30. kesä, 2018

Uskomukset järjestämisen esteenä

Uskomus eli luulo siitä mitä ajattelet olevan totta. Ei siis fakta vaan uskomus totuudesta. 

Uskot, että olet todella hyvä sukankutoja. Eihän se kovin vaikeaa voi olla, kun äiti ja isoäitikin niitä osaa kutoa. Säilöt villalankoja ja puikkoja odottamassa sitä kuuluisaa inspiraatiota. Seuraavalla kerralla kun siivoat tavaroita, mietit ettet voi heittää niitä pois, koska olet hyvä sukankutoja. Uskomus muuttuu ajan saatossa omassa mielessä faktaksi. Uskomus voi olla myös sitä mitä haluaisit olla. Aikasi näin ajateltua uskot jo olevasi sitä. Aivot kun on niin hassut, että ne uskoo kaiken mitä niille sanoo. 

 

Toinen uskomus mikä on myös aika yleinen "en voi heittää pois, koska voin tarvita sitä". Se on jäänne pula-ajalta, kun kaikki säilytettiin pahan päivän varalle. Sitä kuitenkin kuulee edelleen ihan päivittäin. Pohditaanpa hieman tätä uskomusta. Mikä olisi sinulle sellainen tavara, jota et käytä usein mutta et voi heittää poiskaan? 

Esimerkiksi. Remonttia varten tarvittu laminaattileikkuri. Et voi laittaa sitä pois, jos vaikka tarvitsisi vaihtaa rikkoutunut laminaatti tai uusia koko lattia. Eikä laminaattileikkuri nyt paljon tilaa vie. MUTTA todellisuudessa laminaatin käyttöikä on useampia vuosia ja harvemmin rikkoutunutta laminaattilevyäkään aletaan vaihtamaan. Jos laminaattileikkurille tulee tarvetta, sitä voi kysyä lainaan tai vuokrata remontointi liikkeistä. Uusiakin saa kaupasta hyvin nopeasti nykypäivänä. 

Eli uskomus sen pois heittämiseen voidaan kumota. Se ei ole fakta. 

Millaisia muita uskomuksia voi olla järjestämisen esteenä?

 

Kuva on Habitare-messujen antiikkiosastolta viime syksyltä.