9. elo, 2018

Elämä järjestämisen esteenä

Usein sitä suunnittelee pitkälle tulevaisuuteen asioita, joita pitäisi tehdä. Teen tuon huomenna. Teen sen viikonloppuna. Käyn siellä sitten lomalla. Tuonne lähdetään reissuun sitten eläkkeellä.

Totuus kuitenkin on se, että meille ei ole luvattu huomista. On vain tämä päivä ja huominen on mysteeri.
Joskus kuvittelemme että aika on jatkumo, joka ei lopu. Väärin, kyllä se loppuu.
"Ei elämää liikaa suunnitella saa, antaa sen mennä vaan painollaan." lauletaan laulussakin.

Elämässä tulee vastaan tilanteita, joita emme suunnittele. Emme todellakaan edes kuvittele saati toivo edes pahimmalle vihamiehelle. Ne laittaa usein elämässä arvot ihan uuteen järjestykseen. Mitä enemmän ikää tulee, sitä todennäköisempää se on.

Vaikka et itse sairastuisi tai loukkaantuisi vakavasti, joku lähipiirissä voi sairastua. Silloinkin voi joutua laittaa omat suunnitelmat jäihin tai sivuuttaa ne ihan kokonaan.

Normaali arki voi olla joskus sellainen oravanpyörä, että kodin järjestelylle ei löydy aikaa. Työt, koulu, harrastukset ja koko perheen aikataulujen yhteensovittaminen on sellainen palapeli, että siitä karsii nopeasti pois kaikenlaisen aikaa vievän järjestelyn.
Ammattijärjestäjänä kannustan kuitenkin myös ajattelemaan kodin järjestelyä ja toimivuutta, jotta sinun arkesi olisi sujuvaa ja turvallista. Ethän halua saada kiireessä jääkiekkomailan varresta päähän tai sateenvarjoa etsiessä pudottaa kypärää varpaillesi.
Usein tälläiset arkipäiväiset tilanteet voisi kiireessä välttää, kun tavaroille on omat paikkansa ja kaikki asukkaat tietävät mistä tavaraa etsiä. Ja tavaran pitäisi myös helposti osata takaisin oikealle paikalleen. Sekään ei ole itsestään selvää, jos tavaran paikka on hankala, liian vaativassa paikassa tai monen oven takana. 

Jos arjessasi ei löydy aikaa urakoida montaa tuntia järjestelyn kanssa, kokeile 15 minuuttia päivässä. Laita ajastin päälle ja valitse vaikka huone, kaappi tai hylly kerrallaan. Kun ajastin piippaa, voit lopettaa. Jos päivittäin ehdit tehdä 15 minuuttia, se on viikossa jo 1h 45minuuttia.
Jos tuntuu, että alkuun pääseminen on vaikeaa tai vartissa ei tule tarpeeksi näkyvää aikaan, pyydä apuun ystävä tai sukulainen. Tai voit soittaa suoraa ammattijärjestäjälle. Ammattijärjestäjät ympäri Suomea auttavat puhelimitse, somessa ja kotikäynneillä.