11. tammi, 2016

Ajanhallinta

Olen melko hyvin jo oppinut sisäistämään omaa ajankäyttöäni. Silti tulee päiviä, kun tuntuu että tekemistä on enemmän kuin aikaa. Näin äitinä ja kotona lapsen kanssa ollessa monia hommia joutuu siirtää koska taaperon kanssa ei ole mahdollista tehdä. Sitten kun hommat kasaantuu eikä niitä kirjoita ylös, tuntuu että lista on ihan loputon.

Tänään olisin tarvinnut omaa neuvoani. Sain koko päivän omaa aikaa, kun mies lähti taaperon kanssa mummolaan. Mitäkö sitten tein? Aloitin siivoamisen, jota olen viikolla siirtänyt kun lapsi on nukkunut pakkasten takia päiväunet sisällä. Ei ole siis ollut mahdollista imuroida. Leipominenkin on vienyt enemmän aikaa kun päikkärit kestää. Eikä lempiharrastuksellenikaan ole ollut aikaa. Korttiaskartelut on parhammillaan todella rentouttavaa puuhaa, paitsi silloin kun tilauksia on eikä ehdi millään tekemään tai inspiraatio ja aika eivät kohtaa. Tänään olen ehtinyt tehdä kaikkea yllä mainittua ja vähän enemmänkin. Siinä se äidin oma aika. Kuitenkin mielessäni sitä tekemättömien töiden listaa ruksin kohta kohdalta, tuo on tehty, tuo on tehty... Lopulta kun sain hommat tehtyä, ajattelin että onko nämä lopulta olleet niin tärkeitä hommia että niiden takia on pitänyt niin kauheasti ahdistua kun ei ole saanut tehtyä.

VINKKI. 

Osta kalenteri ja suunnittele. Jos edellisenä iltanakin ennen nukkumaan menoa suunnittelet seuraavan päivän ohjelmarungon päässäsi. Se nopeuttaa toteutusta huomattavasti.
Mieti mitä laitat päällesi? Juotko kahvin kotona vai haetko takeawayn (molemmat vie yhtä vähän aikaa, mutta kotona keitetty tulee halvemmaksi). Millä menet töihin/kouluun? Mitä haluaisit päivän aikana saada valmiiksi? Mitä tehtäviä pitää huomenna muistaa hoitaa? Mitä teet töiden jälkeen?

Turha häslinki ja stressaaminen tehtävälistasta loppuu, kun konkreettisesti listaa ylös mitä asioita pitää muistaa hoitaa, asettaa niille aikarajan ja hoitaa ne pois.

Kalenteriin voi merkitä myös itsensähemmottelu päivän. Jolloin ei tarvitse tehdä mitään, jos ei halua. Ei sovi tapaamisia, jos ei halua. Tai sitten juuri sille päivää varaa ajan hiusten leikkaukseen ja aikaa vain itseä varten. Tai sovi ystävän kanssa kahvittelut. Nämä on myös hyvin tärkeitä asioita mitä pitää muistaa hoitaa, mutta eivät ole tehtävälistalla koskaan kovin ykkösenä.

Stressitöntä viikkoa!