16. elo, 2018

Raha järjestämisen esteenä

Tämä on 10.osa järjestämisen esteistä- blogisarjassa.

 

Raha pyörittää monien arkipäivää. Se ei ole ihan kaikille itsestäänselvää, että voi ostaa kaupasta laskematta jokaista asiaa sentilleen. Se ei olisi kylläkään pahitteeksi niillekään jotka voivat ostella miten tahtoo. 

Raha ei määrittele onnellista elämää, mutta tuo siihen helpotusta.

Jos keskitymme kotiin tulevaan tavaramäärään ja ostaisimme vain tarpeeseen, kuluttaisimme varmasti vähemmän. Mikä sitten määrittää tarpeen?
Jos olet jo mustilla lenkkareilla liikenteessä, tarvitsetko uudet siniset lenkkarit? Luomme itse itsellemme tarpeen saada uutta ja yhteensopivaa. Joskus palkitsemme itsemme hyvästä suorituksesta. Mutta onko tarve todellinen? - ihan yhtä todellinen kuin puhdas vesi afrikassa. Ehkä et tarvitse värin takia uusia kenkiä, mutta jos mustat lenkkarit on jo rikki tai jääneet pieneksi. Tarve voi olla ihan realistinen. Ei ole nimittäin yhdentekevää millaisilla kengillä kävelet, jos haluat kävellä vielä monien vuosienkin päästä terveillä jaloilla.

Palataksemme rahaan ja siihen miten se estää järjestelemisen. Kun on mahdollista saada nykyään tavaraa jo ilmaiseksi tai todella halvalla, luulemme säästävämme. -70% tarra jakkutakin hintalapussa kertoo sinun säästävän 140euron jakkutakissa 98euroa. Todellisuudessa kulutat 42euroa. Jos jakku oli ollut hankintalistalla jo pidemmän aikaa ja olit lähtenyt sellaista etsimään - olit tehnyt löydön! Muussa tapauksessa se oli heräteosto, etkä tehnyt todellista säästöä senttiäkään. Vielä vähemmän, jos jakku jää käyttämättömäksi kaappiin, koska ei ole yhteensopiva minkään kaapista löytyvän kanssa.

Raha estää meitä myös luopumasta tavarasta, koska kuvittelemme tavaran olevan arvokas tai muistamme kuinka paljon siitä jo olemme maksaneet.
Emme voi luopua, koska pelkäämme luopuvamme rahasta. Joutuisimme myöntämään, että tuli tehtyä huono diili. Ja sehän ei meidän täydelliseen säästäväiseen luonteeseen sovi ollenkaan.

Jotkut pitää ammattijärjestäjän palkkaamista kalliina. Mutta niin on ennen pidetty kampaajia, personal trainereitä ja siivoojiakin. Kaikki myyvät taitojaan, joita joituu opettelemaan. Eli kaikki käyvät tarvittavat koulutukset, ovat alasta kiinnostuneita ja tekevät työtä jolla haluvat omalla tavallaan auttaa ihmisiä. Voit ihan hyvin leikata hiuksesi itse, mutta luotat silti kampaajaan jolla on tarvittava taito ja silmää tehdä leikkauksesta hyvä.
Tiedämme miten kuntosalilaitteita käytetään ja mitä on terveellinen ruoka, mutta haluamme personal trainerin tukea, ohjausta ja sparrausta.
Siivotakin osataan ja tiedetään miten se pitäisi tehdä, mutta miksi käyttää omaa aikaa siihen, minkä joku toinen tekisi mielellään.
Kaikki ammattilaiset tekevät työtä, ei vain siksi että ovat asiaan perehtyneitä ja tykkäävät siitä, vaan myös siksi että olisi leivän päällä muutakin kuin ylähuuli.

Ammattijärjestäjän palkkaamisesta sinulla on mahdollista saada kotitalousvähennys. Saat oman hyvinvoinnin ja järjestetyn kodin lisäksi ohjausta ja tukea, ettet joituisi samaan tilanteeseen epäjärjestyksen kanssa uudelleen.

Tiedätkö sinä mihin rahasi kuluvat?
Kurkkaa nettipankkisi finanssivahti tai laita ihan paperille ylös viime kuun menot. Erittele esimerkiksi. Asuminen (sähkö, vesi, vuokra/laina), ruoka, polttoaine, huvi.