24. elo, 2018

Turvallisuudentunne järjestämisen esteenä

Tämä kiteyttänee kaikki aikaisemmat järjestämisen esteet.

Ulkoiset tekijät vaikuttavat sisäiseen turvallisuuteemme hyvin merkittävästi. Ihan kuten ruoka ja vesi, myös turvallisuudentunne on meille elintärkeä. 
Se estää meitä muuttamasta ympäristöämme, koska pelkäämme sen rikkovan turvan jonka olemme ympärillemme luoneet. Muutos on aina pelottava riski, joka voi kuitenkin parantaa elämänlaatua pidemmällä tähtäimellä huomattavasti. Ennenkuin pystymme ottamaan tuon riskin, meidän täytyy huomata muutoksen tarve. Sitten puntaroimme kumpi ravisuttaa turvallisuudentunnettamme enemmän - ottaa riski vai jättää se ottamatta.
On uskottava, että muutos on askel parempaan vaikka se pelottaisikin.

Tavarat voivat täyttää elämässämme aukkoja, jotka aiheuttavat turvattomuudentunnetta. Ei tarvitse olla edes himohamstraaja. Joskus yksin elävä voi kokea "tyhjän kodin syndroomaa" vaikka tavaraa olisikin paljon. Tyhjyys on yksinäisyydestä johtuvaa pelkoa, jota ruokitaan tavaroilla. "Tyhjän kodin syndroomasta" puhutaan usein kun lapset lentävät pois kotoa, mutta kyllä sitä kokee moni yksin asuvakin. Usein sitä ennen elämässä on tapahtunut muutos. Elämä on täynnä muutoksia. Niiden näkeminen ja se miten niihin reagoimme on seurausta omasta turvallisuudentunteestamme.

Tunnelukot ovat yksi asia, joka vaikuttaa turvallisuudentunteeseemme. Tunnelukot aktivoituvat kun vanhat lapsuuden aikaiset tunteet nousevat esiin. 

Turvallisuudentunteen nostaessa päätään käyttäydymme kuin sisäinen lapsemme. Se lapsi, joka olit lapsena. Miten silloin käyttäydyit kun pelotti? Miten pelottavista asioista selvisi? Kuka sinua lohdutti silloin ja miten? Meidän tulee lohduttaa itse tuota sisäistä lasta. Meidän tarvitsee kertoa itsellemme että kaikki on hyvin. Voi vaikka miettiä mikä kaikki elämässä on hyvin. Peloista kannattaa puhua jonkun kanssa. Ettemme toistaisi sitä haitallista mallia ja täyttäisi näitä aukkoja huonoilla ja itseä rikkovilla keinoilla.

Keskity elämäsi positiivisiin asioihin. Mikä kaikki on hyvin elämässäsi? Mistä olet kiitollinen?