23. huhti, 2018

Miksi tavarat hallitsevat meitä?

Tuntuuko sinusta siltä, että tavaraa on paljon - ehkä liikaakin. Ainakin juuri sitä tiettyä tavaraa on vaikea löytää. Se on "jonkun muun jäljillä". Ahdistaa - tuskastuttaa - kiukuttaa. Sitten iskee lamaannus, eikä tavaravallalle saa tehtyä mitään. Kuulostaako tutulta?

Tavarat valtaavat kotimme vähän kerrallaan. Uutta tavaraa tulee mm. kaupasta muiden ostosten  mukana, postin ja muiden kuljettamina. Jos missään vaiheessa ei karsi tavaraa, se täyttää joka nurkan. Olet saattanut jo aloittaa pois heittämistä - tavaroita on sullottu pusseihin ja laatikoihin, sitten siirretty odottamaan parempaa päivää viedä ne pois. Sen jälkeen ne on unohtunut. Omistat ne edelleen, mutta et muista säilyttäväsi niitä. Jossain vaiheessa käyt pussit ja laatikot uudelleen läpi. Tuhlaat siis aikaasi.

Mikä neuvoksi?

Ensinäkin tavara virta tulisi pitää tasaisena. Jos tavaraa tulee sisään, sitä täytyy mennä myös ulos. Mieti tilanteita, kun tavaraa tulee sisään? - vaateostokset, ruokakauppa käynnit, posti, tuliaiset, vieraat, lahjat... 

Helpoin keino vähentää tavaran sisään tuloa on vähentää ostamista. Osta vain tarpeeseen - tee kauppalista. Kaupassa voi jo pohtia onko tavaralle paikka ja mihin se laitetaan - hieno sisustusesine kaupassa ei ole hieno enää kotona, jos sille ei ole sille sopivaa paikkaa. Älä osta turhaa - tiedä mitä jo omistat, käy siis tavarasi läpi ja mieti tarvitsetko uuden paidan kun kotona on jo kolme lähes samanlaista.

HAASTE TOUKOKUULLE:

Huhtikuussa facebookissa pelailtiin ja pelataan edelleen minimalismipeliä. Sinulla on nyt viikko aikaa valmistautua Toukokuun haasteeseen, jossa kirjaat päivittäin mitä olet tuonut ovesta sisälle. Säilytä kuitit ruokaostoksista. Merkitse postit - vaikka laittaisitkin mainokset suoraa lehtikeräykseen. Merkitse vaateostokset. Merkitse lahjat ja tuliaiset, joita sait muilta. Näin voit Toukokuun lopussa huomata miten paljon tavaraa kotiisi kulkeentuu kuukaudessa. Lisäksi saat selville kuukauden ruokakulut. 

Intoa Toukokuun haasteeseen!