30. marras, 2015

Lakanat

On ollut niin hulabaloo viikon vaihde, että blogikirjoituskin tulee nyt poikkeuksellisesti vasta näin maanantaina. Perjantai ja lauantai meni niin töiden merkeissä, eikä sunnuntaikaan ollut poikkeus. Tosin sunnuntaina olin edustushommissa Kauhavan Joulunavauksessa. Yhteistyössä Talonmiespalvelu Kuutin kanssa laitettiin kinkkuarvonta ja jaettiin samalla mainoksia. Oli melkoinen markkina tunnelma. Kaikki mainokset meni käyntikortteja myöten. Hieno juttu! Kiitos vielä Antille yhteistyöstä!

Asiaan..

Lakanoita kertyy perheellisten kotiin poikkeuksetta enemmän kuin tarvittaisiin. Niitä on eri kokoisia, värisiä ja materiaaleiltaankin erilaisia. Mistä niitä oikein tulee? Niitä ostetaan tarpeeseen, mutta kuitenkaan jo huonompi kuntoisia ei malteta heittää pois. Ne jää hyllylle odottamaan jatko käyttöä. Jota ei lopulta kuitenkaan koskaan tule...
Tai sitten niitä tulee lahjaksi. Lapsille ostetaan eri kuviollisia. Tytöille erivärisiä kuin pojille. Lasten sänkyyn eri kokoiset kuin aikuisten leveämpään sänkyyn. Pussilakanoita on kahdet, jos nukutaan puolison kanssa eri peiton alla... tai yksi iso jos nukutaan saman peiton alla.

Suurperheen äiti, oletko kyllästynyt lakanan vaihtopäiviin? Hyvänä vinkkinä kehottaisin jakamaan ne useammalle päivälle. Lasten sänkyihin eri päivinä ja omaan parivuoteeseen eri päivänä. Minimalisoi lakanoiden määrä vain tarvittavaan. Hyvänä vinkkinä yksi setti käyttöön, yksi pesuun ja yksi kaappiin. Jolloin tarvitsee säilyttää vain kolmea settiä. Isompien lasten kanssa voi jo ottaa käyttöön rutiinin. Esimerkiksi joka toisen viikon lauantai aamuna lapset ottavat omat lakanat aamulla herättyään ja vievät pyykkikoriin. Sieltä laitetaan ne pikimmiten pesukoneeseen ja pesun jälkeen kuivamaan. Hyvällä tuurilla (tai kuivausrummulla) saa samat lakanat taas illalla sänkyyn.

Nyt naureskellaan että heh heh, voi toimia kerran ja siihen se jää. Silloin se ei ole rutiini, vaan kokeilu. Yleensäkin kodin järjestäminen ja asioiden tapahtuminen on meistä itsestä kiinni. Miten haluamme käyttää aikamme?

Tähän kohtaan minun täytyy tunnustaa, että minunkin kodinhoitohuoneen kaapissa on kapean mallin pussilakanoita vaikka käytössä on tuplatäkki. En ole raaskinut luopua taas niin kuuluisasta muumista. Saimme kihlalahjaksi paljon pussilakanoita, mutta kaikki oletti meidän nukkuvan eri peiton alla. Niinpä ne odottaa lahjaksi pääsyä tai myyntiin laittoa. Ei ole tapahtunut vielä kumpaakaan. Syy ei toki ole saamattomuus, vaan kiintymys. Ne tuovat minulle iloa. 

Tästä päästäänkin viime viikon pyyhehaasteeseen, jossa käytin Marie Kondon rullaustekniikkaa. Marie Kondolla on periaate, jos tavara ei tuota iloa, se on turha. No kovin monihan ei taida oikein syttyä imurista, mutta ei se silti ole turha. Vai mitä?

Jos vastaat molempiin kysymyksiin EI. Tavaran voi heittää pois. 

1. Tuottaako esine sinulle iloa?  KYLLÄ vai EI
2. Onko esine sinulle tarpeellinen? KYLLÄ vai EI

Siinäpä pohtimista.

 


Mites se viime viikon pyyhehaaste? Joko olet tarttunut siihen. Jatketaan sitä vielä. Kuvia saa edelleen postailla facebookkiin.

Hyvää alkanutta viikkoa kaikille!