31. tammi, 2016

Kodin paperit

Tiedätkö mistä lähdet etsimään autosi vakuutuspapereita, jos niitä tarvitset? Entä jääkaapin takuutodistus, jos se hajoaakin vuoden päästä ostosta? Miten säilytät laskut, tiliotteet, kuitit?

Kodin papereiden säilytystä sivuttiin edellisessä kirjoituksessa, joten ajattelin avata sitä tänään tarkemmin. Löysin kuitenkin näppärästi googlettamalla pari hyvää linkkiä, joissa tästä aiheesta oli jo hyvin kerrottu. En aijo copypastettaa sitä suoraa tähän. Suosittelenkin suoraa lukaisemaan kyseiset linkit alta.

Papereiden säilyttäminen - Maria Laitinen

Kodin paperit kuriin - Heljä Salonen

 

Itse siivosin omat mappini tässä edellisen kirjoitukseni jälkeen. Tulin huomanneeksi, että olen säilyttänyt TODELLA vanhoja papereita ihan turhaan. Tiliotteita vuodelta 1998 alkaen. Siis siitä kun ensimmäiset tilini olen ensinkään saanut. Itse en ole niitä kerännyt, vaan isäni niitä keräsi ja mapitti. Sen vuoksi niitä olen myöskin säilönyt ja oppinut mapittamaankin. Kuitenkin aloin pohtimaan, että onkohan tiliotteille (joiden tiliä ei enää edes ole) enää mitään tarvetta säilyttää. Lopulta minulla oli pussillinen pois heitettäviä papereita ja kaksi tyhjää muovimappia. Sain kaikki tärkeät paperit säilöttyä yhteen. On toki vielä joitain papereita jotka on läpi käymättä.

CV-kansiota olen suunnitellut tekeväni. En ole vielä yhtään CV:tä koskaan tarvinnut, joten se on jäänyt tekemättä. Päivääkään en kuitenkaan ole työttömänä ollut. Kaikki koulutodistukset, stipendit ja iso nippu työsopimuksia kuitenkin löytyy. Ne pitäisi jotenkin järkevästi saada kirjoitettua ylös yhdelle CV:lle ja luoda näillekin papereille oma tilansa ja mappinsa.

VINKKILISTA

- Kerää maksetut laskut. Kirjoita laskuun maksupäivämäärä, jolloin voit tarkistaa maksuasian verkkopankistasi helposti päivämäärän avulla. Esimerkiksi. Kun muistutuslasku tulee, voit tarkistaa onko lasku jo maksettu.
 Voit seurata näin omaa kulutustasi ja rahan käyttöäsi. Älä kuitenkaan säilytä laskuja kovin pitkään. Voit käydä maksetut laskut läpi muutaman kuukauden tai puolen vuoden päästä ja karsia turhat pois.

- Säilytä vakuutussopimukset, lainaa koskevat paperit, työtodistukset, kodin kunnossapitoon liittyvät paperit, takuutodistukset, kauppakirjat ja vuokrasopimukset sellaisessa paikassa että löydät ne vaikka unissasi. Koskaan ei tiedä milloin niitä tarvitset.

- Lasten paperit kannattaa säilöä omaan kansioon/laatikkoon. Esim. askartelut ja värityskuvat. Jos nämä alkaa viemään liikaa tilaa, annan bonusvinkiksi ottaa kuvan tehdyistä töistä ja säilöä se. Niin ihania kun lasten askartelut onkin, ne on kuitenkin vain harjoitus materiaalia jolla on aikoinaan harjoiteltu motorisia taitoja ja niiden sujuvuutta.

- Verottajan kannalta papereita tulisi säilyttää 7 vuotta. Esimerkiksi. kotitalousvähennykseen laitetut tiedot pitää kyetä tarkistamaan. Helpointa on kun paperit on itsellä, eikä tarvitse etsiä tarvittavia papereita ja maksaa saadakseen ne uudelleen.

Onnea paperipinojen kesytykseen!