Vinkkejä ja ajateltavaa

4. loka, 2021

Hei Sinä.

Löytyykö kodistasi vaatehuone, varasto tai huone, joka on aikojen saatossa täyttynyt tavarasta? Löytyykö kodistasi huone, josta lapset ovat lähteneet maailmalle ja huoneen käyttötarkoitus on muuttunut tavaroiden säilytyspaikaksi? Onko tavaroiden läpikäyminen yksin tyssännyt aloittamisen ja luopumisen vaikeuteen?

Koulutetun ammattijärjestäjän kanssa saat avuksi ohjaajan, jonka kanssa tavarat käydään läpi systemaattisesti ja loogisesti. Autan sinua pilkkomaan homman sopivan mittaisiin tehtäviin, jotta projekti etenee, poistuvat tavarat löytävät oman kierrätyspisteensä ja sinä saat toimivampia lisäneliöitä kotiisi. Säästät aikaa, rahaa ja hermoja, kun et joudu enää väistellä turhaksi käyneitä tavaroita ja etsiä tarpeellisia tarpeettomien joukosta. Rahaa säästyy kun ei tarvitse ostaa uusia tavaroita kadonneiden tilalle. Autan sinua myös hahmottamaan omaa kulutuskäyttäytymistä, jolloin opit säästämään rahaa myös jatkossa.

Kun haluat päästä eroon hermoja raastavasta tavara ahdingosta, ota yhteyttä ja sovitaan maksuton tilanteen kartoitus ja laaditaan yhdessä toimintasuunnitelma.

Palvelu toimii hyvin myös etänä, jos voimavarasi riittää tavaroiden omatoimiseen järjestämiseen ja eteenpäin kuljettamiseen. 

14. syys, 2021
  1. Taloyhtiö ilmoittaa, että varastotiloissa tehdään putkitöitä viikon päästä ja häkkivarastot pitää siivota ennen sitä.
  2. Kiinteistönhoitaja ilmoittaa että tarkistaa asuntojen saunat ja kiukaiden toimivuuden.
  3. Palotarkastaja ilmoittaa tekevänsä tarkastuksen kiinteistössä, koska olet unohtanut palauttaa omavalvontalomakkeen.
  4. Vuokranantaja ilmoittaa tekevänsä remonttia asuntoosi kiinteistön arvon säilymiseksi.
  5. Tiskikone alkaa vuotaa ja edessä on äkillinen raivaustarve että keittiö saadaan kuntoon.
  6. Kompastut portaissa ja kuljet seuraavat kuukaudet keppien kanssa asunnossa, jossa tilaa on rajallisesti.

Yllätykset ovat nimenomaan yllättäviä tilanteita joihin ei aina ennakolta tiedä varautua. Kerrostaloissa ja rivitaloissa taloyhtiöt voivat yllättää useammin kuin omakotitaloasujan, mutta kaikkeen ei silti voi aina varautua.

Yksi ikävimmistä yllätyksistä, joita eteen voi sattua on, että joutuu äkillisesti luopumaan rakkaasta kodista. Taloudelliset syyt voivat ajaa siihen tilanteeseen, että on löydettävä pienempi asunto. Elämäntilanteen muutokset kuten sairastuminen, perheenlisäys, yhteenmuutto tai ero voivat johtaa tavaroiden inventaarioon.

Ikääntyminen tuo eteen apuvälineiden tarvetta. Asunnon turvallisuuteen on kiinnitettävä enemmän huomiota. Vaippalähetykset tulee useammaksi viikoksi kerralla ja kolme isoa pahvilaatikko pyörii eteisen naulakon alla tai saunassa, kun ei ne nyt yhtäkkiä mahdu mihinkään muualle. Kun asumiseen lisätään vielä kotipalvelun henkilökunta, omaiset ja muut auttajat voi tavaroiden sijainnilla olla suurikin merkitys sujuvaan arkeen.

Ammattijärjestäjänä (ja lähihoitajana) ja omista kokemuksistani käsin osaan auttaa tilanteen kokonaiskuvan hahmottamisessa ja hommien pilkkomisessa. Ulkopuolisena on helpompi auttaa suhtautumaan tavaroihin esineinä, jolloin on helpompi kyseenalaistaa tarve ja halu säilyttää.

Kodin, remontin, muuton ja elämäntilanteen muutoksissa yhteisenä tekijänä usein on monien organisoitavien asioiden tarve. Ammattijärjestäjä on järjestämisenasiantuntija, joka luo systemaattisesti ja loogisesti järjestystä ja tilaa.

Homman pilkkominen, pakkaaminen ja looginen eteneminen on asioita, joihin saat apua kutsumalla paikalle ammattijärjestäjän. 

 

27. elo, 2021

Olen itse muuttanut isosta pieneen ja pienestä isoon. Viimeisimmässä muutossa asuinneliöt lisääntyi, mutta käytämme pääosin vain alakertaa joten tilat on lähes samat kuin edellisessä kodissa.

Muuttoa edeltää aina tutustuminen tulevaan asuntoon. Uusi asunto saa aikaan mielikuvia. Osa todellisia ja osa fantasiaa. Sitähän monesti asunnon myynti/vuokrausilmoitukset ovatkin. Mielikuvien myyntiä.

Onko sinun helppo kuvitella vanhat kalusteet ja tavarat uuteen kotiin?

Itse aloitan mielikuvilla ja mittanauhalla. Ennen kuin yksikään tavara liikkuu paikaltaan tutustun pohjapiirrustukseen ja luon mielikuvaa. Tutustun kiinteisiin säilytystiloihin ja elementteihin (esim. Takka, ovien paikat ja aukeamissuunnat). Kuvittelen itseni jo asukkaaksi.

Mielikuvien jälkeen luodaan aikataulu. Miten nopeasti muutto on ajankohtainen? Tarvittavat remontit on hyvä kartoittaa ja tehdä ennen muuttoa. Niiden suunnittelu ja aikataulutus ei välttämättä ole helppoa ilman asiantuntijaa.

Sen jälkeen tehdään inventaario omassa kodissa. Mitä kaikkea omistaa? Millaisia asioita pitää kodissa tärkeänä ja mihin siellä aikaansa käyttää? Näitä ei tarvitse listata ylös. Olet kuitenkin luonut jo tiettyä mielikuvaa, johon voit nyt mielessäsi ja pohjakuvaa apuna käyttäen miettiä tavaroiden säilytyspaikkoja. Sopiiko tavarat luomaasi mielikuvaan?

Esimerkkinä. Minä suunnittelin keittiön edelliseen kotiin ja nyt tulevaan. Hahmottelin eri toimintojen paikkoja. Meille kahvinkeitto on todella iso osa päivittäisiä rutiineja, joten keittimen ja muiden tarvikkeiden sijainti on tärkeä. Uuteen kotiin laskutilaa seinänviereen saatiin vähän, mutta kahvinkeittimen paikka sieltä piti löytyä luontevasti vesipisteen läheltä. Kakkukupuja käytetään vähemmän, joten niille mietittiin paikkaa jääkaapin yläpuolelle. Eli lähelle ja alas enemmän käytössä oleville paikat, ylös ja taakse vähemmän käytössä oleville.

Miten toiminnot siirtyy vanhasta kodista uuteen kotiin? Tätä on hyvä miettiä jo ennen tavaroiden pakkaamista. Lisäksi tavaroiden määrään on syytä kiinnittää huomiota. Etenkin silloin kun ollaan yhdistämässä kahta kotia yhteen. Paljonko on riittävä määrä ruokailuvälineitä, kattiloita, kapustoja? Paljonko pyyhkeitä, lakanoita ja muita kodin tekstiilejä?

Vasta sitten alkaa varsinainen pakkaaminen ja tavaroiden läpi käyminen. Tavaroita pakatessa on jo hyvä miettiä mihin tavarat sijoittuu uudessa kodissa. Laatikoiden päälle tai toiseen päätyyn kannattaa kirjoittaa mitä ne sisältää ja mihin ne kuuluvat, jotta apukäsien on helppo viedä tavarat kerralla oikeaan huoneeseen. Huonekalujen paikatkin on hyvä miettiä etukäteen.

Karsintaa tehdessä kannattaa muistaa mietitty aikataulu. Onko siinä huomioitu tavaroiden myyminen vai olisiko tavaran lahjoittaminen eteenpäin nopeampaa? Jos uudessa kodissa on tilaa, voi hyödyntää myös ns. Pysäkkiä. Eli paikkaa jossa tavarat vielä odottavat oikeaa paikkaa. Mutta tässä on se vaara, että pysäkille jämähtää purkamattomia laatikoita ja tavaroita. Jolloin vaarana on kompastua "käyn ne joskus läpi"-lauseeseen.

Uudessa kodissa tavaroiden purkaminenkin on helpompaa kun tavaroille on jo mietittynä valmiiksi paikka.

Muutossakin ammattijärjestäjä voi auttaa mielikuvien luomisessa, luopumisessa ja tavaroiden pakkaamisessa. Älä epäröi pyytää apua! Myös etäkonsultaatiolla voidaan selkeyttää ajatuksia, treenata luopumislihasta ja suunnitella toimivampaa järjestystä.

 

12. elo, 2021
Varoitus, teksti sisältää havaintoja heteronormatiivisista parisuhteista.
 
Tämä julistus ei nosta miehiä jalustalle tai laske naisten osaamisen tasoa. Päin vastoin.
Julistus on tarkoitettu muistutukseksi tasa-arvoisen parisuhteen puolesta.
 
Historia ja sukupolvien opettamat tavat miesten ja naisten töistä on kumoutunut viimeistään siinä vaiheessa kun naiset ovat siirtyneet maataloustöistä työelämään.
Kotiäidit eivät enää jääkkään kotiin hoitamaan lapsia ja taloutta vaan luovat omaa uraa työelämässä ja yritysmaailmassa.
 
Miehet, jos osaatte ajaa autoa tai käyttää teknologiaa.
Osaatte käyttää tiskikonetta, pyykkikonetta ja imuria.
Naiset, luottakaa siihen että miehetkin osaa ja laskekaa tarvittaessa rimaa.
Jos pyykki tulee pestyksi, haittaako se että seassa on punaiset ja mustat. Tiskit tulee tiskatuksi vaikka ne ei ole täydellisesti järjestettynä tiskikoneessa.
Tiedän, että miehet osallistuisi kodinhoidollisiin töihin mikäli se heille sallitaan.
 
Vastuun jakaminen on delegointia ja kommunikointia.
Valitettavan usein emme osaa lukea toisen ajatuksia, joten jos haluat että toinen tekee jonkun kotityön - sano se ääneen.
Pahoittelen miehet, enää ei onnistu sanoa että en osaa. Jos minä osaan peruuttaa kärryä (riittävän hyvin), sinä osaat hoitaa kotitöitä (riittävän hyvin).
Harjoitus tekee mestarin.
 
------------------------------
 
Manifesti miesten osaamisen puolesta oli kärjistetty ja tehty tarkoituksella stereotypisesti. Koska mikään ei muutu jos mitään ei muuta.
Vältän yleensä kaikkea yleistämistä ja lokeroimista välttääkseni konfliktit.
 
Tällä kertaa tein poikkeuksen ja se tehosi.
Keskustelut joita olen käynyt on ollut todella rakentavia ja monelle silmiä avaavia. Stereotypiat ovat opittuja tapoja ja uskomuksia, joista haluan auttaa pääsemään eroon.
 
Tärkeä muistutus, jonka sain:
Mitä tapahtuisi, jos jäisit hoitamaan taloutta yksin?
Oli sitten lapsia tai ei, voi moni asia taloudessa nojata toisen harteilla. Toinen asia sitten tasapuolisuuden nimissä toisen, mutta mitä tapahtuisi jos sattuisikin sairastua ja nuo toiset hartiat olisikin hetken poissa kotoa?
 
Tietäisitkö sinä tärkeiden papereiden sijainnin, vakuutusasioiden hoitamisen, lasten wilmatunnukset, harrastusten ja koulukavereiden vanhempien whatsupp-ryhmät.
Löytyisikö auton huoltokirja, talvirenkaiden säilytyspaikka tai auton vara-avain? Osaisitko hoitaa kiinteistön lämmitys ja huoltotyöt?
 
Varmasti osaisit, jos asenne on avoin ja tarvittaessa on mahdollisuus pyytää apua. Mutta tilanteen ollessa päällä, äkillisiin muutoksiin on helpompi sopeutua kun kaikkea ei tarvitse opetella ihan alusta.
Se on myös askel kohti turvallisempaa arkea.
4. touko, 2021

Palasin ajatuksissani vuoteen 2015. Tämä kuva on päivältä, kun matkustin elämäni ensimmäisen kerran junalla Helsinkiin - yksin. Tunnen vatsanpohjassani sen jännityksen, kun olin matkalla kohti suurta ja tuntematonta. Kohti ammattijärjestäjä koulutusta..

V.2014 meni vesivahinkoremonttinprojektin ja vauvan odotuksen kanssa. V.2015 keväällä oli häät. Projektit pitävät mua liikkeessä. Aina pitää olla jotain suunniteltavaa. Jonkinlaista projektinhallinta koulutusta olin etsinyt. Löysin ammattijärjestäjä koulutuksen ja laitoin heti kouluttajalle viestiä. Pääsin haastatteluun. Kouluttaja vähän epäili, onko niin nuorella tarpeeksi elämän kokemusta ja tarvittavaa elämäntaitoa. Vakuutin sitä olevan. Pääsin koulutukseen, joka muutti koko mun elämän.

Mulle kodin järjestäminen ei ole esteettisyys kysymys. Se on elämänhallinta ja hyvinvointi kysymys. Mä en lähtenyt koulutukseen, siksi että saadaan koteihin toimivat järjestykset. Mä lähdin siksi, että kodeissa on elämää ja sitä elämää ohjaa ihminen. Mä lähdin siksi että mä voin auttaa ihmisiä saamaan omasta arjesta sujuvampaa, turvallisempaa ja onnellisempaa. Ettei kodin kaaos saa lannistumaan ja elämän edessä polvilleen. Ettei elämä ole vain suorittamista ja hukkaan heitettyjä mahdollisuuksia. Mä lähdin, koska mä tiedän voivani auttaa ihmisiä saamaan elämästä kiinni ja hallinnan tunteen takaisin.

Se ei ole kiinni taloudellisista resursseista. Se ei ole kiinni terveydestä. Se ei ole kiinni koulutuksesta. Kyse on ihmisen tukemisesta hädän hetkellä, itsetunnon parantamisesta, tuesta, tsemppaamisesta ja motivoinnista. Kyse on siitä, että antaa mahdollisuuden parempaan. Kyse on siitä, että apua on saatavilla. Kaiken takana on prosessi, jonka syntymekanismit tunnistamalla voidaan muuttaa toiminnan suuntaa. Kotia järjestämällä on mahdollista saada kiinni siitä, mitä Sinä elämältä haluat. Nähdä omien pelkojen ja uskomusten läpi - saavuttaakseen unelmansa.

Tänään tuo ehkä liian nuori on Suomen Ammattijärjestäjien puheenjohtaja. Aitiopaikalla katsomassa miten tämä ammattikunta muuttaa maailmaa ja tekee siitä kaappi kerrallaan sujuvampaa, turvallisempaa ja onnellisempaa.