Vinkkejä ja ajateltavaa

14. touko, 2019

Ammattijärjestäjänä minulta usein kysytään, onko minulla kaikki tavarat aina paikoillaan. Voin tunnustaa, että ei ole. Voin samaan hengenvetoon lohduttaa, että tavarat on nopeasti helppo laittaa paikoilleen, kun niillä on omat paikkansa. Se helpottaa siivoamista, luo kodikkuutta, helpottaa tavaroiden löytymistä, nopeuttaa lähtöjä ja auttaa arjen sujumisessa. Lisäksi se tekee asumisesta turvallista, kun tavarat ei makaa kulkureiteillä, ei putoa kaapeista päälle eikä pahenna palokuormaa.

Itse olen tietoisesti vähentänyt tavara tulvaa ja panostanut ostoksissani mieluummin laatuun ja kestävyyteen jo useamman vuoden. Kertakäyttökulttuuri on taloudessamme huomattavasti vähentynyt. Lisäksi kierrättäminen on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi, mikä vähentää roskien määrää. Se toki lisää muuta työtä jonkin verran, mutta samalla opetamme lapsille kuluttamisen haittoja ja kierrättämisen hyötyjä.

Se miten kokonaisvaltaiseksi tavaroiden vähentyminen on taloudessamme edennyt - näkyy myös ihmissuhteissa. Kun alkaa hahmottaa tavaroiden alle piilotetun ja sullotun minuuden, ei sitä halua piilottaa vaan tuoda esiin ja olla häpeilemättä minä. Elämässäni on ollut ihmissuhteita, jotka ovat käyttäneet kiltteyttäni hyväksi. Olen joutunut omaa itseäni pienentämään ja antamaan periksi omista arvoista, koska olen halunnut välttää konfliktit ja riidat. Kun ympärillä on enää ne tavarat, jotka kuvaa omia arvoja ja korostaa omaa minäkuvaa, ymmärtää myös oman arvonsa ihmisenä ihan eri tavalla.

Siksi monesti ihmiset joilla on liikaa tavaraa, kertovatkin minulle syyksi huonon itsetunnon tai se tulee ilmi asiakkaiden kanssa keskustellessa, kun joutuu peittämään ja häpeilemään omia tunteitaan ja menneisyyttään. Joissakin saattaa taustalla olla köyhä lapsuus, jota korvataan tavaroilla, nyt kun on varaa ostaa. Tavaroilla voidaan muuttaa omaa minäkuvaa, omaa identiteettiä ja antaa ihmisille erilainen kuva itsestä. Myös eri ihmisille voidaan antaa erilaisia mielikuvia eli rooliudutaan tavaroilla. Ollakseen joku muu kuin on tai näyttäytyäkseen ihmisille muuna kuin on. Tällaiset roolit rikkoo omaa minäkuvaa ja huonontaa elämänlaatua sekä aiheuttaa mielenterveydelle haasteita.

Siksi ammattijärjestäjien tärkein työväline onkin kuunteleva korva. Asiakkaiden kanssa työskennellessä muutetaan haitallisia toimintatapoja. Meidät on koulutettu nimenomaan kuuntelemaan, erottamaan tärkeät asiat ei-tärkeistä, hahmottamaan kokonaiskuvaa ja ennen kaikkea ymmärtämään syyt tavaraongelmien taustalla. Vain siten voidaan muuttaa asiakkaan haitallisia toimintatapoja ja ratkaista tavaraongelmien syntymekanismit.

Raivaamisessa tärkeintä ei ole pystyyn viikatut vaatteet ja tiptop järjestys eikä täydelliset hyllyt ja kaapit. Tärkeintä on asiakas itse ja hänen oma hyvinvointi, jota tukee järjestyksessä oleva koti, selkeä ajankäyttö ja elämänhallinan tunteet.

12. huhti, 2019

Hiljaista. Vähän jo ränsistynyttä. Tuo aitakin kaipaisi maalia. Pihaankin on kasvanut pajukkoa. Varis raakkuu. Talo pysyy kuitenkin tukevasti kivijalallaan, kätkien sisäänsä tarinoita menneisyydestä.

Sisällä aika on pysähtynyt. Mihinkään ei ole koskettu vuosiin ehkä vuosikymmeniin. Kuivatavarakaapissa hiiret on juhlinut. Valkoinen pöly ja hämähäkin seitit näkyy auringonvalossa. Lattialauta narahtaa. Juuri tuo sama narahdus on kuulunut samasta kohtaa aina ennenkin.

Lasivitriinissä näkyy myrnan astiasto. Keittiön pöydällä on talouspaperirulla. Melkein näet kun joku istuu keittiön pöydän ääressä yksin. Sitten se katoaa.

Näitä taloja näen lähes päivittäin ajellessani. Mielikuvat tyhjistä autioituneista taloista on juuri yllä kuvatun kaltainen. Tuo talouspaperirulla on eräidenkin tyhjillään olevien talojen ikkunalla keittiön pöydällä. Aivan kuin muistuttamassa siitä, että täällä on asuttu. Tämäkin on ollut joskus jonkun koti.

Ajattelen mielessäni mitä nuo talot kertoisivat niistä ihmisistä, jotka siellä ovat asuneet. Mitä talot ovat aikojen saatossa nähneet. Miten aika on muuttunut vuosien saatossa. Nuo talot kätkee sisäänsä tärkeitä asioita menneistä ihmisistä - heidän historiastaan. Joka ei suinkaan kuollut heidän mukanaan. Se elää jälkipolvissa ja ihmisten muistoissa. Ja niistä voisi kertoa jo uusia tarinoita.

Hylätyksi tuleminen - vaikkakin tässä tapauksessa puhutaankin talosta, kielii tunteista joita ei ole pystytty käsittelemään. Maksetaan mieluummin kiinteistöverot ja vakuutukset automaatiolla niinkuin tähänkin asti. Ettei joutuisi kohtaamaan todellisuutta.

Ammattijärjestäjä auttaa asiakasta luopumaan turhasta tavarasta, mutta samalla myös käsittelemään niistä nousevia ajatuksia ja tunteita. Ja ohjaa hakemaan apua, kun tilanne sitä vaatii. Käsittelemättä jääneet asiat voi heijastua monenlaisten tavaroiden kautta.

Perintötavarat ovatkin siitä hankalia, että toiselle esine voi aiheuttaa todella voimakkaan tunnereaktion, kun toiselle se on vain tavara. Ja näissä tilanteissa syntyy riitoja, koska ei pystytä puhumaan asioista ja kohtaamaan niitä omia tunteita. Jokainen on loppupelissä vastuussa omista tunteistaan. Ja siitä että ottaa vastuun niiden käsittelemisestä.

Todennäköisesti tunnereaktioita aiheuttavat tavarat itsessään ei ole se mikä tunnekuohun aiheuttaa. Vaan oma sisäinen pelko, riittämättömyys tai muisto jostain tilanteesta laukaisee tunnekuohun. Tunnekuohu menee kyllä ohi, mutta jättää jälkensä.

Näitä tilanteita väistellään sillä, että jätetään asiat käsittelemättä. Ja kirjaimellisesti talouspaperi jää keittiön pöydälle, ehkä vuosikymmeniksi.

20. maalis, 2019

Saimme mielenterveydestä koulutusta viikonloppuna, mikä on aiheena todella tärkeä. Jokaisen tarvitsisi kuulla tietoa mielen sairauksista, jotta se poistaisi vanhoja mielikuvia, stigmoja, häpeää ja leimautumisen pelkoa. Mielenterveyden häiriöistä voi kärsiä kuka tahansa ja millaisissa elämäntilanteissa tahansa. Kenen tahansa on helppo mennä lääkäriin, kun käsi murtuu. Kynnys kuitenkin nousee, kun ei ole mitään näkyvää syytä tai sairautta. Mielenterveyden ongelmista puhuminen pelottaa ja hävettää. Mielenterveyden ongelmat ovat osa aivojen toimintaa. Aivoja on tutkittu nykypäivänä paljon, mutta vanhat käsitykset ja uskomukset istuvat tiukassa. On tärkeä poistaa näitä vääriä luuloja ja ennakkokäsityksiä mielenterveyden ympäriltä. 

Mielenterveyden ongelmat näkyvät arjessa usein toiminnan ohjauksen ongelmina jolloin: Työn suunnitteleminen on hankalaa. Työn aloittaminen tuntuu vaikealta. Keskittyminen pitkäksi aikaa tietyn toiminnan tekemiseen ei onnistu tai toiminnan loppuun vieminen keskeytyy.

Ongelmat näkyvät arjessa keskeytyneinä projekteina, pitkinä to do-listoina ja epämääräisenä kaaoksena, josta ei tiedä miten aloittaa. Ihminen voi nähdä tällaiset laiskuutena, piittaamattomuutena tai saamattomuutena. Helposti syyttää itseään että on huono ihminen kun ei tuotakaan saa tehtyä.

Todellisuudessa syynä on aivojen toiminnan häiriö. Aivojen otsalohkojen hermoverkostot ovat toiminnan säätelyn ja kontrollin aluetta, jolla käyttäytymistä ohjataan. Otsalohkoilla asetamme toiminnallemme tavoitteet, suunnittelemme, aloitamme ja tarvittaessa korjaamme toimintaamme.  Kun hermoimpulssit eivät kulje aivoissa kuten terveellä, syntyy häiriöitä aivojen tiedon käsittelyyn.

Tällaisen häiriön aivoissa voi laukaista trauma - mieli murtuu toisilla helpommin kuin toisilla. Se miten toinen selviää koettelemuksistaan paremmin kuin toinen on mysteeri. Ihan samalla tavalla kun kaaduttaessa toisen luut kestää paremmin kuin toisen. Taustalla voi olla perinnölliset tekijät tai vanhat iskut, jotka ovat heikentäneet "luiden" kestoa. 

"Ei tarvitse olla suuri vika, jos se on päässä." - sanotaan, mutta kuinka moni oikeasti ymmärtää sanonnan merkityksen. Aivot on meille tärkeä ja herkkä alue, sen häiriötilanteista voi kärsiä ihan jokainen ihminen jossain elämän vaiheessa. Stigmat ja leimautuminen mielisairaaksi ovat vanhoja peruja ajalta, kun asioista ei ollut vielä tarpeeksi tietoa. Nyt kun aivojen toimintaa voidaan ja osataan paremmin tutkia on myös huomattu fyysiset syyt mielenhäiriöiden takana.

Lähteenä käytetty: 

  • https://www.terveyskyla.fi/aivotalo/aivot-ja-toimintakyky/aivotoimintojen-häiriöt
  • https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=lam00002
15. maalis, 2019

Olen aikaisemmin kirjoittanut blogisarjan järjestämisen esteistä. Niistä yhtenä suurimpana esteenä on tunteet. Tunteista suurimpana pelko. Pelko on usein vain jäävuoren huippu, joka on helppo sanoa ääneen. Se pitää sisällään kuitenkin paljon erilaisia tunteita ja tuntemuksia. Surua, ahdistusta, leimautumisen pelkoa, epäonnistumisen pelkoa, katkeruutta, häpeää... keksisit varmaan lisää kun oikein pohdit.

Mielenterveys on yksi elämän hallintaan liittyvä ongelma, jonka syyt ja diagnoosit ovat hyvin moninaisia. Sama sairaus aiheuttaa eri ihmisillä erilaisia ongelmia. Usein mielenterveyden ongelmia on vaikea sivullisen edes huomata. Saati että sairastunut itse tiedostaa, että syy voikin olla sairaudessa kun ei saa aikaiseksi, on väsynyt ja mieliala maassa.

Lähihoitajan koulutuksestani on apua tällaisten asiakkaiden kanssa. Ja yleensä asiakkaiden kanssa keskustellaan paljon syistä mikä on aiheuttanut sen, että kotona järjestyksen ylläpitäminen ja tavaroista luopuminen on niin vaikeaa. Ammattijärjestäjä osaa kyllä järjestää ja "raivata" kodin ilman asiakasta, mutta me teemme työn yhdessä asiakkaan kanssa jotta asiakas voi muuttaa omia toimintatapojaan ja myös purkaa vääriä toimintamalleja. Ammattijärjestäjällä on taito kuunnella asiakasta, jolloin emme tarjoa valmiita oikeita ratkaisuja - vaan keskustelujen pohjalta yleensä asiakas itsekin huomaa ja havaitsee ratkaisut. Meidän tehtävänä on opastaa oikeaan suuntaan.

Mielenterveyden kanssa painivan suurin ongelma on uskoa siihen, että hän pystyy ja kykenee tekemään ja saamaan valmiiksi. Oli sitten tehtävä pieni tai suuri, aloittaminen on kaikista vaikeinta. Se on vaikeaa terveellekin, mutta mielenterveyden haasteet ovat oma lisänsä kapuloina rattaissa. Se usein aiheuttaa lumipalloefektin ja asioita kasaantuu ja aloittaminen vaikeutuu entisestään. Sitten kun tilanteeseen lisätään vielä muuttuvat elämäntilanteen - on palikkatorni jo melkoisen hutera.

Kuulin joskus todella hyvän vinkin, jota olenkin jakanut myös eteenpäin. Masentuneen (tai ihan kenen tahansa) kannattaa tiskata yksi kuppi käsin, vaikka omistaisi tiskikoneen. Se on tarpeeksi pieni asia, jolla voi olla positiivisen lumipalloefektivaikutus. Kun ylittää tarpeeksi pienen haasteen aloittamisen tiellä, huomaa että pystyy ja kykenee ja osaa. Se vaikuttaa aivoissa serotoniini ja dopamiinitasoon. Dopamiini vaikuttaa elimistöön piristävästi ja energiaa lisäävästi nostaen sydämen sykettä ja verenpainetta. Serotoniinin toiminta keskushermostossa vaikuttaa muun muassa mielialaan, vireystilaan, aggressiivisuuteen ja ruokahaluun. 

Eli aloita niin pienellä ja konkreettisella asialla, jonka toteutumisen pystyt arvioimaan ja tehdä loppuun.

Viikonloppuna olen Helsingissä Suomen ammattijärjestäjät ry.n vuosikokouksessa ja saamme myös lisää koulutusta mielenterveydestä.

5. maalis, 2019

Joskus elämä heittää eteen sellaisia haasteita, joista ei tiedä miten pääsee eteenpäin. Sairaus, työttömyys, läheisen kuolema tai muu elämää ja arkea huojuttava tapahtuma, joka vaikeuttaa arjesta selviytymistä. Kun elämänhallintaa horjuttaa ulkoiset tekijät, voi elämä tuntua monin tavoin haastavalta ja vaikealta.

Kodin ja arjen sujumista helpottaa toimiva arki ja rutiinit. Elämänhallintaa ja hallittavuutta parantaa, kun perusasiat on kunnossa. Jos tavarat on hukassa tai arki ei oikein tunnu luistavan, voi ammattijärjestäjä ulkopuolisena auttaa ja tukea elämänhallinnassa. Yleensä ammattijärjestäjä tilataan, koska kodin järjestyksen kanssa on painittu jo jonkin aikaa, oma fyysinen kunto ja tukiverkoston vähyys laittaa pyytämään apua ulkopuoliselta.

Todellisuudessa koti voi näyttää sisustuslehden kansikuvalta, mutta järjestys ei toimi, kaapit on täynnä ja varastoon on sullottu kaikki turha odottamaan, että joku joskus ehkä ehtisi tehdä niille jotain.

Asiakkaan kanssa aloitamme kartoittamalla lähtötilanne. Mikä kodissa ei toimi ja mikä on asiakkaan mielestä kodin suurin kompastus kohta. Toisinaan järjestelyn lomassa istutaan alas pohtimaan, mitä ajatuksia kodin järjestäminen herättää. Koska tavarat kertovat meistä hirmuisesti asioita ja niistä luopuminen voi aiheuttaa melkoisen tunnemyrskyn. Kodin järjestämisen kanssa painiva ihminen painii usein myös itseensä liittyvien kysymysten äärellä, kuka minä olen, mitä tavarat kertovat, mistä ne ovat tulleet tai millaisia tunteita ne herättävät. Asiakas ei luovu vain kertyneistä tavaroista vaan luopuu samalla uskomuksista, tunne taakoista ja menneisyyden kahleista.

Yhdessä asiakkaan kanssa opetellaan uusia toimintapoja ja luovutaan vanhoista haitallisista tavoista. Toimin asiakkaalle kodin järjestämisen personal trainerina. Ammattijärjestäjä ei ole terapeutti, mutta työskentely on hyvin terapeuttista. Arjenlomatilan missio on saada asiakkaan arjesta sujuvaa ja turvallista. Yleensä sen sivutuotteena tulee ripaus onnellisuutta.