Vinkkejä ja ajateltavaa

29. loka, 2019

 Tähän voin samaistua. Nyt olemme saaneet vanhan kodin myytyä (alle 2kk:ssa) ja uuden unelmakodin ostettua. Ihan vielä emme ole muuttamassa, koska tehdään ensin remonttia. Vanha koti kuitenkin täytyy olla joulukuun puolivälissä tyhjä, jotta uudet asukkaat pääsevät Jouluksi kotiin.

Muuton valmistelu on siis jo käynnissä. Täytyy tietää mitä omistaa ja missä niiden paikat on uudessa kodissa. Molemmat kodit ovat eri tyylisiä, joten samanlaiset säilytysratkaisut ei toimi molemmissa. Hyvin suunniteltuna, uskon kuitenkin muuton onnistuvan kivuttomasti.

Samaa muuton aiheuttavaa stressiä kokee varsin moni elämänsä aikana. Jos ei sitä ole kokenut, on se viimeinen muutto todella raskas. Mitä kauemmin asumme samassa paikassa, sitä enemmän jätämme kyseenalaistamatta turhan tavaran olemassa olon. Sitä kutsutaan tottumiseksi. Kun se on aina ollut tuossa, niin miksei se voi olla siinä. Syntyy taito kävellä kasojen yli.

Tulee hillonneeksi vuosikausia vanhoja asioita, papereita ja esineitä. Vaihtelun vuoksi on ostettu jotain uutta ja vanhat kuitenkin on säästetty "pahan päivän varalle".

Elämme aikaa jollaista historiamme ei ole vielä tuntenut aikaisemmin. Ennen näin isolla osalla ihmisistä ei ole ollut mahdollisuutta ostaa näin paljon tai saada tavaraa ilmaiseksi. Silti olalla istuu mummu tai pappa muistuttamassa siitä, että ei saa heittää tavaroita pois kun "sitä voi vielä tarvita".

Elämäntilanteiden muutoksissa (yleisimpänä muutto) onkin hyvä hetki pysähtyä ja silmäillä omaisuuttaan vähän tarkemmalla silmällä. Tarvitsenko todella?

Olen puhumassa sujuvammasta ja turvallisemmasta arjesta kansalaisopiston luennolla 9.11. Klo 14.00 Kurssikeskus Mutterissa. Ilmoittautumisaikaa on 2.11. asti. Tule kuulemaan lisää tavaraongelmien synnystä ja vinkkejä miten niitä ratkotaan. Tilaisuus on maksuton.

9. loka, 2019

Viikonloppuna olin koulutuksessa, jossa omia vahvuuksia ja stressikuoppia pohdittiin. Stressiltä on vaikea, jos ei jopa mahdoton välttyä elämän aikana. Ei ole elämä ruusuilla tanssimista. Mutta miksi toiset selviää vaikeista tilanteista paremmin kuin toiset? Miksi positiivinen ajattelukaan ei yksin riitä? Ei auta vertailu, että toisella menee vielä huonommin kun minulla. 

Olen tavannut paljon ihmisiä, joilla takanaan on jo pitkä elämänkokemus. Aikaisemmin sitä on ajatellut asenteeksi, kun toinen kertoo mistä kaikesta on elämänsä varrella selvinnyt ja edelleen kokee, että elämä on tehty elettäväksi. Toisinaan olen tavannut heitä, jotka ovat odottaneet kuolemaa jo vuosia. Heille jokainen elämän pienikin vastoinkäyminen luhistaa ja toivoo, että kyllä pian jo pääsee pois. 

Koin jonkin asteisen heräämisen Helsingissä, kun pääsin eroon omista mieleni möröistä. Ja löysin samalla tuon otsikossa olevan sanan - Resilienssi. Toisilla sitä on enemmän kuin toisilla ja se vaikuttaa paljolti siihen, miten suhtaudutaan elämään ja sen tuomiin haasteisiin. Resilientti ihminen toipuu muita nopeammin, kestää enemmän ja sopeutuu myönteisemmin. Hyvä esimerkki resilientin vastakohdasta on Nalle Puh tarinoiden Ihaa. 

Itsetuntemuksella on merkitys resilienssin kehittymiseen ja sen oppimiseen. Resilientti ihminen tuntee omat arvonsa ja tarpeensa. Hänen on helpompi tunnistaa omat rajansa ja pitää niistä kiinni.  [Pyskoterapeutti Soili Poijulan kirjoittama kirja Resilienssi (Kirjapaja). Resilienssi-termin äiti Professori Ann Masten.]

Jos jotain olen ammattijärjestäjänä oppinut, on se itsetuntemus ja sen merkitys ihmisen elämään. Siihen voi vaikuttaa myös elämässäni vaikuttava rooli äitinä. Uskon sillä olleen paljon vaikutusta resilienssini kehittymiseen ja itsetuntemukseen. Lapset on aikamoisia peilejä, joista omia kipeitäkin kohtia pääsee näkemään ja työstämään. Asiakastyössä itsetuntemuksen merkitys korostuu asiakkaiden kanssa, joilla on vaativan elämäntilanteen myötä ollut suunta hukassa. Tavarat kertovat paljon menneestä elämästä ja siitä minäkuvasta, mikä kulloinkin on vaikuttanut. Ihminen kuitenkin kasvaa, oppii ja viisastuu - eikä näin ollen ole sama ihminen kuin aikaisemmin. Siksi myös tavarat, joita ennen on pitänyt välttämättömänä kokee inflaation. Niistä luopuminen taas on haastavaa, koska silloin ei luovuta vain tarpeettomasta tavarasta vaan osasta minäkuvaa. Ollakseen läsnä itselleen tällä hetkellä ja tunteakseen itsensä, on välttämätöntä kasvaa ja luopua menneestä. Siihen vaikuttaa myös se, että hyväksyy historiansa ja siihen vaikuttaneet tekijät. Jokaisen elämässä on haastavia ajanjaksoja, joista selviytyminen on saattanut olla häpeällistä. Jos annamme häpeän määritellä menneen historian, emme voi hyväksyä itseämme täysin. 

Tänään 9.10. Valtakunnallinen mielenterveysomaisten päivä.
Tämän vuoden teemana on
ylisukupolvisuus.

Teema näkyy ammattijärjestäjänä sellaisten asiakkaiden kodeissa, joissa ei olla puhuttu mielenterveyden ongelmista. On voitu tietää, että ongelmia on, mutta niistä ei ole saatu tai voitu puhua. Tällöin ongelmat voivat siirtyä seuraaville sukupolville.
Ammattijärjestäjät ei ole terapeutteja, mutta konkreettinen tekeminen ja kodin järjestely on hyvin terapeuttista. Työskennellessä käydään läpi ongelman syntymekanismeja, jotka voivat juontaa juurensa sukupolvien takaisiin toimintamalleihin. 

Huomenna 10.10. Vietetään myös maailman mielenterveyspäivää näyttämällä vihreää valoa ja kysymällä maailman tärkein kysymys: Mitä kuuluu?

11. syys, 2019

Kodin ja arjen sujumisessa lähtökohtaisesti tavoitteena on helppous, toimivuus ja selkeys - estetiikkaa ja omannäköisyyttä unohtamatta. Ei ole tarkoitus, että tavarat ovat viivasuorassa järjestyksessä ja koti on kuin kodinkuvalehden kannesta. Silti haaveilemme siitä, koska niin meille on opetettu. Uskomukset ohjaavat toimintaa tavoitteiden ja unelmien välimaastossa. 

Saatamme unelmoida suurista palatseista, avoimesta pohjaratkaisusta ja huonetilasta, jota emme todellisuudessa tarvitse. Uskomukset ohjaavat meitä hankkimaan "normaalia-keskivertoa-sopivaa" juurikin sitä kodinkuvalehden sommitelmaa. Ja todellisuudessa tavoitteena on sopivasti tilaa kaikille ja kaikelle, helppo siivottavuus ja sujuvampi arki. Näin karrikoidusti ajateltuna. Jokaisella tietenkin on omanlaisensa tavoitteet, uskomukset ja unelmat. 

Uutta kotia etsittäessä luomme tavoitteita ja toiveita siitä, millaista haetaan ja mitä vaatimuksia meillä kohteelle on. Eilen katsoin vanhan jakson Asuntokaupat sokkona ohjelmasta, jossa pariskunta oli jo pitkään etsinyt kotia. Toiveet ja vaatimukset oli budjettiin verrattuna melkoiset. Ohjelmassa tarkoituksena on, että asiantuntijat lopulta valitsevat kohteen ja remontoivat sen asiakkaan näköiseksi. Tässäkin tapauksessa pariskunnan vaatimukset täyttävä kohde löytyi, mutta ensireaktio asunnon nähtyä oli hirmuinen pettymys. Odotukset ja haaveet oli korkealla, mutta asunto ei vastannut heidän toiveitaan vaikka kaikki vaatimukset se kyllä täytti. Onneksi asiantuntijat olivat budjetoineet summan myös asunnon muutostöille ja jakson lopussa näytettiin, miten asunto oli remontoitu vastaamaan myös tavoitteiden ja vaatimusten lisäksi asukkaiden unelmia. Asukkaat avasivat ensireaktiona tullutta pettymystä, että he eivät ikinä olisi valinneet sitä kohdetta valtavan työmäärän vuoksi. Vaikka heidän ei itse tarvinnut sitä remontoida. Eli uskomukset ohjasivat heidän valintaansa. 

 

Jos sinulla on haasteita kodin järjestämisen suhteen tai painit säilytysjärjestelmän kanssa. Aloita siitä, että heität uskomukset romukoppaan. Istu alas ja mieti tavoitteet, mitä haluat tilalta tai mitä haluat säilytysjärjestelmässä säilyttää. Ja uskalla unelmoida! 

 

Unelmointiin liittyen kerron teille tarinan. Aikanaan kun mieheni kanssa etsittiin yhteistä kotia. Ajateltiin, ettei me voida nuorina ostaa mitään kovin suurta ja hienoa. Joku pieni rintamamiestalo tai mummonmökki korkeintaan jostain vähän sivumpaa keskustasta. Löysimmekin muutamat kohteet joita kävimme katsomassa. Kysyimme myös tutuilta tyhjilleen jääneitä tupia, joissa sai olla vähän laittamistakin. Emme uskaltaneet unelmoida mahdottoman suurista. Eihän meillä silloin ollut edes vakituista työtä. Ja kuinka kävikään. Ostimme tiiliverhoillun omakotitalon lähes keskustasta. Monesti tässä asuessa ollaan ääneen sanottu, että ei olisi uskonut. Nyt seitsemän vuoden jälkeen ajelemme ohi noista pienistä mummonmökeistä ja rintamamiestaloista ajatellen, miten pieniä voi ihminen haaveilla. Etenkin kun nyt uskallamme unelmoida jo isommin, kun uskomukset ja muiden mielipiteet on heitetty romukoppaan. Nykyinen koti on ollut myynnissä muutaman viikon, koska löysimme sen mistä aikaisemmin emme uskaltaneet edes unelmoida. Nyt rohkeutta, itsevarmuutta ja periksiantamattomuutta on testattu - Uskallamme unelmoida. Heittäydymme uuteen seikkailuun varmoina siitä, että kaikki on mahdollista. Jopa se ääneen sanottu unelma "viljapelloista ikkunan takana". 

5. elo, 2019

Kasat kohoilee. Epämääräiset paperi- ja laskupinot kerääntyy ruokapöydän päähän. Pyykkivuori kasvaa, eikä puhtaita löydy kaapista muuta kuin pinot levittämällä. Tavarat on siellä missä niitä on satuttu käyttämään. Eteisen lattialle on siirtynyt kokonainen hiekkalaatikko. Avaimet, puhelin ja lompakko on aina hukassa. Stressi taso nousee. Ärsytys, kiukku ja väsy tuntuu olevan vakio tunnelma kotona.

Kuullostaako tutulta? Jotkin kohdat ainakin saattavat olla näin loman jälkeen hyvinkin tutun kuuloisia. Töiden lisäksi ulkopuuhat vie kaiken vapaa-ajan. Reissulta jääneet matkalaukut on saattanut jäädä purkamatta.

Otin viime viikolla vastaan kysymyksiä tavaroiden säilytykseen ja sujuvampaan arkeen liittyen. Vastailin niihin instagramin tarinaosiossa. Ajattelin kuitenkin kirjoittaa teille vielä koosteen blogiin.

Useimmat kysymykset koskivat pyykkejä. Likaiset ja puhtaat sekoittuivat, puolipitoiset kasaantuivat ja pestyt käärimättömät pyykit valtasi saunan tai olohuoneen sohvan.

Pyykkivuoren nujertaminen lähtee siitä, että karsitaan vaatteiden määrää. Poistetaan kaikki nuhjaantuneet, rikkinäiset ja pienet sekä "tätä voisin ehkä käyttää jossain". Nämä viimeksi mainitsemat ovat usein kaapin tukkeena odottamassa jotain sellaista määrittelemätöntä ajankohtaa jota ei ole näköpiirissä. Myös tavoitevaatteet kuuluu tähän kategoriaan.

Vaatteet kannattaa kääriä kaappiin siten, että edessä on tämän kauden vaatteet ja takana toisen kauden jotka ei ole käytössä. Moni on innostunut nykyisin myös pystyviikkauksesta, joka voi joillekin toimia hyvänä ratkaisuna. Luo puolipitoisille vaatteille oma paikka. Puolipitoiset voi tuulettaa vaikka henkarissa ja laittaa kaappiin, jos ne ei ole vielä selkeästi likaiset.

Lisäksi kysymyksiä tuli ajankäytöstä, perheiden erilaisista tavoista ja tottumuksista, joka aiheutti riitaa. Suosittelen ottamaan asian puheeksi sopivalla rauhallisella hetkellä. Voi aloittaa vaikka kertomalla miltä kodin järjestyksen ylläpito tuntuu ja miten toivoisit muun perheen huomioivan kodin siisteyden. Voi olla, että olet asettanut tavoitteen paljon korkeammalle kuin muu perhe, eivätkä he ole ajatellut asian aiheuttavan sinulle niin paljon työtä. Kerro faktat syyllistämättä. Ja miettikää mitä kivaa voisitte tehdä yhdessä, kun kodin siivoamiseen ei kuluisi niin paljon aikaa.

Lisäksi kysymyksiä tuli lasten leluista ja niiden luopumisen vaikeudesta. Patoa tavaratulva, jotta uusia leluja ei tulisi älyttömiä määriä. Lelujen sijaan lapsille voisi lahjaksi antaa yhteistä aikaa, elämyksiä ja uusia kokemuksia. Luokaa leluille omat paikat, johon lapsikin ne pystyy palauttaa. Varatkaa ylimääräinen kori, jolla lapsi voi ottaa jonkun leikin mukaan toiseen huoneeseen, jos hän haluaa pysyä aikuisen lähellä leikkiessään.

Lapsen kanssa leluja karsitaan yhdessä. Keskitytään siihen mikä saa jäädä, ei siihen mistä joutuu luopumaan. Sopikaa mitä lapsen pois meneville leluille tehdään. Osan voi lahjoittaa lapsille joilla ei olisi mahdollista saada uusia leluja. Ja osan voisi myydä kirpputorilla. Lapsi voisi tuotoilla ostaa itse uuden lelun tai rahan voisi käyttää vaikka hoplop reissuun. Yhdessä tekeminen on lapsellekin mukavampi kuin uusi lelu.

Toivottavasti näillä ja kuvan vinkeillä pääset alkuun kodin järjestämisen kanssa. Äläkä epäröi pyytää apua!

3. heinä, 2019

Luin juhannuksena Ilkka Koppelomäen Saa mitä haluat- kirjan selaillen läpi. Mukana kirjassa oli paljon loistavia tehtäviä ja pohdinnan aiheita, joihin en kaikkiin ehtinyt silloin kunnolla perehtyä. Vahva lukusuositus ihan ajan kanssa!

Päällimmäisenä jäi mieleen kolme asiaa.

1. Luo tavoite.

2. Toimi tavoitteen saavuttamiseksi

3. Löydä oikeat ihmiset ympärille, jotka kannustaa ja tukee tavoitteen toteutumista.

Mikä on sinun tavoite? Puhun tavoiteesta - en unelmasta, koska tavoite on konkreettinen saavutettavissa oleva asia. Unelmat voi olla myös niitä, mutta niiden realistisuus ja konkreettisuus saa olla vielä häilyvä.

Jos unelmoit menestyksestä. Pohdi mikä on tavoite että voit saavuttaa menestyksen. Menestys voi olla hyvinkin abstrakti ja tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Mieti millä aikataululla haluat saavuttaa tuon tavoitteen, jotta voit saavuttaa unelmasi. Viilaa tavoite niin selkeäksi, että tiedät tasan mitä haluat.

Seuraavaksi toimi tavoitteen saavuttamiseksi. Millaisin askelin tulisi edetä päästäkseen tavoitteeseen? Tavoitteeseen ei pääse harppovin askelin, vaan pienin varmoin joskus jopa hiipivin askelin. Luomalla välitavoitteita koet eteneväsi ja motivaation pidettyä yllä.

Kolmas tärkeä asia on oikeanlaiset ihmiset ympärillä. Kannustava ja tsemppaava tukijoukko joka rohkaisee eteenpäin heikoilla hetkillä ja iloitsee saavutuksista yhdessä. Karsi negatiiviset besserwisserit, kateelliset ja pessimistit ympäriltä tai luo ainakin selkeät rajat heidän kanssaan. He eivät auta sinua tavoitteesi saavuttamisessa - päinvastoin.

Tämä ohje voidaan hyvin soveltaa myös kodin järjestämiseen. Pohdi tavoite. Millaisessa kodissa tahtoisit asua? Miten pääsisit tavoitteeseesi? Millaisella aikataululla? Voit pilkkoa tavoitteen niin pieniin osiin, että käyt läpi vain tietyn huoneen tai tavararyhmän kerrallaan. Jos tarvitset siihen apua, voin lämpimästi suositella hyvänä apuna ja vinkkinä Paikka Kaikelle verkkokurssia, jota luotsaa kollegani Ilana Aalto. Seuraava kurssi alkaa lokakuussa. Kurssin taustahäärääjänä olen huomannut sen olevan osallistujien mielestä todella tykätty ja palautteiden perusteella todella toimiva tapa järjestää kotia.

Luo joka viikolle pieniä tavoitteita. Voit kirjoittaa ne ylös vaikka ruutupaperille tai hyödyntää puhelimen app-sovelluksia. Viikon tavoitteet voit jakaa päivätavoitteiksi, jolloin työmäärä näyttää ja tuntuu paljon kevyemmältä.

Tavoitteeseen pääseminen ei käy käden käänteessä joten varaa hyvin aikaa. Lisäksi on hyvä muistuttaa, että elämällä on tapana tuoda mukanaan yllätyksiä, jotka saattavat hidastaa tavoitteeseen pääsyä. Ja niin todennäköisesti käy myös sinulle, älä siis lannistu! Kirkasta mieleesi päätavoitteesi, kunhan elämän yllätyksistä olet selvinnyt ja toipunut. Ja muista, oikeanlaiset ihmiset ympärillä - pyydä apua. Se ei ole merkki heikkoudesta, vaan viisaudesta.

Suomalaisella sisulla on usein tapana muistaa ne kolme tekemätöntä asiaa ja unohtaa ne 10 tehtyä. Muista siis nauttia niistä tehdyistä asioista ja pyri vähentämään tekemättömistä stressaamista. Lisää tekemättömät to do-listalle ja hoida niitä pois seuraavina päivinä. Asennoidu siihen niin ettei ole tekemättömiä töitä, vaan huomisen hommia. 

Tärkeintä on luoda tavoite, joka toteutuu päivittäin ja voit olla siitä kiitollinen huonoinakin päivinä - Hengitän. Kaikki muu tulee vasta sen jälkeen.

Lähteenä lainattu Ilkka Koppelomäki - Saa mitä haluat.