24. tammi, 2016

Tilpehööriä ja pikkutavaraa

Kysyin facebookissa, mikä on vaikein siivottava kohde?

Tuli vastauksena "tilpehöörilaatikko". Tuttu ilmiö myös minulla. Sinne tulee kerättyä kaikki mikä pitää pöydältä piiloon saada. Minä tosin käyn laatikoita läpi säännöllisin väliajoin ja heitän rajulla kädellä turhat pois.

Tälläisiä laatikoita on keittiössä, olohuoneessa, varastossa ja niin edelleen. Minulla myös lapsuuden kodin omassa huoneessa. Siellä on oikeastaan lipasto, jonka tavaroita en tarvitse mutta ei ole tullut kuskattua niitä poiskaan. Olen kyllä ajatellut nyt ottaa itseäni niskasta kiinni ja siivota itseni pois lapsuudenkodista, jotta vanhemmat saa sitten lisää säilytystilaa ja ehkäpä huoneet uuden käyttötarkoituksen lastenlastenhuoneena tai vierashuoneena.

Mutta nyt itse asiaan. Mitä tälläisiin laatikoihin yleensä kertyy? Lippuja ja lappuja, kirjeitä, kortteja, pattereita, laastareita, ompeluvälineitä, kuitteja, takuutodistuksia, puhelimen käyttöoppaita.... listahan on loputon. Eikä nekään sieltä itsestään mihinkään katoa. Jonkun pitäisi ne käydä läpi.

Tärkeille papereille kuten vakuutustodistukset, verotiedot, työtodistukset, palkkakuitit ja takuutodistukset kannattaa tehdä oma kansionsa. Kansion päivittäminen ja tärkeiden kuittien talteen laittaminen vie ensimmäisellä kerralla paljon aikaa, mutta myöhemmin on helppo löytää takuutodistus, kun puhelin menee tilttiin tai pesukone vuotaa. Palkkakuittien säilyttäminen ei ole välttämätöntä, mutta tulotietoja on hyvä säilyttää jos niitä tarvitsee kelan tukia hakiessa tai verotietojen päivittämiseen.

Laitteiden käyttöoppaita ja laatikoita tulee minullakin vielä vastaan, vaikka olen yrittänyt niistä jo päästä eroon. Nykyään käyttöohjeet laitteeseen kuin laitteeseen löytyy netistä. Ja harvemminpa niitä tulee käytettyä. Ne voi surutta heittää keräykseen.

Kaikelle pikkutavaralle löytyy kodista varmasti oikea säilytyspaikka, joskus se voi olla siellä tilpehöörilaatikossa. Jos sinä vain tiedät mistä tavaran löytää, kun sitä tarvitsee.

 

TEHTÄVÄ. Käy läpi oma tilpehöörilaatikko. Katso tavaroita ja kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:

- Onko tämä tarpeellinen minulle?

- Onko se käytännöllinen?

- Onko se oikeassa paikassa vai pitääkö sille löytää parempi paikka?

VINKKI. Jos tavarat tarvitsevat säilytysrasian, suosi mieluiten läpinäkyvää rasiaa. Jonka sisällön näet kantta avaamatta. Tai minigrip pussia esimerkiksi. laastareille.