3. elo, 2018

Tavaraähky järjestämisen esteenä

Joskus järjestelyn aloittaminen tuntuu vaikealta, kun ei tiedä mistä aloittaa. Tavaraa pursuaa joka kaapista ja huoneiden nurkissa pyörii epämääräisiä kasoja. Varastoon on museoitunut tavarakasoja joihin ei ole koskettu vuosiin. Ehkä jopa purkamattomia muuttolaatikoita jotka on seurannut avaamattomina muutosta toiseen. 

Kaapin oven avatessa nousee ärtymys - miksi nämäkin on täällä. Mistä nämä kaikki on tänne tullut? Olenko tosiaan ostanut tälläisenkin turhakkeen? Kuka nämä on tänne oikein tunkenut? Tai tavarat eivät edes ole sinun, mutta et tiedä kenen ne ovat? Joltakin lainattuja tai jonkun muun sinne laittamia?

Joskus tavarat aiheuttavat suuttumusta, koska varastoidut tavarat muistuttavat kadonneesta nuoruudesta, unelmista ja haaveista tai siitä millaisena ihmisenä halusit muiden näkevän sinut - tätä kutsutaan tavaraidentiteetiksi. Kun heität pois jotain sellaista, et luovu vain tavarasta vaan myös siitä kuvitellusta identiteetistä. Raivaaminen muuttaa hiljalleen myös sinua itseäsi. Se auttaa löytämään sinut - kasautuneiden tai kadonneiden tavaraidentiteettien alta. 

Riippuen siitä millä tasolla olet järjestelemisessä - aloittelija vai jo kokeneempi konkari, saatat tietää vastauksen useimpaan kysymykseen joita aikaisemmin esitin. Aloittelija ei vielä ole monesti kysynyt näitä kysymyksiä ja kyseenalaistanut tavaroiden olemassa oloa.

Itse olin varmaan joku 10-12 vuotias, kun aikani kuluksi siivosin kotona jääkaappia (lue. Etsin jotain hyväskää). Sieltä löytyi taloussuklaalevyn jämät. Totesin tomerasti: "näiden oleskelulupa loppuu nyt". Söin ne. Saman tein kuivatavarakaapista löytyneille rusinoille.

Jos emme aika ajoin kyseenalaista meillä muuttaneiden tavaroiden oleskelulupaa, ne jossain vaiheessa täyttävät koko tilan. Syövät siis sinun tilasi.

Onko näin jo käynyt? Ei hätää. Askel, hylly tai sukkalaatikko kerrallaan pääset vapauttamaan tilaa itsellesi ja elämällesi. Tärkeintä ei ole mistä aloittaa, kunhan aloittaa.