Vinkkejä ja ajateltavaa

9. marras, 2018

Tällä viikolla arjenlomatilan facebookissa ja instagramissa on keskitytty sinuun - tai siis minuun - siihen omaan peilikuvaan. Miltä sinusta tuntuu ja miten sinä jaksat?

Marraskuu on pimein ja ankein kuukausi, kun päivät pimenevät ja valoisa aika lyhenee. Sääkin on ankean harmaa, lumeton ja mitään sanomaton. Kaamosväsymys voi äkkiä nujertaa peiton alle.

Muistatko mistä haaveilit lapsena? Millainen olit silloin ja miten se on vaikuttanut nykyiseen sinuun? Millaiseksi kuvittelit elämäsi silloin? - Onko haaveet toteutuneet?

Unelmointi ja haaveilu oli yhden sortin päätyö mulle lapsena. Kaikenlaista sitä silloin suunnittelikin - silti pääasia on silloinkin ollut päästä auttamaan ihmisiä. Lähihoitajan ammattiin toki sain pientä ohjausta papaltakin, mutta päätöksen tein itse. Katumatta sitä päivääkään.

"Jos pyytäisin sinua luettelemaan tärkeimmät asiat elämässäsi - kauanko kestää, että mainitset itsesi."

Tänään päätin viikkoni palkitsemalla itseni kampaajakäynnillä. Ensimmäistä kertaa myös värjäsin hiukset kampaajalla. Olen yleensä "muka" säästänyt värjäämällä kaupan väriaineilla yön pikkutunneilla kun lapset nukkuu. Olen leikannut hiuksia ja ajanut sivun koneella itse. Mikäs siinä, jos osais. Silti vannon, että ammattilainen hoiti sen paremmin ja säästin aikaani johonkin tärkeämpään.

Käytä sinäkin ammattilaista asioissa, joiden hoitaminen on sinulle hankalaa tai haluat säästää aikaa. Aika on arvokas asia, jota et koskaan saa takaisin. ❤

 

3. marras, 2018

Ei ainakaan kalenterista. Se täyttyy helposti muista kiireellisemmistä, tärkeämmistä ja innostavemmista tehtävistä. Sinne ei lisätä kaapin raivausta tai varaston siivoamista - paitsi loma aikoihin.

Kuten raivauskuun aikana olikin jo puhetta, aloittaminen on kaikista vaikeinta. Ja uuden tavan oppiminen vie aikaa ja vaatii toistoja. Asioiden lykkääminen eli prokrastinaatio on hyvin yleistä monilla elämän alueilla.  Tehtävän tekemistä ei saa aloitetuksi, vaikka haluaisi tai tiedostaisi, että se on tärkeä ja se pitää tehdä. Prokrastinaatio on myös opittu tapa, josta voi oppia pois.


Kyse ei ole laiskuudesta tai saamattomuudesta, vaan tunteista. Häpeä, pelko ja itseluottamuksen puute estää aloittamasta. Tunteet ovat suurin este järjestelyn esteenä.

Mitkä asiat elämässäsi on sinulle tärkeitä?
Miten priorisoit elämäsi tärkeitä asioita? Annatko aikaa niille asioille, jotka koet tärkeäksi?
Millaisesta elämästä sinä haaveilet?
Käytä nyt 10 minuuttia siihen, että mietit yllä olevia kysymyksiä ja niiden vastauksia. Voit palata niihin myöhemmin. Se että mietit näitä asioita, aiheuttaa aivoissa reaktion ja käsittelet kysymyksiä alitajuisesti.

Millaisilla askelilla pääsisit kohti yllä pohdittuja prioriteetteja ja haaveita? Mistä "ei tärkeästä" joutuisit luopumaan että saat aikaa tärkeämmille tavoitteille?

Kodin järjestäminen on iso projekti ja opimmekin raivauskuun aikana pilkkomaan tehtäviä pienempiin osiin. Työhön tarttuminen vaatii aloittamisen.

Ei ole väliä mistä aloitat, kunhan aloitat.

Päätä että käytät päivässä 15 minuuttia tavaroiden karsimiseen. Laita vaikka kello soimaan ja aloita.

Tee itsestäsi tilivelvollinen. Ilmoita ystävälle että olet ajatellut käydä läpi vaatekaapin. Ilmoita hänelle miten työsi etenee. Ystäväsi voi kannustaa ja tsempata eteenpäin.

Pyydä apua, jos aloittaminen on hankalaa. Minä ammattijärjestäjänä tulen mielelläni auttamaan sinut alkuun tai vaikka tukemaan koko järjestely projektissa.

Kiteytettynä:
Mieti mikä on sun tavoite?
Mitä se vaatii sinulta, että pääset tavoitteeseen?
Suunnittele millaisella aikataululla haluat päästä tavoitteeseen?
Toteuta!

 

31. loka, 2018

Neljännen viikon teemana on ollut keittiön järjestäminen. Kävimme läpi laatikko/kaappi kerrallaan tavararyhmiä. Keittiö onkin toimivan kodin sydän. Sen toimivuus vaikuttaa moneen päivittäiseen toimintaan. Ruokaa on hankala järjestää keittiössä, jossa tasoilla ei ole tilaa. Eikä se innosta leipomaankaan. 

Ruokailutila on myös useassa perheessä monen toiminnan keskiössä. Siellä tapahtuu muutakin kun ruokailut. Pelaamiset, lehden lukemiset, kokoontumiset, läksyjen tekeminen, askartelu ja mitä kaikkea sitä nyt tehdäänkin. Ruokapöydälle kerääntyy monesti päivän posti tai jopa useamman, jos niitä ei käy päivän aikana läpi.
Tiskiä kerääntyy päivittäin, jos ruokailijoita on useampi. Jos astioita on paljon, tiskiäkin on paljon. Mitä vähemmän on astioita, sitä nopeampi kierto astioiden tiskissä käynnilläkin on.
Usein perintönä saadaan lisää etenkin keittiötavaroita. Kahvikalustoja, kuppeja, ruokailukalustoa, ruokailuvälineitä, kattiloita, kulhoja - kaikkea mitä jokaisen kodissa jo löytyy. Mutta miten luopua mummon perintö kalustosta, joka tuo mieleen mummolan kahvihetket? Säästä tärkeät - luovu vanhoista. Jos mummon perintökalusto on tärkeä mutta sitä ei koskaan käytetä, ota käyttöön yks kuppi vaikka sunnuntain kahvihetkiä varten.
Juhli ystävien kanssa ja käytä vähän parempia kuppeja. Nauti niistä kupeista ja niiden tuomista muistoista!

5. Viikolla siirryttiin olohuoneeseen.
Olohuone on toinen kodin toiminnan keskus. Siellä rentoudutaan, leikitään ja katsotaan televisiota. Usein sinne kerääntyy myös tavaroita, koska niitä käytetään siellä, mutta niiden palauttaminen on vaivalloista. Tai tavaran palauttamista ei koeta niin tärkeänä kuin jokin muu asia mitä siellä olohuoneessa teet sillä hetkellä. Televisiosta tulee hyvä ohjelma, mikä katkaisee tavaran palauttamisen ja siihen uudelleen ryhtyminen pitkittyy ja unohtuu. 

Millainen tunnelma olohuoneessasi on? Se ei ole yhden tekevää jos olohuoneessasi tuntuu keskeneräiseltä, sekavalta, täydeltä - sen sijaan kun voisi tuntua rentouttavalta, kodikkaalta ja lämpöiseltä. Siivouskin siellä helpottuu kun tavaraa on vähemmän. Tasoille kertyy helposti kasoja ja läpikäytäviä asioita ja niillä on tapana toimia magneetin tavoin. Eilen jätit yhden asian ja huomenna huomaat, että samaan paikkaan on kerääntynyt muutakin tavaraa. Sisustussuunnittelijat usein kokoavat koriste esineistä ryhmiä tasoille, mutta niiden tarkoitus on pitää poissa kaikki ylimääräinen ei kerätä ympärille lisää tavaroita. 

Raivauskuu peli päättyi, mutta voit palata siihen uudelleen Arjenlomatilan facebook-sivulla tapahtumat välilehdeltä. Kiitos kaikille kommentoineille ja kuvia lähettäneille! Lokakuu oli antoisa kuukausi.

Kuva Road Houselta Beuty&Body House tapahtumasta, jossa olimme kollegani Tarja Rinnan kanssa. Hänellä on yritys nimeltä Rinta Rottingilla. 

 

20. loka, 2018

Pyörimme tällä viikolla pesuhuoneessa ja kodinhoitohuoneessa. Pohdittiin ostokäyttäytymistä pesuaine tarjouksien kohdalla - sorrutko ota 3 maksa 2 tarjouksiin? Keräätkö pesuaineita "koristeeksi" hyllyille ja tasoille? Miltä vaikutti sauna?

On sanottu, että jopa joka neljäs suomalainen käyttää saunaa varastona. Ilmiö ei ole poikkeuksellinen. Kukapa ei olisi koskaan kuivattanut vaatteita saunassa? Tai säilyttänyt lätkäkamoja ja talvivarusteita lauteilla? Tai tehnyt perinteistä paniikkisiivousta ennen vieraiden tuloa ja varastoinut ylimääräiset tavarat saunaan?
Tämä on tietenkin ihan järkevää, jos saunaa ei käytetä. Kiuaskin kannattaa silloin olla kytketty pois ihan sulakekaapista asti. En tiedä millä todennäköisyydellä kiuas voi itsekseen mennä päälle, mutta palokuorma lisää tulipaloriskiä sähkölaitteiden lähellä. Ja yleisesti tulipaloja alkaa saunasta. 

Kodinhoitohuoneessa kävimme läpi pyyhkeet, silitystarvikkeet, lakanat, verhot ja muut kodinhoitohuoneessa säilytettävät tavarat. Viikonloppuna perehdyttiin pyykkivuoreen, vaihdettiin lakanat ja tuuletettiin puolipitoiset vaatteet. Tai ainakin se oli tavoite.

Kiire on monen kanssaihmisen jatkuva seuralainen. Joskus tuntuu että on vain todella paljon tekemättömiä hommia, eikä mitenkään ehdi tehdä kaikkea. Sitten sinkoillaan edes takaisin ja poukkoillaan tehtävästä toiseen. Suoritetaan arkea ja toivotaan, että kohta helpottaa. Eikä taika tapahdukkaan. Jos aina tekee samalla tavalla, saa saman tuloksen. On pakko poistua sieltä omalta mukavuusalueelta ja tehdä muutoksia, jotta saa tuloksia.
Aivan kuten liikunnan aloittamisessa, aloittaminen on kaikista vaikeinta.

Pysähdy. Miksi suoritat? Mikä on sun unelma mitä kohti painat sumussa eteenpäin?
Mieti. Mitä sä toivot elämältä? Miten nämä tekemättömät työt vaikuttaa siihen että pääset kohti unelmaa?
Hidasta. Kirjoita ylös mitä tehtäviä sulla on tekemättä. Mitkä on tärkeitä ja kiireellisiä tehtäviä? Mitkä voisi delegoida eteenpäin tai mihin voisi pyytää apua? Mitkä ei ole niin kiireellisiä, mutta kuitenkin hoidettavia?

Rentoudu. Ja hoida yksi asia kerrallaan valmiiksi. Ole läsnä. Tiedosta, mitä olet tekemässä.
Sä pystyt siihen!

13. loka, 2018

Ollaan tämän viikon aikana käyty läpi eteistä ja tuulikaappia. Niiden toimivuus on arjessamme hyvin tärkeää. Etenkin lapsiperheen lähtötilanteita helpottaa, että kaikki tarvittavat vaatteet ja asusteet löytyvät helposti. Mikään ei kiristä hermoja samalla tavalla, kun kiireinen lähtötilanne ja lapsen toinen hanska on hukassa tai avaimet ei löydy tai kengät on liian pienet.

Aloitettiin viikko kenkiä laskemalla. Joko sinä tiedät monetko kengät teidän taloudesta löytyy? Säästätkö huonoja kenkiä mökkikengiksi tai ruohonleikkaukseen? Eikö mökillä tai ruohoa leikatessakin kannattaisi olla jalalle hyvät kengät. Miksi mökkielämä pitää pilata sillä että kulkee rikkinäisissä kengissä, varsinkin kun ehjätkin löytyisi?

Sen jälkeen käytiin läpi kausivaatetus. Syksyn ulkoiluvarustus pitäisi olla nyt kunnossa. Pienet ja rikkinäiset on poistettu ja käytössä olevat asusteet löytyy helposti.

Teitkö avaimille aseman, josta ne löytyy ja johon ne on helppo laittaa kotiin tullessa? Millaisia ratkaisuja keksit?

Viikonlopun haasteena oli eteisen kaappi/lipasto? Missä nyt yleensä säilytetään työkaluja, taskulamppuja, heijastimia, ruuvia, nauloja, varalamppuja, pattereita ja tulitikkuja. Mitä muuta sieltä löytyi?

Saitko tämän viikon 28. tavaran poistotavoitteen täyteen? Ei haittaa vaikka et saanut. Pääasia, että olet käynyt tavarat läpi ja tiedät mitä mistäkin löytyy.

Lopuksi kerron, että Arjenlomatila täyttää maanantaina 3 vuotta!
Jee! On ollut aivan uskomattoman hienoa tehdä unelmatyötä ja nauttia siitä mitä tekee! ♡