!