Vinkkejä ja ajateltavaa

15. maalis, 2019

Olen aikaisemmin kirjoittanut blogisarjan järjestämisen esteistä. Niistä yhtenä suurimpana esteenä on tunteet. Tunteista suurimpana pelko. Pelko on usein vain jäävuoren huippu, joka on helppo sanoa ääneen. Se pitää sisällään kuitenkin paljon erilaisia tunteita ja tuntemuksia. Surua, ahdistusta, leimautumisen pelkoa, epäonnistumisen pelkoa, katkeruutta, häpeää... keksisit varmaan lisää kun oikein pohdit.

Mielenterveys on yksi elämän hallintaan liittyvä ongelma, jonka syyt ja diagnoosit ovat hyvin moninaisia. Sama sairaus aiheuttaa eri ihmisillä erilaisia ongelmia. Usein mielenterveyden ongelmia on vaikea sivullisen edes huomata. Saati että sairastunut itse tiedostaa, että syy voikin olla sairaudessa kun ei saa aikaiseksi, on väsynyt ja mieliala maassa.

Lähihoitajan koulutuksestani on apua tällaisten asiakkaiden kanssa. Ja yleensä asiakkaiden kanssa keskustellaan paljon syistä mikä on aiheuttanut sen, että kotona järjestyksen ylläpitäminen ja tavaroista luopuminen on niin vaikeaa. Ammattijärjestäjä osaa kyllä järjestää ja "raivata" kodin ilman asiakasta, mutta me teemme työn yhdessä asiakkaan kanssa jotta asiakas voi muuttaa omia toimintatapojaan ja myös purkaa vääriä toimintamalleja. Ammattijärjestäjällä on taito kuunnella asiakasta, jolloin emme tarjoa valmiita oikeita ratkaisuja - vaan keskustelujen pohjalta yleensä asiakas itsekin huomaa ja havaitsee ratkaisut. Meidän tehtävänä on opastaa oikeaan suuntaan.

Mielenterveyden kanssa painivan suurin ongelma on uskoa siihen, että hän pystyy ja kykenee tekemään ja saamaan valmiiksi. Oli sitten tehtävä pieni tai suuri, aloittaminen on kaikista vaikeinta. Se on vaikeaa terveellekin, mutta mielenterveyden haasteet ovat oma lisänsä kapuloina rattaissa. Se usein aiheuttaa lumipalloefektin ja asioita kasaantuu ja aloittaminen vaikeutuu entisestään. Sitten kun tilanteeseen lisätään vielä muuttuvat elämäntilanteen - on palikkatorni jo melkoisen hutera.

Kuulin joskus todella hyvän vinkin, jota olenkin jakanut myös eteenpäin. Masentuneen (tai ihan kenen tahansa) kannattaa tiskata yksi kuppi käsin, vaikka omistaisi tiskikoneen. Se on tarpeeksi pieni asia, jolla voi olla positiivisen lumipalloefektivaikutus. Kun ylittää tarpeeksi pienen haasteen aloittamisen tiellä, huomaa että pystyy ja kykenee ja osaa. Se vaikuttaa aivoissa serotoniini ja dopamiinitasoon. Dopamiini vaikuttaa elimistöön piristävästi ja energiaa lisäävästi nostaen sydämen sykettä ja verenpainetta. Serotoniinin toiminta keskushermostossa vaikuttaa muun muassa mielialaan, vireystilaan, aggressiivisuuteen ja ruokahaluun. 

Eli aloita niin pienellä ja konkreettisella asialla, jonka toteutumisen pystyt arvioimaan ja tehdä loppuun.

Viikonloppuna olen Helsingissä Suomen ammattijärjestäjät ry.n vuosikokouksessa ja saamme myös lisää koulutusta mielenterveydestä.

5. maalis, 2019

Joskus elämä heittää eteen sellaisia haasteita, joista ei tiedä miten pääsee eteenpäin. Sairaus, työttömyys, läheisen kuolema tai muu elämää ja arkea huojuttava tapahtuma, joka vaikeuttaa arjesta selviytymistä. Kun elämänhallintaa horjuttaa ulkoiset tekijät, voi elämä tuntua monin tavoin haastavalta ja vaikealta.

Kodin ja arjen sujumista helpottaa toimiva arki ja rutiinit. Elämänhallintaa ja hallittavuutta parantaa, kun perusasiat on kunnossa. Jos tavarat on hukassa tai arki ei oikein tunnu luistavan, voi ammattijärjestäjä ulkopuolisena auttaa ja tukea elämänhallinnassa. Yleensä ammattijärjestäjä tilataan, koska kodin järjestyksen kanssa on painittu jo jonkin aikaa, oma fyysinen kunto ja tukiverkoston vähyys laittaa pyytämään apua ulkopuoliselta.

Todellisuudessa koti voi näyttää sisustuslehden kansikuvalta, mutta järjestys ei toimi, kaapit on täynnä ja varastoon on sullottu kaikki turha odottamaan, että joku joskus ehkä ehtisi tehdä niille jotain.

Asiakkaan kanssa aloitamme kartoittamalla lähtötilanne. Mikä kodissa ei toimi ja mikä on asiakkaan mielestä kodin suurin kompastus kohta. Toisinaan järjestelyn lomassa istutaan alas pohtimaan, mitä ajatuksia kodin järjestäminen herättää. Koska tavarat kertovat meistä hirmuisesti asioita ja niistä luopuminen voi aiheuttaa melkoisen tunnemyrskyn. Kodin järjestämisen kanssa painiva ihminen painii usein myös itseensä liittyvien kysymysten äärellä, kuka minä olen, mitä tavarat kertovat, mistä ne ovat tulleet tai millaisia tunteita ne herättävät. Asiakas ei luovu vain kertyneistä tavaroista vaan luopuu samalla uskomuksista, tunne taakoista ja menneisyyden kahleista.

Yhdessä asiakkaan kanssa opetellaan uusia toimintapoja ja luovutaan vanhoista haitallisista tavoista. Toimin asiakkaalle kodin järjestämisen personal trainerina. Ammattijärjestäjä ei ole terapeutti, mutta työskentely on hyvin terapeuttista. Arjenlomatilan missio on saada asiakkaan arjesta sujuvaa ja turvallista. Yleensä sen sivutuotteena tulee ripaus onnellisuutta.

26. helmi, 2019

Olen aina ollut aliostaja, en siis shoppaile mielelläni vaatekaupoissa tai metsästä sopivia asuja. Muoti on aina ollut hyvin toissijaista. Pääasia että vaatteet on rennot ja mukavat. Juhliin pukeutuminen tuotti aina tuskaa. Jo pikkutyttönä kritisoin sitä että pitäisi pukea mekko juhliin. Eihän mekko päällä voi kiivetä puihin tai tehdä mitään hauskaa.

 

Löysin helposti koon puolesta vaatteita. Yhden sieltä ja toisen täältä ja paljon kierrätettynä. Mutta silti se jokin vaatekaapistani aina puuttui. Aina lähtiessä oli kova tuska löytää sopiva asu ja vaatekriisit ja päätöksen tekeminen uuvutti niin, että teki mieli perua lähtö kokonaan. Kotiin jäämällä pääsisi niin paljon helpommin.

 

Tutustuin Iinan luomaan kapselivaatekaappi metodiin sattumalta. Luin hänen kirjoittamia kirjoituksia siitä, miten kapselipukeutuminen helpottaa lähtöjä ja poistaa vaatekriisit.

 

Osallistuin hänen maksuttomaan workshoppiin jo viime vuonna. Sain jo niistä paljon tukea siihen, millaisilla vaatteilla voisi yhdistää tyyliä ja luoda leikkisiä, mutta rentoja asuja. Suurin muutos minkä kapselivaatekaappi minussa sai aikaan oli asenteessa. Vaatekaapissani on juuri sopivasti vaatteita, joka tilaisuuteen ei tarvitse ostaa uutta ja oma tyyli löytyy vain rohkeasti kokeilemalla.

 

Aloin panostaa vaatteissani määrän sijasta laatuun. Laadukas vaate maksaa itsensä takaisin käyttökertojen määrässä.

 

Aloitin vuoden alussa vaatteidenostolakon, josta kirjoitin täällä blogissa. Se on säästänyt aikaani huomattavasti, kun lopetin etsimästä täydellisesti juuri oikeaa tuotetta eri nettisivustoilta. Aliostajana etsin aina tiettyä ja samaa, tuttua ja turvallista. Vaatekaapissani löytyy kotoiluun, töihin, edustustilaisuuteen ja juhliin sopivaa vaatetta. Asusteilla niitä voi sopivasti muokkailla.

 

Caps Lookilla alkaa uusi verkkokurssi  4.3. jolla kerrotaan kapselivaatekaappi metodista. Siellä pohditaan omaa elämäntyylin vaikutusta pukeutumiseen, mikä on sinun tyylisi, miten sovellat kapselivaatekaappia omaan vaatekaappiisi.

 

Kurssin hinta on 125e (sis.alv), mutta käyttäessäsi kuponkikoodia Arjenlomatila, saat 15e alennusta. Näin kurssin hinnaksi jää 110e!

 

Mitä saisit 110e? Parit farkut tai muutaman mukavan paidan, joilla lisäät vaatekriisien syntymistä entisestään.

 

Hintaan sisältyy bonukset:

  • Korosta parhaita puoliasi livewebinaari Stylisti Sohvi Nymanin kanssa
  • Kesäkapseliopas (arvo 11,90e)
  • Talvikapseliopas (arvo 11,90e)
  • Uskomustyöpaja: (arvo 29e)

Kurssin tuotosta 5% lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen, tarkemmin Naisten Pankille kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä tukemaan. Caps Look on Naisten Pankin virallinen yhteistyökumppani.

 

Ilmoittaudu kurssille mukaan tästä.

 

💎 Blogipostaus yhteistyössä Caps Lookin kanssa. 💎

21. helmi, 2019

"En ehdi." "Ei valitettavasti ole aikaa." "Voi harmi, kun viikonloppunakin on niin paljon puuhaa, ettei ehdi." "Tulen, jos ehdin." "Pakko perua kun en ehdi."

Mihin katosi aika? Mistä tulee kiire? Miten ennen ehdittiin, kun nyt jopa eläkeläisillä on kiire? Aika on määre, jota on kaikilla yhtä paljon. Mutta sen arvo ei ole sama. Ihmiset ei enää sitoudu käyttämään aikaansa. Kynnys perua on laskenut ja kiireeseen verhotaan omaa jaksamattomuutta. Tekemistä ja vaatimuksia on liikaa.

 

Pysähtyminen on pelottavaa ja aiheuttaa levottomuutta. Se hetki täytetään vähintäänkin puhelinta selaten ja somettamalla. Vieläkö sinä kyläilet? Sovitko tapaamiset etukäteen? Onko sinulla joku jolle voit soittaa mihin kellon aikaan tahansa? Ennen saattoi olla. Nykyään puhelimella harvemmin soitetaan. Sillä on vaivattomampaa laittaa viesti ja viestin saaja voi vastata siihen sitten kun hänellä on paremmin aikaa. Jos siihen muistaa vastata kaiken kiireen keskellä.

 

Oletko joskus unohtanut sovitun tapaamisen? Kampaaja käynnin tai hammaslääkärin? - kalliiksi tulee, kun lasku tulee myös unohtuneesta käynnistä. Mutta tämä kenen aikaa sinä olet varannut, on varannut omaa aikaansa juuri sinua varten. Hän on ollut paikalla sovittuun aikaan. Miksi hänen aikansa olisi yhtään vähempi arvoisempi vaikka jätät aikasi käyttämättä?

 

Sanoisin, että omaa aikaa arvostetaan enemmän kuin toisen aikaa. Kun itsellä on aina kiire ja toinen ehdottaa tapaamista. Toisella olisi kallisarvoista aikaa jaettavaksi kanssasi, mutta sinulla ei. Ehtisitkö sinä hetkeksi pysähtyä pohtimaan, mihin sinun aikasi kuluu? Vuorokaudessa on 24h. Miten käytät sen?

 

"On vain kaksi päivää vuodessa, jolloin ei ole mitään tehtävissä. Toinen on eilinen ja toinen on huominen. Tänään on siis oikea päivä rakastaa, uskoa, elää." – Dalai Lama.

 

Ammattijärjestäjä auttaa kodin tavaraongelmien lisäksi ajan hallinnassa. Koska kaikki vaikuttaa kaikkeen. Se miten aikasi käytät, näkyy siinä mitä ja millaisia tavaroita kotiisi keräät ja miksi?

 

Haluaisitko kuulla tästä lisää Sujuvamman, turvallisemman ja onnellisemman arjen-luennolla?

Ja voit lukea ihania vinkkejä omaan ajankäyttöön myös kollegani Helena Örmarkin Tee Siitä Totta-sivulta facebookista. ❤

12. helmi, 2019

Tapa myydä itselleen tarpeetonta tavaraa, jollekin sitä tarvitsevalle. Tämä on se perusajatus. Tavaran kuuluu olla sen kuntoinen, että sen voisi antaa vielä vaikka lahjaksi, ei ole rikki eikä ole tullut käyttöikänsä päähän. Aivan loistava tapa kierrättää!

Itsepalvelu kirpputoreilta vuokrataan myyntipaikka viikkovuokralla. Toisille kirpputoreille voi lahjoittaa tavaraa myyntiin ja he myivät tavarat oman toiminnan ylläpitämiseksi. Facebook-kirpputorit ja tori.fi toimii myös netin kanssa värkkäävillä hyvänä paikkana myydä tarpeetonta tavaraa eteenpäin.

Kirpputoreilla yleisemmin myyty tavara artikkeli mielestäni on vaatteet - eritoten naisten ja lasten vaatteet. Niitä on lähes joka rekillä, koosta ja mallista riippuen lähes joka laatua. Lasten vaatteiden kierto on suht nopeaa, kun lapset kasvaa ja vaatteet jää pieneksi. Naisten vaatteiden kanssa yleisemmin tapahtuu kyllästyminen, malli ei istu enää, liian pieni tai liian suuri... Uusia vaatteita hankitaan alennusmyynneistä ja outleteista sekä summissa netin kautta, mutta niiden palauttaminen ei sitten enää onnistukkaan, jolloin hutiostot jäävät kaapin täytteeksi. Pian sitten jo tuskastellaankin, kun kaappi on täynnä mutta ei ole mitään päälle laitettavaa. Aikaa kuluu vaatteiden etsimiseen ja asujen sovittamiseen. Puolipitoiset vaatteet pyörivät sohvan karmilla ja pinoutuu kasaksi lattialle, josta ne jossain vaiheessa kulkeentuvat pyykkikoriin.

Pyykinpesu on yksi aikaa vievistä kotitöistä. Tähänkin on varmasti joku keksinyt jonkin ratkaisun. Niin onkin!

Oletko jo törmännyt käsitteeseen kapselivaatekaappi? Se on Iina Lappalaisen kehittämä tapa välttää vaatekriisit, "ei mitään päälle laitettavaa"-huokailut ja pakkaamisen aiheuttavan tuskastuttavan stressin. Kuullosti varmaan tutulta?

Caps Look® haluaa ratkaista suomalaisnaisten vaatekriisit, jotta löytäisit jokaiseen elämäsi tilanteeseen sopivaa päällepantavaa helposti ja nopeasti.

Caps Look® kapselipukeutumisen menetelmällä kokoat vaatekaapin, joka palvelee sinun tyyliäsi ja elämäntyyliäsi, eikä mene enää sotkuun.

Minä tutustuin Iinan metodiin, kokeilin sitä ja vaatekriisini oli poissa. Tämä workshop oli enemmän kuin vaatekaapin järjestäminen - se muutti asenteeni pukeutumisen suhteen ihan kokonaan ja antoi uuden näkäkulman perusasiaan. Ymmärsin metodin perusperiaatteen asukokonaisuuksien luomiseen, oman tyylin löytämiseen, asujen muuntamiseen ja ennen kaikkea rohkeutta kokeilla uusia asuja!

Ilmoittautuminen Caps Lookin Workshoppiin onnistuu tämän linkin kautta. Workshop on täysin maksuton johdanto kapselipukeutumiseen ja Caps Lookin metodiin, eikä ilmoittautuminen sido sinua mihinkään!

Vaatekaappi Workshopissa saat kokonaiskuvan Caps Lookin metodista. Workshop tapahtuu LIVENÄ netin välityksellä, joten pääset mukaan vaikka omalta kotisohvalta käsin. Ja mikä parasta, jos et ehdi mukaan live-tapahtumaan saat ilmoittautuneena tallenteen sähköpostiisi!

Workshop on jaettu kolmelle iltaa: ma 18.2., ke 20.2. ja su 24.2.

Jos haluat laittaa kaappisi perusteellisesti uusiksi, niin paras tapa siihen on osallistua viiden viikon Caps Look -verkkokurssille. Josta saat tietoa lisää workshopin loppu puolella.

💎 Yhteistyössä Caps Look® kanssa 💎

💎 Muista! Kirpputori yhteistyö Lapualaisen Kirppis Sakuran kanssa 💎