Vinkkejä ja ajateltavaa

23. tammi, 2020

Lastenhuoneissa vallitsee ajoittain pyörremyrskyn jälkitila. Lelulaatikot on kumossa. Legot pitkin poikin huonetta. Paperisilppua, kyniä ja piirrustuksia joka puolella. Puhtaita ja likaisia vaatteita sekaisin. Pientä tilpehöörää erilaisia figuureja ja niiden osia lattioilla, sängyssä, pöydillä ja laatikoissa. Lautapelien ja palapelien osat on hukassa.

Tämä on yleistä. Tavaraa on niin paljon ja sitä on vaikea hallita. Lapsen työtä on leikki, mutta usein keskittyminen ja pitkäjännitteisyys on vielä harjoitusasteella. Silloin leikit vaihtuu tiuhaan ja jälkien siivoaminen unohtuu. Jos tavaroille ei ole omia paikkoja, niitä ei voi edes palauttaa paikoilleen.

Sinulla voi olla päivittäin pieniä hetkiä aikaa laittaa tavaroita paikoilleen, mutta et tiedä mistä aloittaa. Keräät tavarat lähimpään laatikkoon ja sullot sängyn alle, hyllyille ja kaappeihin piiloon - tadaa siivottu lastenhuone. Joka on kymmenen minuutin päästä lähtö pisteessä, koska "se kaikista rakkain lelu on täällä jossain."

Pyykkien kanssa taituroit pienen hetket lajittelun kanssa. Pyykkien pyörimiseen koneessa täytyy varata aikaa, koska konetta ei voi jättää yksin päälle. Ja illalla kun vihdoin on saanut lapset nukkumaan ja itsensä vaaka-asentoon muistaakin, että ne märät pyykit on edelleen koneessa.

Kaikki työt tuntuvat vaativan suunnitelman toteutuakseen. Sittenkin ne keskeytyvät, koska lapsella on nälkä/kylmä/pissahätä/ kakat vaipassa tai jotain ihan muuta. Selviytyessäsi tästä, et enää muista mitä olit tekemässä ja orientoituminen uudelleen kestää tovin. Lopulta arki tuntuu jatkuvilta tulipalojen sammuttelemisilta, mistä on ilo kaukana.

Tämä ei päde ainoastaan lastenhuoneessa. Tämä on ihan soviteltavissa kenen tahansa kiireisen ihmisen arkeen, jolla tavarat on täyttänyt kaappien lisäksi tasot, tyhjät nurkat ja sängyn alustan.

Ammattijärjestäjänä autan asiakkaita saamaan arjen sujuvammaksi, tavaramäärän hallittavammaksi ja paikat kaikelle. Jo kolmessa tunnissa saadaan paljon aikaan!

KOSKA:

💎 työhön on varattu aikaa

💎 työ on yhtäjaksoista

💎 orientointi keskeytyksissä

💎 hallitsen kokonaisuuden

💎 saat tukea päätösten teossa

💎 ohjaan sinua kohti tavoitetta

💎 ratkaisemme ongelmat yhdessä

Ota yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää tai kaipaat ideoita. Joskus pelkkä konsultointi riittää ja pystyt toteuttamaan muutoksen itse.

Vinkit alkuun pääsyyn on hommien paloittelu. Muista, ettei norsuakaan syödä kokonaisena.

💎Aloita helpoimmasta kohdasta.

💎 Kerää irrallinen sälä lattioilta "palauta paikalleen"- laatikkoon. 

💎 Lajittele. Erottele selkeät roskat ja rikkinäiset roskikseen/kierrätykseen. 

💎 Karsi tarvittaessa. Luo paikat. 

💎 Hallitse ja palauta paikalleen. 

16. tammi, 2020

Otsikko on ironisesti kaikkea sitä, mitä ammattijärjestäjä ei ole. Ammattijärjestäjät eivät tule asiakkaan kotiin kertomaan, miten tavarat kuuluisi säilyttää ja mikä määrä lusikoita on oikea.

Ammattijärjestäjä on henkilökohtainen valmentaja ja ohjaaja, joka auttaa asiakasta löytämään itse ratkaisuja tavarasuhteeseensa. Ei ole olemassa oikeaa määrää tavaroita tai optimaalista järjestystä, joten siihen pyrkiminen on vähintäänkin neuroottista täydellisyyteen pyrkimistä.

Ammattijärjestäjät auttavat erilaisissa tavarasuhteisiin liittyvissä tilanteissa. Esimerkiksi. Tavaroille ei ole omia paikkoja. Tavarat valtaa kodista kaiken tilan. Ne syö kaiken vapaa-ajan. Tavarat aiheuttaa stressiä. Yleensä nämä tilanteet johtavat myös siihen, että joudutaan ostamaan uutta kadonneiden tilalle. Perheissä riitatilanteet lisääntyvät ja voidaan henkisesti huonosti. Riidellään tavaroiden lisäksi myös rahasta. Yllämainitut esimerkit ovat seurauksia, jotka tavarasuhteet saattavat aiheuttaa.

Ammattijärjestäjä näkee kokonaiskuvan ja pystyy ulkopuolisena avaamaan tilannetta ilman tunnesidettä. Tilanteiden avaaminen vaatii muutakin kuin jätesäkin ja työhanskat. Vaaditaan taitoa kuunnella asiakasta. Pysyvään muutokseen tarvitaan asiakkaan oma motivaatio ja ymmärrys siitä, miten tilanne on päässyt siihen pisteeseen, että tarvitaan ulkopuolista apua.

Tavarasuhteiden ongelmissa tilanne ei muutu pakottamalla ja pakko raivaamalla. Sillä voidaan hetkeksi saada siisti tila, mutta se ei poista syytä tavaraongelmien taustalla.

En usko, että kenenkään tavoite on elää sotkussa. Siihen ajaudutaan muiden syiden takia. Mitkä ne syyt ovat? - on jokaisen oma kohtainen asia ja ehkä monien tekijöiden summa. Kaikkia kuitenkin yhdistää se, että luopuminen on niin vaikeaa.

 

10. tammi, 2020

Ammattijärjestäjä yhdistetään usein epäsiistiin tavaroita pursuavaan kotiin, jossa asuu himohamstraaja. Tämä on kuitenkin vain mielikuva. Keskustellessa ammattijärjestämisestä ihmisten kanssa vastapuoli siirtyy puollustuskannalle "no en minä sentään tavaroihin huku", mutta kuitenkin kyläillessä edeltä potkitaan kenkiä sivummalle eteisessä ja todetaan että meillä nyt on vain tällainen siivo.

Elämme aikaa, jollaista aikaisemmat sukupolvet ei osanneet edes kuvitella. Tavaraa on saatavilla jopa ilmaiseksi. Ostetaan kun halvalla saadaan. Hankitaan isompia eriä, koska ota kolme - maksa kaksi. Ei ole mitenkään tavatonta, että tavallisen perheen eteinen on täynnä kenkiä tai vaatteita on enemmän kuin ehtii päällä pitää.

Arki on tavaroiden siirtelyä, huoltoa, putsausta, etsintää ja raivausta. Aikataulu on täyteen ahdettu ja to do-lista loputon. Silti sisäinen häpeän tunne huutaa "ei meillä ainakaan" - kun mielikuva himohamstraajasta täydessä roskien seassa asuvasta kodista valtaa mielen.

Perusarkea kulkiessa tavarat ei niinkään palvele sinua, mutta ei pahemmin häiritsekään. Kunnes tapahtuukin jotain, mikä laittaa perusarjen uusiksi. Elämäntilanne muuttuu äkillisesti, sairastut tai kodista löytyy epämiellyttäviä yllätyksiä - ja koko elämä heittää kärrynpyörää heti kerralla ja kunnolla. Siinä kohtaa havahtuu huomaamaan, että on sitä tavaraa tullutkin keränneeksi. Voi olla että täytyy muuttaa pois, mutta uuteen asuntoon ei mahdukaan kaikki. Vuokrataan varasto ratkaisuksi pulmaan. Varasto on käytössä kuukaudesta toiseen. Vuokra menee automaattisesti tililtä. Ja raha valuu itsestään kuin kankkulan kaivoon. Silti "ei minulla ainakaan"- ihmisen mielikuva ammattijärjestäjän tarpeesta ei muutu. On turvallisempaa maksaa vuokraa tavaroille, joita ei tarvitse - kuin kohdata oma eletty elämä ja tehdä päätöksiä tavaroista luopumisen suhteen.Järjestämistyö on suurimmaksi osaksi päätösten tekemistä. Se vie enemmän aikaa kuin tavaroiden siirtäminen.

Ajattele jotain esinettä, jolle ei ole tarvetta. Luovutko siitä? Mitä sille sitten tehdään? Miten se kierrätetään? Lahjoitetaanko se? Mitä kautta se lahjoitetaan? Vai myydäänkö se? Missä se myydään? Kauanko sitä jaksaa myydä?... kysymyksiä kysymysten perään. Ei ihme, että tavarat on helpompi säilyttää kuin niistä luopua.

3. tammi, 2020

Muutto ennen joulua ei sujunut ehkä niinkään kivuttomasti, miten lokakuussa suunnittelin. Joulua kuitenkin vietettiin uudessa kodissa jouluisissa tunnelmissa, ei tavarakaaoksen keskellä. Kaappien puuttuminen kuitenkin kyselee keskeneräisyyden sietokykyä.

Etukäteen olin suunniteltu mitä tavaroita missäkin säilytetään, joten muuttokin sujui suhteellisen jouhevasti. Yläkertaan on jemmattu vielä kaikki ylimääräiset nyssäkät. Käytimme muutossa apuna kestokasseja, joita oli huomattavasti helpompi kantaa kuin laatikoita.

Muuton aikana emme tehneet juurikaan karsimista. Sen vuoksi Arjenlomatilan sivuillakin aloitettiin Tammikuu #raivauskuu teemalla. Pääset mukaan raivauskuu-haasteeseen instagramin stooreissa tai facebookissa. Käytä päivityksessä #raivauskuu ja tägää @arjenlomatila. Mitä sinä saat aikaan raivauskuu-haasteen aikana?

Uusi vuosi on saanut myös miettimään mennyttä vuotta, jolloin työtä oli enemmän kotipalvelu puolella. Olisiko tämä vuosi nyt ammattijärjestämisen vuosi? Saas nähdä, mutta ainakin se on sujuvamman arjen vuosi.

Kaikkea hyvää sinun uudelle vuodelle 2020!

29. loka, 2019

 Tähän voin samaistua. Nyt olemme saaneet vanhan kodin myytyä (alle 2kk:ssa) ja uuden unelmakodin ostettua. Ihan vielä emme ole muuttamassa, koska tehdään ensin remonttia. Vanha koti kuitenkin täytyy olla joulukuun puolivälissä tyhjä, jotta uudet asukkaat pääsevät Jouluksi kotiin.

Muuton valmistelu on siis jo käynnissä. Täytyy tietää mitä omistaa ja missä niiden paikat on uudessa kodissa. Molemmat kodit ovat eri tyylisiä, joten samanlaiset säilytysratkaisut ei toimi molemmissa. Hyvin suunniteltuna, uskon kuitenkin muuton onnistuvan kivuttomasti.

Samaa muuton aiheuttavaa stressiä kokee varsin moni elämänsä aikana. Jos ei sitä ole kokenut, on se viimeinen muutto todella raskas. Mitä kauemmin asumme samassa paikassa, sitä enemmän jätämme kyseenalaistamatta turhan tavaran olemassa olon. Sitä kutsutaan tottumiseksi. Kun se on aina ollut tuossa, niin miksei se voi olla siinä. Syntyy taito kävellä kasojen yli.

Tulee hillonneeksi vuosikausia vanhoja asioita, papereita ja esineitä. Vaihtelun vuoksi on ostettu jotain uutta ja vanhat kuitenkin on säästetty "pahan päivän varalle".

Elämme aikaa jollaista historiamme ei ole vielä tuntenut aikaisemmin. Ennen näin isolla osalla ihmisistä ei ole ollut mahdollisuutta ostaa näin paljon tai saada tavaraa ilmaiseksi. Silti olalla istuu mummu tai pappa muistuttamassa siitä, että ei saa heittää tavaroita pois kun "sitä voi vielä tarvita".

Elämäntilanteiden muutoksissa (yleisimpänä muutto) onkin hyvä hetki pysähtyä ja silmäillä omaisuuttaan vähän tarkemmalla silmällä. Tarvitsenko todella?

Olen puhumassa sujuvammasta ja turvallisemmasta arjesta kansalaisopiston luennolla 9.11. Klo 14.00 Kurssikeskus Mutterissa. Ilmoittautumisaikaa on 2.11. asti. Tule kuulemaan lisää tavaraongelmien synnystä ja vinkkejä miten niitä ratkotaan. Tilaisuus on maksuton.