31. elo, 2018

Hyvinvointipäivän polttavat puheenaiheet

Tiistaina oli Kauhavalla Kansalaisopiston järjestämä hyvinvointipäivä. Keskustelin ihmisten kanssa siitä, onko heillä paheena säilyttää turhaa tavaraa? Aika moni myönsi tämän paheen.

Eräältä mieshenkilöltä kysyin millaisessa kodissa hän haluaisi asua. Hän kertoi, että mökkeilevät vaimonsa kanssa joka kesä. Etsivät vuokramökkejä ympäri Suomea. Elämä on mökkeillessä niin paljon helpompaa, kun mukana on vain välttämättömät tavarat ja tarvikkeet. Ruokaostoksetkin joutuu miettiä etukäteen että kaikki tulee sitten myös syötyä. Vuokramökeissä usein löytyy myös perustarvikkeet, joten ihan kaikkea ei tarvitse kuljettaa mukanaan. Sukujen yhteiskäytössä olevilla mökeillä tunnelma on erilainen kuin vuokramökeissä. Siellä usein on paljon huoltotöitä ja puuhaa, jolla ylläpidetään mökin kuntoa. Vuokramökeissä nämä kaikki on jo valmiina ja niistä huolehtii joku muu.

Monien kanssa keskusteluun nousi aiheeksi se, että saa kyllä karsittua tavaraa pusseihin ja laatikoihin. Mutta tavara ei poistu kotoa. Se työnnetään nurkkaan tai varastoon odottamaan, että joskus vie ne sitten kirpputorille tai kierrätykseen. Sitten ne unohtuu sinne ja niitä käydään myöhemmin uudelleen läpi.

Miten sä voit ammattijärjestäjänä tietää tarviinko mä jotain tavaraa myöhemmin, jos en mä tiedä sitä itsekään? Enpä minä tiedäkään, mutta yhdessä asiakkaan kanssa tavaroita läpikäydessä kartoitamme todennäköisyyttä tavaran tarpeelle. Koska sitä on viimeksi käytetty? Millaisessa tilanteessa sitä tarvitaan? Tarvitaanko sitä usein? Onko se ollut kateissa kun olisit sitä tarvinnut, mitä teit silloin? Auttavia kysymyksiä on paljon ja yleensä keskustellessa asiakas prosessoi asiaa itse ja päätös tulee ikäänkuin itsestään.

Mihin tarvitsen ammattijärjestäjää jos voin tehdä homman itse? Ihan samalla tavalla kun tarvitset parturia leikkaamaan hiukset tai tapiseeraajan tapetoimaan. Ammattilaisen kanssa homma on tehokkaampaa ja tulee valmiiksi. Asiaan tulee ihan erilainen ote ammattilaisen kanssa kun yksin tehdessä.

Oli myös muutama, jotka kertoivat että eivät todellakaan säilytä mitään turhaa vaan heittävät kaiken pois. Käyvät kaappeja säännöllisesti läpi ja tietävät missä minkäkin tavaran paikka on. Tällaisilla henkilöillä on luopuminen helppoa. Kaikilla on erilaisia taitoja ja toiset on hyviä toisissa asioissa kuin toiset. Eikä se tee meistä huonompia, jos johonkin tarvitsee apua.

Eräässä keskustelussa nousi esiin, ettei enää tarvitse käydä tavaroita läpi, kun kohta kuitenkin on kaksi metriä multaa päällä. (Tämä mustaahuumoria.) Eli surutta siirretään vastuu tavaroista jo seuraavalle sukupolvelle, joka painii omien tavaroiden, työn ja elämän kiireiden kanssa. Vastuu tavaroista on aina itsellä. Vaikka oma toimintakyky olisi jo heikompi, on aina mahdollista tehdä edes pieninä erinä jotain helpottaakseen jälkipolville eteen tulevaa tilannetta.

Siteeraan tähän loppuun Vertti Harjuniemeä, joka kertoi miten voi saavuttaa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin. Ihmisen tärkein tehtävä jo aikojen alussa on ollut pysyä hengissä. Ja se vaatii sen että energiaa käytetään oikein ja tehokkaasti. Jos jokin osa-alue ei toimi oikein, se vaatii muutoksen. Ihminen ei pidä muutoksista. Ne on uhka joka rikkoo turvallisuudentunnetta. Ilman muutoksia ei kuitenkaan voi saada mitään uutta ja parempaa. Jos teet samaa asiaa toistuvasti - saat saman tuloksen.
Aivan kuten urheilusuorituksessa, painoja täytyy lisätä, jotta saadaan parempia tuloksia.

Millaisia muutoksia sinä kaipaisit elämääsi?